Why wait for later?
I’m not a waiter
Something’s coming on, coming on strong
Don’t take too long
Don’t you wanna know?
Baby, come home
Hvis ikke man vidste bedre, ligger det måske ikke lige til højrebenet, at det skulle være den britiske filosof John Locke, der har inspireret Shakiras popsang ”Why Wait” fra 2009. Men som den colombiansk-libanesiske popstjerne samme år sagde i en tale på University of Oxford i Storbritannien, er hun ligesom ham for utålmodig til at vente: ”Han siger det, jeg synger det”, lød det i bibliotekssalen.
Sangen er altså ikke alene en feministisk reference til den ulv, hun mener samfundet undertrykker i kvinder (albummet hedder She Wolf), men også en metafor over hvor travlt, hun ved siden af sin musikkarriere har haft for at få Colombias fattigste børn i skole. Siden 2004 har Shakira med penge fra tandpastavirksomheder som Oral-B og Crest lavet filantrokapitalisme, som hun kalder det, ved at finansiere fem skoler for fattige og fordrevne børn, og for et årti siden udvalgte den tidligere amerikanske præsident Barack Obama hende til at rådgive ham om bedre uddannelse af latinamerikanere.
Og i op til flere interviews har hun tilmed også citeret franske Jean-Jacques Rousseau som drivkraft for det filantropiske arbejde: ”Mennesket er født godt, men samfundet korrumperer ham. Og jeg mener, at samfundet korrumperer et menneske, når det nægter dette menneske muligheden for at nå sine mål i livet”.
Med rene intentioner og en mildest talt populær popkarriere med over 80 millioner solgte albummer, virkede det derfor kun endnu mere opsigtsvækkende, da det fredag kom frem, at Shakira nu kan få otte år i fængsel. Kort sagt handler sagen om, at den spanske stat mener, at popstjernen fra 2012 til 2014 har boet i Spanien, mens hun har betalt skat på Bahamas.
Med hjælp fra fotos og videoer fra fans har myndighederne stykket sammen, at Shakira umuligt har kunnet opholde sig færre end de 184 dage, der skal til for at være skattepligtig i landet – og det udslagsgivende ligger i, at hun i 2013 købte hus i Barcelona med FC Barcelona-spilleren Gerard Piqué, som hun i juni blev separeret fra efter 11 års ægteskab.
Dekolonial dronning
Fredag lød det altså, at Shakira har sagt nej til at betale en bøde, der kunne få hende til at slippe for fængsel, og at hun i stedet vil tage sagen videre i retssalen. Siden har det ikke skortet på hoftesammenligningerne, for er det i virkeligheden dem, der lyver? Shakira mener selv, at hun er ”fuldt ud overbevist om hendes uskyld”, og at der er tale om en ”total krænkelse af hendes rettigheder”, mens også hendes PR-bureau har oplyst, at hun har betalt alle sine udenståender tilbage.
Mens hun i 2017 og i 2021 optrådte i henholdsvis Paradise- og Pandora Papers sammen med navne som Elton John, Jackie Chan og Bono for at have skattely på Jomfruøerne og Malta, mener flere fans, at Shakira er blevet udsat for en smædekampagne. Ligesom Britney Spears fik hashtagget #FreeBritney for hendes kontrollerende værge og far, er turen altså nu kommet til Shakira.
Fans skriver, at der i virkeligheden er tale om et spansk statsapparat, der udnytter og presser kendte, på samme måde som fodboldspillerne Lionel Messi og Cristiano Ronaldo undgik fængselsdomme. Andre går så langt som at kalde det en hævnaktion for den spanske kolonitid og hylder popstjernen for at være en ”dekolonial dronning”. Som nogle af kommentarerne lyder:
”Shakira hævner Colombia for at få stjålet alt deres guld, sikke en dronning”, ”colombianer får de europæiske skattepenge, let’s go, robin shakira hood!” og ”En forbrydelse med en duft af historisk hævn”.
Uanset, om Shakira har begået decideret skattesnyd eller ej, er det trods alt usandsynligt, at hun ender i fængsel. Ventetiden, før vi ved det med sikkerhed, kan imidlertid blive lang, eftersom der endnu ikke er sat en dato for retssagen. /Emma Louise Stenholm