Nyhedsanalysen

Jo, den er god nok

Mathilde Walter Clark, David Wengrow, Jonas Eika, Inge Røpke, Lea Ypi, Quinn Slobodian, Sophie Lewis, Asta Olivia Nordenhof, Emma Holten, Carsten Jensen, Mikas Lang, Alexander Holm og Adania Shibli vil gerne dele deres yndlingsbøger med dig.

 

In Traces of Enayat – Iman Mersal

Anbefalet af Adania Shibli

Kairo, 1963: Enayat al-Zayyats selvmord bliver et symbol på et talent, der på tragisk vis er blevet skåret ned. Fire år efter al-Zayyats død bliver romanen Love and Silence udgivet, tilpasset til film og radio, rost og derefter glemt. I de næste tre årtier er det, som om al-Zayyat aldrig har eksisteret. Men da digteren Iman Mersal falder over Love and Silence i halvfemserne, bliver hun straks bidt af den. Hvem var Enayat? Var det virkelig tanken om, at hendes roman blev afvist, der førte til hendes selvmord? Og hvorfor forsvandt Love and Silence fra litteraturhistorien?

Adania Shibli: “En søgen efter spor af ordene fra en ikke særlig kendt forfatter, der begik selvmord, efter at hendes debutroman var blevet afvist til udgivelse. Det er en sporing af, hvordan ord kan give os vores eget sted.”

 

The Undercurrents – Kirsty Bell

Anbefalet af  Quinn Slobodian

Fra et hus ved Berlins Landwehrkanal opsøger den britisk-amerikanske kunstkritiker Kirsty Bell både sin lejlighed og den tyske hovedstads historie – ved at lede i fortællinger fra Walter Benjamin, Rosa Luxemburg og Gabriele Tergit, Theodor Fontane, Irmgard Keun og Rainer Werner Fassbinder.

 

Ideas to Postpone the End of the World – Ailton Krenak

Anbefalet af David Wengrow

Den brasilianske aktivist Ailton Krenak demonstrerer, at vores nuværende miljøkrise har rod i samfundets fejlagtige opfattelse af “menneskelighed”. For at stoppe miljøkatastrofen argumenterer Krenak for, at vi må afvise den homogeniserende effekt af dette perspektiv og omfavne en ny form for “drømme”, der gør det muligt for os at genvinde vores plads i naturen.

 

23 ting man fortier om kapitalismen – Ha-Joon Chang

Anbefalet af Inge Røpke

Har du nogensinde spurgt dig selv om, hvorfor det store økonomiske kollaps i 2008 tog næsten hele verden med bukserne nede? Ha-Joon Chang giver os 23 svar: Det skyldes de ting, som vi ikke får at vide om kapitalismen. Med underfundig humor viser Chang, at alle økonomiske valg også er politiske valg, og at det nu er på tide at tale ærligt om dem. Chang er med årene blevet en af verdens mest toneangivende økonomer i traditionen fra John Kenneth Galbraith og Joseph Stiglitz.

Inge Røpke: “Let læst og meget oplysende bog om økonomi.”

Teorema – Pier Paolo Pasolini

Anbefalet af Asta Olivia Nordenhof

Denne fortælling om forførelse, besættelse, familie og kapitalismens begrænsninger er en af instruktøren Pier Paolo Pasolinis mest fascinerende kreationer. Bogen startede som et digt og tog form som både et fiktivt værk og en film, også kaldet Theorem, der udkom samme år. I korte prosakapitler afbrudt af barske poetiske passager fortæller Pasolini en historie om forvandling og traumer.

 

Family Abolition: Capitalism and the Communizing of Care – M. E. O’Brien

Anbefalet af Sophie Lewis

I Family Abolition afdækker forfatteren M.E. O’Brien historien om kampene for at skabe radikale alternativer til den private familie. Fra de tidlige marxister til sorte og queer oprørere til nutidens masseprotestbevægelser finder O’Brien revolutionære, der søger bedre måder at elske, drage omsorg og leve på.

Sophie Lewis: “Hvis du nogensinde har undret dig over forholdet mellem den private kernefamilie, kapitalismen og fremtiden for kønsfrihed, er denne vidunderlige og radikale bog noget for dig. Nu mere end nogensinde, efter Covid, har vi brug for visioner om kollektivt liv. M.E. O’Brien argumenterer for, at familien ikke bare ikke er naturlig eller evig, men umulig, og giver konkrete eksempler på øjeblikke i historien, hvor feminister af forskellig slags fandt på afprivatiserede kanaler og infrastrukturer, hvor folk kunne tage sig af hinanden.”

 

Blå øje (türkü) – Deniz Kiy

Anbefalet af Mikas Lang

Et syngende sorgskrift og en fortælling om traumatiske erindringer, der nedarves gennem generationer, et omsorgsrum for og et hjem til de fordrevne og forstummede stemmer og kroppe og et opgør med de blå øjnes blik.

Mikas Lang: “Fordi den sprogligt er så præcis, at den fragmenterede billeddannelse næsten letter, på trods af at man som læser mærker en enorm tyngde i de erfaringer, der skildres. Og frem for alt er bogen intet mindre end en revolution af henvendelsen i dansk litteratur.”

 

The Netanyahus – Joshua Cohen

Anbefalet af Emma Holten

Ruben Blum, en jødisk historiker, bliver indlemmet i et ansættelsesudvalg, der skal gennemgå ansøgningen fra en eksil-israelsk forsker med speciale i den spanske inkvisition. Da Benzion Netanyahu dukker op til et interview med sin familie på slæb, spiller Blum den modvillige vært over for gæster, der fortsætter med at ødelægge hans amerikanske selvtilfredshed. The Netanyahus blander fiktion med ikke-fiktion, campusromanen med forelæsningen og er en vildt opfindsom, genrebrydende komedie om blanding, identitet og politik.

 

DMZ Colony – Don Mee Choi

Anbefalet af Adania Shibli

Don Mee Chois DMZ Colony er vævet af digte, prosa, fotografier og tegninger og er en tour de force af personlige og politiske opgør, der strækker sig over otte akter. Den viser oversættelsens kraft som et poetisk redskab til at navigere i historiske og sproglige grænser og udforsker Edward Saids forestilling om “de sammenflettede og overlappende historier” i forhold til Sydkorea og USA gennem innovative anvendelser af stemme, historie og poetik.

Adania Shibli: “En samling digte, der udgraver den politiske volds miniaturer i den måde, vi ser, står eller endda leger på som børn.”

 

Onde ånder – Fjodor Dostojevskij

Anbefalet af Lea Ypi

“Dette er min yndlingsroman nogensinde. Jeg har læst den tre gange, på tre forskellige sprog, og den skuffede ikke i nogen af dem. Den skildrer konflikten mellem populister og modernister i 1800-tallets Rusland og tilbyder en af de mest sofistikerede veje ind i de politiske og moralske tragedier, der skulle komme. ‘Hvis Stavrogin tror, så tror han ikke, at han tror. Men hvis han ikke tror, så tror han ikke, at han ikke tror, ‘skriver Dostojevskij. For Albert Camus var det en foregribelse af det 20. århundredes tankegang, dets ironi og nihilisme kombineret.”

 

Pueri – Jesper Brygger

Anbefalet af Jonas Eika

I sommeren 1212 udgår et korstog fra Köln, hvor forældreløse børn begiver sig afsted på en umulig vandring for at generobre Jerusalem. I 2020 skriver en skandaleramt og skyldbetynget dansk forfatter om udsatte børn med anderledes kroppe. I 2040 sidder oversætteren Beatrice i det sønderjyske grænseland og arbejder ved vinduet i sit hus, da en mand og et barn kommer gående gennem landskabet til hendes dør. Pueri, der betyder ‘børn’ på latin, er en roman om bevægelse, forvandling og fællesskab på tværs af tid og rum, håbet om andre identiteter, mærkede kroppe og længsel.

Jonas Eika: “En vidunderlig og meget trist bog, en næsten umulig bog, som så alligevel findes, ligesom de tusindvis af forsvundne børn, som bogen kredser om, som et sug eller en skygge under den officielle historieskrivning, sådan findes de flygtende børn i denne bog, legende og alt for gamle, uden voksne, altid på vandring, på vej ad de skjulte ruter gennem Europa og deres psyker.”

 

I Have No Regrets: Diaries, 1955-1963 – Brigitte Reimann

Anbefalet af Adania Shibli

Brigitte Reimanns samlede dagbøger giver en ærlig og forfriskende beskrivelse af livet i det socialistiske Tyskland. Med et muntert tempo og en underholdende tone indeholder I Have No Regrets detaljerede beretninger om forfatterens kærlighedsforhold, dagligliv, forfatterskab og refleksioner.

Adania Shibli: “Jeg er aldrig stødt på en bog som denne, der afslører en blanding af generthed, skrøbelighed, lidenskab og dristighed.”

 

 

 

Lindely – Astrid Saalbach

Anbefalet af Mathilde Walter Clark

Thorkil er patriark, opdraget i begyndelsen af det forrige århundrede, hvid og forkælet, men stadig en slags menneske. Han har levet hele sit voksne liv på første klasse, men ligger nu hjælpeløs som et barn på aflastningsafdelingen Lindely og må indse, at det er slut med privilegierne og den såkaldte værdighed. Lindely er en dødsensalvorlig satire om at turde se forfaldet og sin egen skrøbelighed i øjnene i en tid, der jager ungdom og styrke.

 

Hvad jeg tænker mens du taler – Alberte Winding

Anbefalet af Mathilde Walter Clark

Pio er i 50’erne og har for nylig mistet sin mor, som aldrig fik hende til at føle sig elsket. Da Pio mister stemmen og må holde pause som sanger, møder hun skuespilleren Aksel, som lidt efter lidt får mildnet hendes vrede og insisterer på at blive en del af hendes liv. Hvad jeg tænker mens du taler er en roman om at stå midt i livet og miste sit fodfæste, sin mor, sin egen rolle som mor, sig selv. Om den tabuiserede kvindelige vrede og om at finde sin stemme på ny.

 

 

Rewilding the Sea – Charles Clover

Anbefalet af Alexander Holm

Trawlfiskeri og opmudring udleder mere CO2 end flyindustrien. I Rewilding the Sea hjælper Charles Clover os med at gentænke forholdet til naturen og se på, hvordan vi i kan omlægge fiskeriet for at gå mod en grønnere verden.

 

Regenesis. Feeding the World Without Devouring the Planet – George Monbiot

Anbefalet af Inge Røpke

Landbruget er verdens største årsag til miljøødelæggelse – og den, vi er mindst parate til at tale om. Vi har pløjet, indhegnet og afgræsset store dele af planeten, fældet skove, dræbt dyreliv og forgiftet floder og oceaner for at brødføde os selv. Alligevel sulter millioner stadig, og prisen på mad stiger hurtigere end nogensinde. Nu er selve fødevaresystemet begyndt at vakle. Men som George Monbiot viser os i denne geniale og originale nye bog, kan vi løse det største af vores dilemmaer og brødføde verden uden at fortære planeten.

Inge Røpke: “Den sætter jorden i centrum og tager et radikalt opgør med omfanget af den animalske produktion.”

 

Det blinde øje – Mathilde Walter Clark

Anbefalet af Inge Røpke, Carsten Jensen og Alexander Holm

Hvorfor blev minksagen ikke dækket med den alvor den burde? Mathilde Walter Clark forsøger med sin nye bog at kortlægge de begivenheder, der ledte op til at regeringen valgte at nedlukke minkerhvervet – forbi amerikanske gaskamre, kinesisk korruption og to mænd på Canadas kyst.

Inge Røpke: “Den er simpelthen formidabel. Det er en dybtgående og samtidig medrivende analyse af, hvor galt det er gået med forholdet mellem menneske og natur. Virkelig øjenåbnende i forhold til de metoder, branchen og dens samarbejdspartnere har brugt for at gøre den horrible produktion acceptabel.”

Alexander Holm: “Bogen fortæller en mere retvisende historie om dansk landbrug, og det er på tide det narrativ bliver justeret, så det passer til virkeligheden.”

 

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12