Der er vel næppe noget, der taler et mere tydeligt sprog end en kuffert fyldt med sprøde pengesedler. I 2022 offentliggjorde belgisk politi et billede af en sådan kuffert, som var fundet hjemme hos den græske socialdemokrat Eva Kaili. Den var blevet beslaglagt under en politirazzia, og Kaili er en af de personer med tilknytning til Europa-Parlamentet, som er mistænkt for at have taget imod penge eller gaver mod at fremme Qatars interesser. Kendt som Qatargate udmøntede situationen sig i den største undersøgelse af korruption i EU nogensinde. Men skandalen er ingen sjældenhed.
Ifølge det undersøgende medie Follow the Money har hvert fjerde europaparlamentsmedlem været involveret i magtmisbrug – som Pfizer-gate og Uber Files, der har afsløret store virksomheders alt for tætte forhold til Kommissionens top. Men hvad har EU gjort for at undgå at det gentager sig, og hvorfor er der ikke sket mere? Og hvad med dem der arbejder på eksempelvis klimaets vegne? Skal de også begrænses?
De spørgsmål sender vi i dag videre til to lobbyforskere, de europaparlamentarikere, der har fået overordentligt gode tilbud fra techgiganterne og de danske kandidater, der kan komme til at stå over for at gennemskue om den venlige hjælp til at gennemskue Bruxelles’ komplicerede bureaukrati er oprigtig eller har en skjult dagsorden: Fra dem, der mener det “eddermame er godt lobbyarbejde” at erklære klimaet i krise, til dem der kalder det nødvendigt at modstå fristelsen til hemmelige kaffemøder og hurtige PowerPoint-shows.