Klimaloven har vist sig at være overraskende elastisk. Pludselig er det blevet muligt for den nye SVM-regering at gennemføre et sort omslag, som den tidligere S-regering ellers havde forsvoret.
Mest spektakulært er klimaminister Lars Aagaard (M) i fuld gang med at bryde det løfte, som forgængeren Dan Jørgensen gav på sidste store klimatopmøde: Danmark skal igen i gang med at udvinde ny gas i Nordsøen.
Formelt set har den nye regering et påfaldende stort manøvrerum, for når det kommer til stykket, har klimaloven vist sig at være åben for fri fortolkning. Det er således ikke klimalovens bogstaver, der sætter kursen, men snarere den realpolitiske fortolkning, som bestemmer.
Konkret har det norske olie- og gasselskab BlueNord ansøgt om at genoptage eftersøgningen og udvindingen af naturgas fra det danske felt Elly-Luke i Nordsøen. Tilbage i 2020 indgik et flertal i Folketinget ellers en aftale om at stoppe ny udvinding af fossil energi. Men tiderne er skiftet.
På kort sigt er den grønne omstilling udskudt. For klimaminister Lars Aagaard har tænkt sig at godkende ansøgningen, og han bruger krigen i Ukraine som hovedbegrundelsen for nu at skifte spor:
“Ukraine-krigen har vist, at Europas energiforsyning er skrøbelig. Det har sat sig i høje energipriser, som vi også har mærket herhjemme i Danmark. På lang sigt er det noget, vi skal løse med grøn energi – men indtil vi er i mål med den grønne omstilling, så er Europa afhængig af gas. Og jeg ser hellere, at den gas kommer fra effektiv produktion i Nordsøen frem for uden for EU,” siger klimaministeren, som tidligere har været adm. direktør i interesseorganisationen Dansk Energi.
Energistyrelsen vurderer, at BlueNords nye produktion vil kunne nå op på fem milliarder kubikmeter gas, eller hvad der svarer til godt 2,5 gange det årlige gasforbrug i Danmark. Helt håndgribeligt er Danmark altså i færd med at forøge gasproduktionen, hvad der samtidig også kommer til at ske i massiv skala, nu hvor det midlertidigt lukkede Tyra-felt igen snart kommer op i fuld produktion.
Efter hvad der nu står tilbage som en historisk parentes, hvor Danmark for en kort periode valgte at bremse udvindingen af fossil energi, er den nye SVM-regering slået tilbage ind på et klassisk mainstream-spor, hvor de kortsigtede gevinster trumfer de langsigtede klimahensyn.
Den ekstra gasudvinding fra Danmark vil både skæppe i statskassen og føre til relativt lavere priser på sort energi. Og nok så interessant, så er der altså et stort rum for nyfortolkninger i selve klimaloven. Eftersom den nye danske naturgas forventes at blive eksporteret til Tyskland, vil den nemlig slet ikke blive regnet med i det danske klimaregnskab.
De seneste måneder har udstillet, hvor afgørende en rolle flertallet bag en siddende regering spiller: Dengang Socialdemokratiet var afhængig af SF, Enhedslisten og De Radikale blev både Nordsøaftalen og klimaloven fortolket grønt, mens nu hvor Socialdemokratiet har flertal alene sammen med Venstre og Moderaterne, ja, så kan de selv samme lovtekster udlægges sortere.
Aftalen om Nordsøens fremtid, som et bredt flertal indgik i 2020, opererer faktisk kun med en slutdato for udvinding i 2050 og et stop for udbudsrunder til nye felter. Men dermed åbner reglerne jo omvendt også op for ekstra gas- og olieudvinding i de eksisterende felter, tilmed i 27 år endnu.
Feltet Elly-Luke, som BlueNord vil udvinde fra, er i dag et såkaldt “ikke-licensbelagt område” og kan dermed tages i brug uden en ny udbudsrunde. Eneste krav er, at regeringen godkender projektet. Præcis som Energistyrelsen sidste år godkendte, at det britiske olieselskab Ineos kan begynde at pumpe både gas og olie op fra Solsort-feltet allerede til efteråret.
Udviklingen går dermed i retning af en markant øget udvinding af fossil energi fra Danmark, til trods for, at Danmark ellers tidligere stillede sig internationalt i spidsen for et stop for olie- og gasproduktion, også kaldet BOGA, ‘Beyond Oil and Gas Alliance’. Men det var dengang Dan Jørgensen som klimaminister var parlamentarisk afhængig af SF, Enhedslisten og De Radikale.
I dag, hvor Moderaternes klimaminister Lars Aagaard på ingen måde behøver at tage hensyn til venstrefløjen, men alene kan fortolke Nordsøaftalen og klimaloven hyperpragmatisk og teknokratisk, er det heller ikke svært at omfortolke BOGA-retorikken. Nu er det ikke længere noget problem, at Danmark som stifter af ‘Beyond Oil and Gas Alliance’ markant øger produktionen af gas og olie:
“Det harmonerer super godt. Beyond Oil and Gas Alliance advokerer for en gradvis udfasning og ikke et abrupt stop her og nu,” siger Lars Aagaard: “Kernemedlemmerne, herunder Danmark, har forpligtet sig til at afslutte nye udbudsrunder og fastsætte en endegyldig dato for olie- og gasproduktion”.
Frem for at fokusere på 2030 som skæringsdato, er SVM-regeringen i gang med at rykke målebåndet ud til 2045, og derved vinde så meget tid, at de kommende års klimahandling – med et trylleslag – slet ikke betyder så meget. /Lars Trier Mogensen