Hvor mange ligheder er der mon mellem Nye Borgerlige og den australske megakirke Hillsong? Begge institutioner er tilsyneladende fyldt med “rettroende”, der har nogle spændende syn på alt fra Covid-19-vacciner til det at tale med flere tunger. Begge virker temmelig overbeviste om, at kristendom er det bedste for landet, og at vores kultur er fyldt med afguder, der leder flokken på afveje. Frihed og frelse prædikes på livet løs, men under nogle så firkantede rammer, at det faktisk bliver lidt kultisk. Og nå ja, så er der lige det med skandalerne.
Hos Hillsong – der er en af verdens største religiøse organisationer, med omkring 150.000 ugentlige kirkegængere spredt over hele verden – er det ikke gået stille for sig de seneste par år. En sand pærevælling af afsløringer er væltet ud af de knap så hellige kirkehaller, om alt fra seksuelle overgreb til finansiel svindel, ligesom Hillsongs lidet næstekærlige syn på homoseksuelle er blevet mødt med kritik. Der har kort fortalt været masser af ting, kirken ikke har skullet bede om, men nu er den minsandten gal igen.
Ifølge den australske politiker Andrew Wilkie viser en række lækkede dokumenter, at Hillsong har hvidvasket penge og begået svindel, herunder at kirken har tjent 53 mio. dollars mere, end hvad der er blevet rapporteret til skattemyndighederne. Samtidig har topledelsen brugt kirkemidler på alt fra luksusure til modetøj og charterferier, hvortil top dog Brian Houston har brugt eksorbitante summer på at flyve med privatfly. Det er ikke videre gudfrygtigt, men et frygteligt misbrug af kirkegængernes blinde tro.
Hvilket bringer os tilbage til Nye Borgerlige. Ret skal være ret: Møgsager i den størrelsesorden, Hillsong ligger og roder med, kender partiet vist ikke til. Men mindre kan nu også gøre det, hvis troen på projektet skal falde sammen. Sent torsdag aften kom det seneste knytnæveslag, da Nye Borgerliges hovedbestyrelse i et brev til partiets medlemmer kunne fortælle, at den nyligt udnævnte formand Lars Boje Mathiesen er blevet ekskluderet – eller ekskommunikeret, om man vil.
I brevet lyder begrundelsen, at Lars Boje “har valgt at sætte en pistol for panden af partiets hovedbestyrelse og forretningsudvalg”, da han angiveligt skulle have krævet at få udbetalt 350.000 kr. fra en partikonto til sin private konto, som skulle bruges til en “personlig brandingkampagne”, som “ikke har en direkte relevans og sammenhæng med Lars Boje Mathiesens medlemskab og formandskab i Nye Borgerlige”. Desuden skulle Boje have forlangt “en 4-årig uopsigelig kontrakt med et formandshonorar på 55.000 kroner om måneden inklusiv pension”, hvilket også skabte en hel del splid.
“Hvad, der driver Lars Boje Mathiesen, ved vi ikke,” skriver hovedbestyrelsen, der er forundret over “de abnorme krav, som Lars Boje Mathiesen har sat for at bestride det ærefulde hverv, det er at være i front for vores parti”. Lige på det punkt kan Nye Borgerlige dog være ganske rolige, ja, måske endda takke deres skaber: Med tanke på det seneste måneds shitshow, hvor profilerne Mikkel Bjørn og Mette Thiesen har forladt den synkende skude, ligesom Henriette Ergemann er blevet afsat som næstformand, kan hvervet vist dårligt betegnes som videre ærefyldt.
Som i en slags omvendt Jeppe på Bjerget vågnede Lars Boje fredag morgen ikke op i baronens 350.000 kr. dyre seng, men til nyheden om, at han er blevet afsat. Sagen bliver ikke mindre speget af, at Boje efterfølgende har taget til genmæle på Facebook i et længere flammeskrift, hvori han hævder at være blevet udsat for et karaktermord. Og som om dét ikke var nok, har den tidligere formand Pernille Vermund nu bebudet sin messianske genkomst. Vil det være nok til at frelse Nye Borgerlige?
Guderne skal i hvert fald vide, at partiets tilbageværende disciple – meget ligesom i Hillsong – har fået en ordentlig en på tuden. Eller som Henrik Ahrens, medlem af Aarhus Byråd for Nye Borgerlige, rammende udtrykte det i P4 Østjylland her til morgen: “Man behøver ikke være en særlig dygtig politisk kommentator for at sige, at det her stiller partiet i en meget uheldig situation.” /David Dragsted