Hvis man ser bort fra nøgletal og annoncepriser, har det været en rigtig god weekend for de gamle etablerede papiraviser. De har trykt mange stærke og tankevækkende historier, ja, ligefrem relevante politiske nyheder. Men især to ret store interviews har gjort indtryk på os her på Føljeton.
Først opdagede vi et interview på internettet, som Prins Joachim har givet til Børsen. Under den kedelige overskrift ‘Prins Joachim løfter sløret for sin nye stilling’ løfter Prins Joachim sløret for, hvad han skal lave i en ny stilling som ‘særlig sagkyndig’, der er blevet oprettet til ham et sted i Forsvaret. Prinsen, der ellers har gennemført agrar-økonomuddannelsen på Den Classenske Agerbrugsskole Næsgaard på Falster, opgav som bekendt i 2014 livet som landmand på det sønderjyske slot, han fik i gave som niårig (lidt underligt) af lensgreve Hans Schack og dennes kone, grevinde Karin.
Det, Prins Joachim efter alt at dømme skal være med til i sit nye job, er at føre noget, der hedder Delstrategi 9 ud i livet. Delstrategi 9 handler bl.a. om at få vækket nogle af de civile kompetencer, som ligger og sover i Forsvarets såkaldte reservestyrke, til live. Ledelsesstilen bliver moderne, forstår man: ”Jeg skal ikke lede ved at trække sablen og ud over stepperne. Jeg skal netop have alle til at hjælpe med hver deres erfaringer og høre, hvad er man villig til, og hvad er man klar til,” udtaler Prins Joachim. Han tilføjer, at han for hele tiden at minde sig selv om, at han om nogen repræsenterer symbiosen mellem det militære og det civile, ”gør en dyd ud af” ikke konsekvent at optræde i uniform. ”Jeg kan også dukke op som en trold af en æske i jeans og T-shirt. Ej okay, måske ikke helt så dressed down. Men det handler om at bringe det uventede i spil – det er jo netop det, som det handler om i mit job.”
Læs teksten – det er en guldmine. Henimod slutningen stiller Børsens reporter prinsen det journalistisk blændende opklarende spørgsmål: ”Hvor meget arbejder De egentlig for Forsvaret?”
Det næste interview, vi har bidt mærke i, er et stort et med Anders Fogh Rasmussen i Politiken. Som vi tidligere har gjort opmærksom på en eller to gange i nyhedsbrevet, har den forhenværende statsminister og NATO-generalsekretær, der i dag arbejder som konsulent, på det seneste optrådt i flere små amatør-reklamevideoer på sin Facebook-side. Han har nemlig skrevet en bog, der hedder Viljen til at lede (Politikens Forlag), som han gerne vil sælge.
Selv om der er al mulig grund til, at Fogh – med alt det, han har på samvittigheden – skulle være blevet et mere søgende menneske på sine ældre dage, skal verbet ‘lede’ i bogens titel ikke forstås som ‘søge’. Her er der tale om at lede i prins joachimsk forstand – altså, tage ansvaret, styre, gå foran, etc.
Interviewet med Fogh er muligvis gemt bag en betalingsmur, men så giver vi dig i hvert fald det her citat. Det er et svar på, om han ville stille op, hvis undersøgelseskommissionen, der skulle have undersøgt Danmarks deltagelse i Irakkrigen og krigen i Afghanistan, ikke var blevet lukket af Lars Løkke Rasmussens regering i 2015: ”Jeg havde jo sagt, at hvis der kom en undersøgelse, skulle jeg nok møde op og forklare mig. Men jeg skal da ikke lægge skjul på, at jeg synes, at alle mennesker kan bruge deres tid bedre end at sidde og grave i sådan noget gammelt noget fra 2003. Vi laver jo alle sammen andre ting nu. Det er jo helt pjattet at skulle bruge tid på sådan noget.”
Og sådan siger de to interviews måske et og andet om livet generelt. Vi har alle sammen brug for noget at rive i, og vi har brug for at forny os og hele tiden finde ud af, hvad vi nu skal lave. Men vi kan ikke løbe fra vores fortid, selv om den er noget rigtig gammelt noget.