Varm luft?
Danmarksdemokraterne ignorerer trodsigt klimaet
Klimaet er valgkampens vigtigste tema. Og det er ligegyldigt, om politikerne mener noget andet. Partiernes håndtering af klimakrisen bliver det, vi kommer til at huske dem for. Det tør vi godt love.
Frem til valget går Føljeton og Den Grønne Ungdomsbevægelse partiernes klimapolitik efter i sømmene. Er der vilje og viden bag de grønne løfter – eller er det bare varm luft?
I dag: Danmarksdemokraterne.
Det siger de selv
Klimapolitik må ikke være erhvervsfjendsk.
Erhvervspolitik og klimapolitik skal gå hånd i hånd.
Grøn omstilling så længe det ikke ikke går ud over virksomheder og arbejdspladser.
Den Grønne Ungdomsbevægelse vurderer
Danmarksdemokraterne bakker op om 70 pct.-målsætningen. Mere godt er der ikke at sige om deres klimapolitik.
Danmarksdemokraterne har ikke nogen konkrete udspil, planer eller forslag. Ikke et eneste. De har overordnede principper om erhvervsliv og den grønne omstilling, der kommer med undertoner af, at vi ikke skal foretage os noget særligt i Danmark for at bremse klimakrisen. Inger Støjberg turnerer rundt med vildledende argumenter om lækage, og at Danmark ingen indflydelse har på klimakrisen. Hun hylder landbruget, som det ser ud i dag, siger at al slags produktion skal fortsætte i Danmark og taler ikke af egen fri vilje om klimapolitik. Når Støjberg endelig taler om klima, bruger hun det som skyts mod København, som hun mener er for forhippet på klimakrisen. Hun ignorerer, at det er folk udenfor de mest tætbebyggede områder og eksempelvis i landbruget, der vil stå med de største konsekvenser af klimakrisen, af vandstandsstigninger, af udpinte jorder. Til dem er der ingen hjælp at hente. For Danmarksdemokraterne har ingen klimapolitik. /Caroline Bessermann og Mette Susgaard
Føljeton vurderer
Der findes én position, der fremstår mere trodsig end at være imod, nemlig helt at ignorere. Inger Støjberg tager således modstanden mod klimapolitik et nøk længere end de andre sorte skeptikere: På demonstrativ vis har Danmarksdemokraterne slet ikke nogen klimapolitik, og signalet derved er klart: Støjberg synes, at klimabekymring er lige så “hysterisk“ som MeToo. /Lars Trier Mogensen
Caroline Bessermann og Mette Susgaard er værter på Den Grønne Ungdomsbevægelses podcast Hvem fanden stemmer man på midt i en klimakrise?
Lars Trier Mogensen er politisk redaktør ved Føljeton og er bl.a. også vært for P1-programmet Guld og grønne skove.