Nyhedsanalysen
Tre bøger med Morten Bruun
Læsevejr taler i dag med fodboldkommentator og -ekspert samt tidligere fodboldspiller Morten Bruun, der fortæller, at han altid har en skønlitterær bog med sig – selv når han kommenterer en landskamp.
Du vil gerne anbefale tre bøger, der har betydet meget for dig. Den første læste du allerede som helt ung. Hvilken bog er det?
»Den første bog er Mus og mænd af John Steinbeck. Jeg synes jo, han er en af de største amerikanske forfattere. Jeg har også alle hans bøger, jeg er sådan en samlertype. Jeg læste den første gang, da jeg var 14-15 år, og det var første gang, jeg prøvede at læse en bog, hvor jeg kunne fornemme, at den rummede mere end de ord, der står. Steinbecks stil er jo meget kortfattet, og sproget er ret almindeligt, men det er forholdet han beskriver mellem landarbejderne George og Lennie. Lennie er enormt stærk og meget enfoldig, og hans store kræfter gør, at han kommer til at slå alt ihjel, som han er glad for. Men George prøver at hjælpe ham, og det er det venskab, der fascinerede mig. Det er både præget af, at George har en mærkelig kærlighed til Lennie, men at han også udnytter ham, fordi han er en landarbejder, fordi han er så megastærk. Jeg kunne have nævnt mange bøger, men det var første gang, jeg blev ramt på den måde. Og så gik der jo lidt sport i at prøve og skaffe alle Steinbecks bøger antikvarisk.«
Den næste bog har inspireret dig i dit eget arbejde. Hvilken bog er det?
»Den næste bog er Det lykkelige Arabien, hvor Thorkild Hansen rejser i fodsporene på antropologen Carsten Niebuhr gennem en række arabiske lande cirka 200 år senere. Han tager et skelet af kendsgerninger, og så tilføjer han et lag ved at opsøge de samme steder, og på den måde give fortællingerne et ekstra liv. Og det har jeg så i al beskedenhed forsøgt at kopiere, da jeg skrev to af mine fodboldbøger og besøgte 49 fodboldstadier i England og fortalte deres historier. Jeg drømte jo selv om at rejse rundt som Thorkild Hansen, men sådan er det jo nogle gange.«
Den sidste bog er en, du i øjeblikket anbefaler til alle, du kender. Hvilken bog er det?
»Ja, jeg har valgt Kim Blæsbjergs De bedste familier. I løbet af det sidste halve års tid har jeg sagt til alle, at det simpelthen er den bedste bog, jeg har læst i årevis. Den foregår jo i Lemvig og handler om nogle forskellige familiers liv, med virksomheden Cheminova som omdrejningspunkt. Firmaet får tiltrukket nogle tilflyttere fra for eksempel København til en del af Danmark, som de ikke var kommet til, hvis ikke det var for den her ansættelse. Så den handler jo om en række kultursammenstød med lokalbefolkning, og de stærke følelser, de lokale har for Cheminova. På den ene side giver virksomheden dem mad på bordet, men samtidig er man begyndt at lægge mærke til, at fiskene dør, hvilket de ansatte i virksomheden slet ikke vil se i øjnene. Men det er også en stor roman om kærlighed, parforhold, familieliv og familiestrukturer. Jeg har også læst hans trilogi Desertørerne, men jeg synes, at De bedste familier lige er en tand bedre struktureret. Men forfattere bliver jo også bedre med tiden, det er jo fair nok.«
Samtalen blev først bragt i bognyhedsbrevet Læsevejr, som Føljeton laver i venskabeligt samarbejde med Atlas. Får du ikke allerede Læsevejr direkte i indbakken, kan du skrive dig op her.