“Succes is buried at the other side of rejection,“ lyder et mantra fra life coachen Andreas Mertz, spillet af Simon Kvamm, i den nye DR-serie Guru. Serien er spækket med coaching-floskler, der kunne stå som motivational quotes på en køleskabsmagnet med en svungen font over et bjerglandskab. Stilen går igen i titlerne på de seks afsnit: “Perception Is Reality“, “Just Do It“, “Problems Are Gifts“, “Clean Your Past“, “Create Your Future“ og “Rebirthing“.
Seriens lingo (som giver fuld plade på bullshit-bingo) er ikke grebet ud af den blå luft. Eksempelvis er “Succes is buried…“-citatet kopieret fra den amerikanske life coach-guru Tony Robbins, og det er lige netop typer som ham og hele coaching-industrien, som serien tager under satirisk behandling. Guru foregår i Silkeborg, men man skulle tro, at Industriens Hus havde lagt hus til. Her er etagerne nemlig navngivet efter, hvad Dansk Industri selv mener, der skal til for at drive privat virksomhed: Mod, Evne, Ambition, Bevægelse, Balance, Kampkraft, Begejstring, Skønhed og Udsyn. Vi tror, vi stiger af på Begejstring.
Simon Kvamms life coach-karakter Andreas Mertz har set sig ond i sulet på Silkeborgs fodboldmaskot, odderen Theis, som er hyggelig og sjov i modsætning til Hernings ulvemaskot Lupus, der er farlig “og tager hvad den vil have“ – hvilket vel at mærke er en god ting. Gennem sit coachingprogram “Gå selv – Silkeborgvejen“ vil Mertz af med middelmådigheden; det handler om at realisere sig selv og vokse hele livet, koste hvad det vil. Det hele lyder meget anti-Svend Brinkmannsk, og det er da også ham, der har været manuskriptkonsulent på serien. Vi vil ikke spoile mere, blot sige, at den selvbetitlede kategori dramedy ikke er for meget sagt.
Nogle, der i øvrigt har tænkt “just do it“, er folkene bag filmatiseringen af Ringenes Herre-trilogien – vel at mærke ikke Peter Jackson, men Leningrad TV. Med få midler producerede de i 1991 Khraniteli, der frit oversat betyder “Vogterne“. Filmen blev kun vist i en kort periode og gemt væk, måske i et anfald af “clean your past“. Men nu er den altså dukket op igen og lagt på YouTube. Her kan man se en mand med grøn sminke agere Gollum samt special effects, der ligner noget, der er lavet i Microsoft Paint.
BBC har interviewet den russiske kunstner Irina Nazarova, der har genset filmen. “I virkeligheden handler det mere om, hvordan det gamle Sovjetunionen forsvandt end eventyret i Midgård,“ udtaler Nazarova, og fortsætter: “De absurde kostumer, manglende instruktion og klipning, forfærdelig makeup og skuespil – det skriger alt sammen ’land i sammenbrud’.“ Filmen er med nutidens briller et komisk eksempel på, hvad der sker, når man virkelig tror på sig selv, og ingen får sagt: “Just don’t“.
Kør selv – Silkeborgmotorvejen
I torsdags kom regeringen så med noget, der føles som Eventyret om Ringvejen, “Danmark Fremad“ – et udspil til en infrastrukturaftale på 106 mia. kr. Som vi skrev i går, så er det ikke ligefrem en grøn plan for fremtidens trafik. Andreas Mertz ville nok kalde det “Kør selv – Silkeborgmotorvejen“.
“I am a socialdemocrat before being green,“ sagde Mette Frederiksen engang. Det er, som om den samme tankegang gælder i trafikpolitik, der generelt har en tendens til at afføde personlige prestigeprojekter. Hvem husker ikke Kim Christiansens omfartsvej i Mariager eller den såkaldte Tulle-bane fra Vejle til Billund, der skulle forkorte transporttiden med 270 sekunder. Den er i øvrigt lagt ned i regeringens nye udspil.
Ret skal selvfølgelig være ret: Det er ikke kun politikere, der kan drømme om at få trafikdrømme opfyldt i deres hjemstavn. Også private som Danfoss-direktøren Jørgen Mads Clausen kan prøve at gøre deres hoser grønne – eller koksgrå – hos regeringen. Kort tid før Martin Rossen blev ansat på Danfoss, fik han og Mette Frederiksen en mail fra Clausen med ønsket om en fast broforbindelse mellem Als og Fyn. Dengang var Socialdemokratiet imod. I mailen skrev Clausen, at tiden var moden til en forundersøgelse, og det er præcis, hvad der nu er sat penge af til i udspillet. “Just do it“, kunne der stå i emnefeltet på mailen fra en mand, der næppe har brug for en life coach til at få succes eller gå selv.
Inden vi roser Rossen for at være god til sit lobbyarbejde, må vi dog påpege, at ideen selvfølgelig også kan være kommet fra transportminister Benny Engelbrecht (S), der bor i Sønderborg og åbent er tilhænger af broen (trods lokal og regional kritik). Ministeren lagde, inden pressemødet for trafikudspillet, en video op på de sociale medier, der ved første øjekast virkede meget forudsigelig. Man ser ham cykle på arbejde i sin Hövding-hjelm og vinke godmorgen til kameramanden, alt er som det plejer. Men så sker der noget, vi ikke troede, vi skulle se i en socialdemokratisk video. Mens han holder øjenkontakt med kameraet, begynder transportministeren at binde slips, en perfekt dobbelt Windsor. Hvorfor? Vi aner det ikke. Måske bare fordi han kan, måske fordi det tager fokus fra, at han nærmest hviskende fortæller, at han har snakket med cyklister, billister og folk, der bruger den kollektive transport.
Det minder påfaldende meget om Simon Kvamms vandkæmmede coach, der retter på tøjet, inden han skal levere sit glade budskab til en gruppe, der burde klappe i deres hænder, bare han åbner munden. “Succes is buried on the other side of rejection,“ og nu må tiden så vise, om udspillet bliver afvist af Folketinget, eller om det bliver en succes. Eller… det er vel det samme så? Vi forstår ikke coaching-lingo. Tænk selv. Og gå selv, hvis du vil være helt sikker på klimavenlig transport, åbenbart. /Lise Benthin Præstgaard