Nyhedsanalysen
☑ Lær Karpe at kende. Spurgte man en tilfældig nordmand på årets Roskilde Festival, hvilken koncert vedkommende så mest frem til, var svaret som oftest: Karpe! Den norske hiphopduo, bestående af norsk-egyptiske Magdi Abdelmaguid og norsk-indiske Chirag Patel, leverede da også et fuldstændig overrumplende show på festivalen, der samtidig fungerede som et relevant indspark til den skandinaviske indvandrerdebat. Ja, desto mere man dykker ned i Karpes historie, desto mærkeligere bliver det, at ingen tilsyneladende kender dem i Danmark. Vidste du fx, at de sidste år solgte mere end 100.000 koncertbilletter i Oslo – og brugte overskuddet til at holde en intimkoncert for 100 udvalgte fans med immigrantbaggrund? EP’en Omar Sheriff viser meget godt Karpes musikalske spændvidde. Her blandes engelsk, arabisk, gujarati, hindi og norsk i det, gruppen selv kalder “diaspora-pop”. Intimkoncerten er der i øvrigt også lavet en dokumentarfilm om, som kan ses på Viaplay.
☑ Læs Krabbé. Tour de France er over os, og dysten om at lave den bedste intellektualisering af cykelløbet er atter begyndt. Der er dog stadig intet der slår den hollandske forfatter Tim Krabbés roman The Rider (på dansk: Cykelrytteren) fra 1978. Den er tilmed så kort, at den kan læses hurtigere end selv Jonas Vingegaard kan nå at gennemføre en etape.
☑ Regn med papir. Hvor meget kan man sige om verden ud fra et stykke papir? Forbløffende meget, som den japanske matematikprofessor Tadashi Tokieda her viser i en ekvilibristisk forelæsning hos Oxford Mathematics. Teknisk? Ja, lidt. Men underholdende og oplysende? Også ja!
☑ Lyt til den amerikanske højrefløj. Den radikale højrefløj er på fortsat fremmarch i USA. Set udefra er det svært at forstå, hvad der er los i “land of the free” – og hvad der overhovedet kendertegner grupper som Oath Keepers og Proud Boys. Podcasten Long Shadow: Rise of the American Far Right giver et meget godt (og velfortalt) overblik, begyndende med det skelsættende “Waco siege” i 1993.
☑ Sig hej til kronprinsen. Altså den socialdemokratiske af slagsen. Zetland tegner et portræt af Nicolai Wammen, der måske kan blive Danmarks næste statsminister: “Stort set alle, der kender ham og arbejder med ham eller mod ham, siger, at han er et af de sjoveste mennesker, de kender. De beskriver ham som en karismatisk mand. Manden, der smuldrer, når offentligheden kigger på ham, ligger tilsyneladende inde med en helt særlig tiltrækningskraft. Men de siger også, at tiltrækningskraften fuldstændig forsvinder – puf! – så snart kameraerne peger på ham.”
☑ Tag matchpoint. Smuk langlæser i Washington Post om de to tidligere tennisrivaler Chris Evert og Martina Navratilova, der har udviklet et dybt venskab efter begge fik konstateret kræft.
Lær Karpe at kende. Spurgte man en tilfældig nordmand på årets Roskilde Festival, hvilken koncert vedkommende så mest frem til, var svaret som oftest: Karpe! Den norske hiphopduo, bestående af norsk-egyptiske Magdi Abdelmaguid og norsk-indiske Chirag Patel, leverede da også et fuldstændig overrumplende show på festivalen, der samtidig fungerede som et relevant indspark til den skandinaviske indvandrerdebat. Ja, desto mere man dykker ned i Karpes historie, desto mærkeligere bliver det, at ingen tilsyneladende kender dem i Danmark. Vidste du fx, at de sidste år solgte mere end 100.000 koncertbilletter i Oslo – og brugte overskuddet til at holde en intimkoncert for 100 udvalgte fans med immigrantbaggrund? EP’en Omar Sheriff viser meget godt Karpes musikalske spændvidde. Her blandes engelsk, arabisk, gujarati, hindi og norsk i det, gruppen selv kalder “diaspora-pop”. Intimkoncerten er der i øvrigt også lavet en dokumentarfilm om, som kan ses på Viaplay.
Læs Krabbé. Tour de France er over os, og dysten om at lave den bedste intellektualisering af cykelløbet er atter begyndt. Der er dog stadig intet der slår den hollandske forfatter Tim Krabbés roman The Rider (på dansk: Cykelrytteren) fra 1978. Den er tilmed så kort, at den kan læses hurtigere end selv Jonas Vingegaard kan nå at gennemføre en etape.
Regn med papir. Hvor meget kan man sige om verden ud fra et stykke papir? Forbløffende meget, som den japanske matematikprofessor Tadashi Tokieda her viser i en ekvilibristisk forelæsning hos Oxford Mathematics. Teknisk? Ja, lidt. Men underholdende og oplysende? Også ja!
Lyt til den amerikanske højrefløj. Den radikale højrefløj er på fortsat fremmarch i USA. Set udefra er det svært at forstå, hvad der er los i “land of the free” – og hvad der overhovedet kendertegner grupper som Oath Keepers og Proud Boys. Podcasten Long Shadow: Rise of the American Far Right giver et meget godt (og velfortalt) overblik, begyndende med det skelsættende “Waco siege” i 1993.
Sig hej til kronprinsen. Altså den socialdemokratiske af slagsen. Zetland tegner et portræt af Nicolai Wammen, der måske kan blive Danmarks næste statsminister: “Stort set alle, der kender ham og arbejder med ham eller mod ham, siger, at han er et af de sjoveste mennesker, de kender. De beskriver ham som en karismatisk mand. Manden, der smuldrer, når offentligheden kigger på ham, ligger tilsyneladende inde med en helt særlig tiltrækningskraft. Men de siger også, at tiltrækningskraften fuldstændig forsvinder – puf! – så snart kameraerne peger på ham.”
Tag matchpoint. Smuk langlæser i Washington Post om de to tidligere tennisrivaler Chris Evert og Martina Navratilova, der har udviklet et dybt venskab efter begge fik konstateret kræft.