Det mest gruopvækkende øjeblik opstår til allersidst i den nye TV 2-dokumentar, ‘Herlufsholms hemmeligheder’: Fire gymnasieelever er blevet hjemsendt fra kostskolen ved Næstved, fordi de har pryglet og fornedret nogle yngre skolebørn – og så kommer den afslørende sekvens, hvor forældrenes advokattunge forsøg på at kræve drengene tilbage bliver nøje beskrevet.
Som forsvar hævder de simpelthen, at drengene blot har gjort, hvad alle andre også gjorde. Og som de skriver i deres klager, så sker der ofte meget værre ting på Herlufsholm, ekstrem vold. De fire forældrepar kræver altså deres børn hurtigst muligt skal tilbage til et sted, hvor de udmærket ved, at de jævnligt får tæsk – og selv lærer at ydmyge andre.
Den systematiske vold betragtes af forældrene som triviel, ja, næsten som en del af den pakke, de betaler dyrt for. Den bestialske hakkeorden, der skildres i tv-dokumentaren, er således mere end velkendt for forældrene, hvor nogle selv har gået der, og fremstår ligefrem som en del af årsagen til, at de ofte meget velhavende forældre vælger at sende deres teenagere væk hjemmefra. De unge skal hærdes – først nedbrydes menneskeligt, for dernæst at blive omskolet til at kunne acceptere alle de mere eller mindre tilfældige hierarkier, der præger klassesamfund, hvor de fleste penge går i arv.
Den tidligere kostskoleelev på Herlufsholm Kasper Fogh Hansen, der medvirker i tv-dokumentaren, har tidligere skrevet en kronik, hvor han forklarer den ondartede voldspædagogik: “Whiskybæltet producerer ligesom alle andre dele af samfundet asociale, dårligt begavede, voldelige og dovne børn. Forskellen er, at man i Danmarks velhavermiljø betragter Herlufsholm som en resocialiseringsanstalt for de mest mislykkede børn,“ skriver Fogh Hansen, og sætter sjældne ord på elitens junglelov:
“Værktøjet var et straffesystem, der arbitrært administreredes af gymnasieknøse. Forskellige forseelser blev takseret med alt fra korporligheder som trælår, lammere (slag på skuldermusklen) og moderat fysisk pres ved langvarige ophold i ubehagelige stillinger til forskellige stykker meningsløst slavearbejde. Samtidig kunne de kræve næsten hvad som helst udført af yngre elever. Urimeligheder opbygger karakteren, er moralen.“
I de senere år har ydmygelsesritualerne tydeligvis fået tilføjet en seksuel krænkelsesdimension, så mange af de ældre elevers rutinemæssige afstraffelser af de mindre drenge nu også indbefatter bl.a. anal penetration og nøgen fornedrelse. Advokat Mads Pramming, der tidligere har repræsenteret Godhavs-drengene, udtaler i tv-dokumentaren – efter at have set drengenes vidnesbyrd: “Som elev ved man ikke, om man vågner til en knytnæve i hovedet eller to fingre i numsen.“
Kun én ting ved kostskoleeleverne, der i forvejen er overladt til hinanden uden familie i nærheden, nemlig at de voksne, som ellers skulle beskytte dem, bare kigger væk – og demonstrativt undlader at hjælpe alle dem, der kommer til skade på krop og sjæl. For sådan er traditionen, sådan har det været i 450 år på Herlufholms Gods på Sydsjælland.
To forældre, der heller ikke har kunnet undgå at kende til den nedarvede voldskultur, er Mary Elizabeth Donaldson og hendes mand, Frederik André Henrik Christian. Deres ældste dreng, Prins Christian, går i dag på Herlufsholm, og deres datter Isabella skal efter planen også optages i den eksklusive og hemmelighedsfulde loge efter sommerferien.
Kronprinsesse Mary og Kronprins Frederik har ydermere en privat omgangskreds, hvor mange har været kostskoleelever på Herlufsholm som unge, og som andre rige forældre har de nok også tænkt, at det vil være sundt for deres privilegerede børn at komme væk fra den trygge base og lære at sætte sig i respekt over for andre. Mærke på egen krop, hvordan “urimeligheder opbygger karakteren“.
Tidligere ville det næppe have været noget problem, at medlemmer af kongehuset fik en korporlig afstraffelse. Som kronprins Frederik selv sagde til forældrenes sølvbryllup i 1992, er han selv opdraget med vold:
“Papa, man siger, at den, man elsker, tugter man. Vi tvivlede aldrig på din kærlighed. Til tider var den måske lidt overvældende og føltes måske også lidt tilfældig. Som barn følte jeg mig tit lidt magtesløs over for din stringente logik, din klare syntaks.“
Kronprins Frederik har angiveligt tænkt, at sønnen også vil have godt af en lidt ‘tough love’, en tur til Herlufsholm. Men tiderne har ændret sig, ganske vist ikke på kostskolen, men i Kronprinsesse Marys offentlige fremtoning. Som en del af hendes filantropiske arbejde har hun nemlig fået oprettet Mary-fonden, der ironisk nok er sat i verden for at bekæmpe mobning og mistrivsel blandt unge.
Allerede da TV 2-dokumentaren i går torsdag blev tilgængelig på streaming, stod Kronprinsesse Mary derfor med et iøjnefaldende forklaringsproblem: For hvordan kunne hun på én og samme tid forsøge at profilere sig på anti-mobning og så samtidig sende sine egne børn ned på en kostskole, der er kendt for fysisk og psykisk chikane?
I første gang forsøgte hun at undvige. Men hykleriet blev hurtigt for tykt, og i går eftermiddag, flere timer før dokumentaren overhovedet blev sendt på TV 2, udsendte kronprinseparret en besked på det sociale medie Instagram. Og ordvalget var faktisk ganske opsigtsvækkende:
“Som forældre til et barn, der går på Herlufsholm, er vi dybt rystede over de vidnesbyrd, der kommer frem i den aktuelle dokumentar om skolen. Det er hjerteskærende at høre om systematisk mobning og om den krænkelses- og voldskultur, som mange har været en del af,“ skrev de‚ og fortsatte noget mere diffust:
“Som forældre forventer vi, at skolen effektivt sikrer en kultur, hvor alle er trygge og en del af fællesskabet, og vi vil i den kommende tid følge de ændringer, som er åbenlyst nødvendige.“
Mellem linjerne siger kronprinseparret imidlertid ikke mere, end at de støtter den kriseplan, som kostskolen nu selv har lagt, hvor der skal igangsættes “en uvildig undersøgelse af forholdene på skolen“, og uanset om det så fører til en fyring af forstanden eller ej, er håbet, at shitstormen dermed er afværget.
Kronprinsessen kan nok snart igen rejse rundt med Mary-fondens “kuffert med pædagogiske redskaber – for eksempel bamsen ’Bamseven’, samtaletavler/plakater og rytmik“. Og dog. For indtil Kronprinsesse Mary får gennemtvunget, at den samlede ledelse og bestyrelse bliver fyret, vil hun selv stå tilbage som et dobbeltmoralsk symbol på, hvordan overklassen åbenbart stadig opfatter vold, seksuel ydmygelse og undertrykkelse som et magtmiddel. Går den, så går den. /Lars Trier Mogensen
Denne analyse udkom først i Føljetons daglige nyhedsbrev. Hvis du gerne vil have mere af det samme direkte i din indbakke fremover, kan du lige nu få de første to måneder for 20 kroner.