Sammenligningen med USA virker næsten for oplagt: Efter den Trump-agtige, kontroversielle konservative premierminister Scott Morrison har skubbet Australien i en kulsort retning, står den moderate, småkedelige Anthony Albanese nu klar til rette op på kursen – and the crowd goes mild. Snarere end at have samlet nationen med et populært politisk projekt, har Australiens nye premierminister mest af alt vundet på, at han i hvert fald ikke var Morrison. Til gengæld lurer forandringen hos de mindre partier og uafhængige kandidater, der peger på en markant grønnere dagsorden.
Mens både Labour og Liberals – Australiens to største partier – står til nogle slemme lussinger, har klimaaktivismen vundet afgørende frem ved stemmeurnerne. Omend den endelige optælling lader vente på sig (på grund valgets mange brevstemmer), ser flere uafhængige, klimabevidste kandidater ud til at straffe Scott Morrisons konservative parti i storbyerne. Og selv i det konservative højland Queensland taler man om et “greenslide“, efter klimapartiet De Grønne står til en iøjnefaldende fremgang. Tiden, hvor landets kulindustri kan få ledende politikere til at træde på bremsen af frygt for omfattende vælgerflugt, kan meget vel være passé. Om ikke andet kan weekendens valg dårligt tolkes som andet et klimavalg.
Hvorvidt Anthony Albanese nu kan levere varen, er imidlertid et mere åbent spørgsmål. I modsætning til de grønne kandidaters ambitioner om at beskære CO2-udledningerne med op mod 60 pct., nøjes Albaneses Labour-parti med et mere forsigtigt mål på 43 pct. inden 2030 – og reel klimaneutralitet i 2050. Ifølge analyseinstituttet Climate Analytics vil valgløftet næppe være nok til at indfri målsætningerne fra Parisafaftalen. Men det er trods alt nye takter fra et land, der har skabt internationale panderynker med sin fortsatte betoning af gas og kul i energipolitikken – for slet ikke at tale om Scott Morrisons malplacerede jokes om den sorte kurs.
I løbet af de næste par dage vil det stå klart, om Anthony Albanese får lettet sit arbejde med en flertalsregering. Sikkert er det dog, at Albanese allerede er blevet tvunget til at trække i arbejdstøjet fra dag ét. Mandag mødes den nye premierminister således til topmøde i Tokyo med regeringscheferne fra USA, Japan og Indien ved det såkaldte Quadrilateral Security Dialogue-samarbejde. Frisk fra weekendens valgsejr får Albanese simpelthen mulighed for at vise, hvordan han – og Australien – nu vil gøre sig på den store politiske scene. Måske kan han i samme ombæring få nogle gode råd fra USA’s præsident Joe Biden om, hvordan man egentlig overtager tøjlerne fra en klimafornægtende populist. /David Dragsted