‘PARENTAL ADVISORY EXPLICIT CONTENT’. De fire ord findes i et lille mærkat, som pryder utallige musikudgivelsers nederste venstre hjørne. Det rektangulære advarselssymbol har en paradoksal historie: I 1983 blev The Parents Music Resource Center (PMRC) dannet – med bl.a. politikeren Al Gores hustru Tipper Gore i front. Komitéen ville oplyse amerikanske forældre om tidens seksualiserede og voldelige sprogbrug, som gennemsyrede den populærmusik, deres teenagere hørte.
På listen ‘The Filthy fifteen’ havde PMRC udvalgt femten sange, som de mente havde sprog og tematikker, der var upassende for yngre lyttere. Her fandt man alt fra Cyndi Lauper til Judas Priest. Ved en høring i senatet i 1985 kulminerede komitéens oplysningsarbejde, da den fik medhold i at påføre det lille mærkat på alle musikudgivelser med eksplicit indhold. Pladeselskaberne frygtede, at pladesalget ville dykke, fordi mærkatet ville afskrække købere. Det gjorde kunstnerne dog ikke. Tværtimod:
“Nogen kontaktede os og sagde, vi skulle putte et klistermærke på vores albumcover,” har Nikki Sixx fra rockbandet Mötley Crüe (som også var på PMRC’s liste) sagt i en dokumentar. “Jeg spurgte, hvad der stod på klistermærket. De sagde, at der skulle stå, at albummet indeholdte eksplicitte tekster. Jeg svarede: ‘Put det på! Det er fremragende, jeg elsker det! Folk vil jo købe pladen!’” Sixx endte med at få ret. Faktisk gik særligt de unge næsten målrettet efter at tilegne sig musikudgivelser med voldeligt eller seksuelt sprogbrug. For når den voksne siger, “det her er dårligt for dig”, bliver teenageren automatisk tiltrukket.
En mand, som måske har gjort noget forbudt – og som samtidig nyder stor opbakning blandt mange yngre mennesker – er Liberal Alliances formand Alex Vanopslagh. Politikeren har længe været i mediernes søgelys som følge af den boligsag, der har kørt siden september. Partilederen har haft registreret en adresse i Struer og har derfor fået en gratis lejlighed i København gennem Folketinget. Vanopslagh har imidlertid opholdt sig mere end 180 dage i lejligheden, hvilket er et brud på reglerne for den gratis bolig. Tirsdag ville flere folketingspolitikere af samme grund have partiformanden politianmeldt. En politianmeldelse, som ifølge flere jurister allerede burde være kommet.
Siden boligsagen kom frem, er partiets popularitet blot steget; ved folketingsvalget i november gik Liberal Alliance frem med ti mandater, og i den seneste Voxmeter-måling står partiet til 12,4 pct. af stemmerne. Det gør dem til det største parti på højrefløjen. Sagen er i sig selv næppe en direkte årsag til partiets fremgang. Men den har tydeligvis heller ikke skabt en vælgerflugt. I bund og grund er Liberal Alliance et protestparti, som ønsker minimalstat frem for velfærdsstat, ligesom LA’s slogan er “Danmarks mest liberale parti”. Set i det lys, er der faktisk ikke noget i boligsagen, som belaster Vanopslagh for den unge vælger. Måske tværtimod: Det er en fortælling, som passer godt på billedet af den frihedselskende mand, som bliver overfuset af staten.
Det er ikke svært at forestille sig, at teenageren i middelklassen gør oprør mod forældrene, der stemmer Socialdemokratiet eller Venstre, ved at kaste sin kærlighed på Liberal Alliance. Oprøret er jo et kald. Ligesom Mötley Crüe står Alex Vanopslagh for nogle ting, som ifølge både forældre, folketingsmedlemmer og jurister kan virke forbudte. Forskellen er bare, at musikere ikke har den samme direkte magt i samfundet. Man kunne derfor godt blive fristet til at putte et lille mærkat på folketingspolitikere, som har brudt loven. Historien viser dog, at det ikke vil virke afskrækkende – tværtimod. /Rasmus Hostrup