Forestil dig, at du er nonne. Du er nonne i buddhistisk sekt i Nepal. Så langt tilbage skriftkloge kønsbevidste buddhister kan erindre, er kvinder, som har stræbt efter at praktisere den buddhistiske lære på lige fod med mandlige munke, blevet trådt under fode, som det hedder i fagforeningsjargon. Nonnerne var ikke værdige til at deltage i debatter af filosofisk karakter og blev i stedet sat til at gøre rent og lave mad i klostrene og templerne.
Men nu er det dig, der er buddhistisk nonne; vi skriver 2023, og du og dine mednonner vil simpelthen skide på gamle patriarkalske strukturer. Som et led i den proces, der jo er en episk bevidstgørelses- og frigørelsesproces, har I lært jer selv kung-fu, den ældgamle kinesiske kampsport. I praksis betyder det, at I kan give aggressive fjolser en røvfuld, hvis omstændighederne altså kalder på det det. I er kendt som kung-fu-nonnerne.
Lyder det ikke fedt?
“Vi ændrer spillereglerne,” udtaler Konchok Lhamo, en 29-årig kung-fu-nonne. “Det er ikke længere nok at meditere på en pude inde i klostret.”
Det er The New York Times’ udsendte reporter, som har været på besøg i nonneklostret Druk Amitabha, der ligger på en bjergside med udsigt over Nepals hovedstad Kathmandu, og han har flere gode citater med hjem.
“Kung-fu hjælper os med at nedbryde kønsbarrierer og styrke selvtilliden,” siger nonnen Jigme Rabsal Lhamo, 34. “Det hjælper også, når andre skal hjælpes under kriser.”
Men nu er det dig, der er kung-fu-nonne. Selvom det religiøse aspekt ved den her buddhistiske sekt måske ikke ligefrem er din kop te, fordi du er så fandens jordnær, så er det da rart at meditere og holde sig i god fysisk form. Men der er mere end det: På klostret forsøger I at leve et klimavenligt liv. Når I foretager jeres pilgrimsvandringer, som man jo gør I jeres kredse, så samler i plastikaffald og gør folk, I møder på jeres vej, opmærksom på klimaforandringerne. En gang om året kører I 2.000 km på cykel fra Kathmandu til Ladakh for at fremme grøn transport, og på vejen gør I masser af stop for at undervise folk på landet i ligestilling.
Det lyder skønt. Men der er selvfølgelig et men. Du skal stå op kl. tre om natten for at meditere, og som en tredje nonne siger, så ser tilværelsen som nonne attraktivt ud udefra, “men indenfor er det et hårdt liv”: “Vores liv er styret af så mange regler, at selv det at have en lomme på sin dragt er underlagt restriktioner.”
Vil du hellere i Forsvaret
Nu begynder du at tvivle. Måske er livet som kung-fu-nonne slet ikke dig. Du skal sgu da være rekrut i det danske forsvar, hvor du for det første slipper for at meditere og for det andet nok kan sove to-tre timer længere!
Eller skal du?
Uagtet hvor mange milliarder partierne i Folketinget er blevet enige om at poste i det danske forsvar i de kommende år, så lyder den danske hær som noget af et shitshow.
Ifølge nye tal fra Forsvarsministeriets Personalestyrelse forlod 1.943 medarbejdere Forsvaret i 2022 – det højeste antal siden 2010, hvor man begyndte at monitorere området. De tre største fagforeninger i Forsvaret – Centralforeningen for Stampersonel (CS), Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF) og Hovedorganisationen af Officerer i Danmark (HOD) – siger til DR, at smertegrænsen er nået. Hæren alene mangler en femtedel soldater for at være fuldtallig i alle geledder.
“At der forsvinder flere, det gør kun endnu mere ondt. Vi har i lang tid råbt op om, at vi er nødt til at gøre noget. Det er ikke først i 2024, vi bløder personel, det gør vi allerede nu,” siger Tom Block, formand for HKKF, til DR.
Det er hovedsageligt konstabler og korporaler, der siger op. Årsagen er dårlige arbejdsforhold, stress, og at man bliver kastet rundt i systemet, fordi Forsvaret allerede har været underbemandet i mange år. Så kan landets politiske partier indkøbe alle de kampvogne og jetfly og dubiøse israelske våbensystemer, de vil. Hvis der ikke er mandskab til at betjene isenkrammet, er vi lige vidt.
Årsagen? Besparelser. Der peges på, at forrige forsvarsforlig fra 2013-17 landede på, at der skulle spares 2,7 mia. kr. Nu skal der så skrues op. Er det nu, du melder dig som rekrut? Nej, så er det hårde liv som kung-fu-nonne i Nepal da så langt at foretrække. Her hvad du, hvad du skal i morgen. Du skal op kl. 3 og meditere og står den på kung-fu resten af dagen. Og måske lidt indsamling af plastikaffald. Det er opskriften på en opbyggelig tilværelse. /Oliver Stilling