Fyresedlerne er netop blevet trykt på noget af det allersidste papir, som sendes ud fra Arne Jacobsens mondænt modernistiske bygning, Nationalbanken, tværs over for Børsen og Christiansborg: De fleste ansatte i det hæderkronede firma, Den Kongelige Mønt og Seddeltrykkeriet, har netop modtaget deres opsigelser, og fra årsskiftet slutter en stolt og sagnomspunden håndværkstradition, som går helt tilbage til 700-tallet, hvor de første danske mønter blev slået i Ribe. Men nu er det slut.
Fremover vil det ikke længere være ”Kongen”, der slår mønt – som det hedder i grundlovens §26 – men derimod firmaet Suomen Rahapaja i den søvnige finske provinsby Vantaa. I første omgang flytter kun møntprægningen væk, men snart ventes også seddelpressen at følge med til udlandet. Fremover vil enorme mængder kontanter således skulle sejles gennem Østersøen, hvor pirater såsom ‘negerkongen’ Efraim Langstrømpe pludselig får nye gyldne muligheder. Sikkerheden er dog det mindste problem.
Som så mange andre pudseløjerlige beslutninger i dagens Danmark skyldes udflytningen af møntprægningen et bureaukratisk ønske om rationaliseringer. Spørgsmålet er dog: Får vi valuta for pengene? Den kontante logik synes umiddelbart at være, at numismatikerne bare er nogle mystikere. Nationalbanken mener selv at kunne spare 100 millioner af deres egne kroner ved nu at droppe de danske møntstøbere. Betalingsrådet udgav en større rapport i juni, der konkluderer, at kontanter i det hele taget er blevet for dyre.
Suomen Rahapaja forventes at kunne producere en mønt til det halve, og når sedlerne også bliver smidt i udenlandsk licitation, vil et af de mest avancerede og fintfølende grafiske håndværk endegyldigt være dødt i Danmark. Fugle kendes på sangen, penge på klangen.
Næste skridt er det kontantløse samfund. Allerede i 2030 kan Danmark blive et af verdens første lande til at afskaffe kontanter; ”Sådan lyder prognosen fra flere sider,” som det kækt hedder i en ‘artikel’ på Politiken.dk, som overraskende nok er skrevet af MasterCard, ja, via et skræl af en artikel fra den britiske avis Guardian, har kortfirmaet fået lov til selv at forfatte en artikel-lignende tekst om, hvordan ABBA-manden Björn Ulvaeus, der komponerede gruppens hit ‘Money, Money, Money’, i dag lever uden at bruge kontanter, ”ligesom ABBA-museet i Stockholm ikke modtager kontant betaling”. MasterCard synes dog at være eneste kilde til ”de flere sider” hos Politiken.
Udflytningen til Finland vil hurtigt kunne vise sig kun at blive en overgangsordning: ”Dødsstødet til kontant betaling er allerede sat ind, og nu er det bare et spørgsmål om, hvornår den forbløder,” siger Jan Damsgaard, ekspert i fremtidens betalingsmidler og leder af IT-instituttet på CBS. Allerede i dag udgør kontantbetalinger under 20 procent af den samlede omsætning i detailhandlen.
Efterhånden er det vel kun de fattigste, de gamle og de kriminelle, som også går med knive, der bruger kontanter? Og de vil alle sammen gå en koldere tid i møde, mens alle vi andre må indstille os på, at bankerne nu vil begynde at bruge vores detaljerede betalingsdata til markedsføring. For to dage siden krævede flere erhvervsorganisationer et opgør med Betalingstjenestelovens §85, der indtil videre har forhindret, at banker og butikker kan samle, gemme og bruge vores data kommercielt. Regeringen er positiv.
Nå, tid er penge. God torsdag!