Lige så længe som Donald Trump har været involveret i politik, har folk været optaget af den grålige, bløde, blævrende, valnøddeformede masse, som teknisk set er hans hjerne. Som de 27 psykiatere og psykologer, der granskede hans mentale tilstand i 2017 og konkluderede, at han var “impulsiv, arrogant, ignorant, uorganiseret, kaotisk, nihilistisk, selvmodsigende, selvhøjtidelig og egennyttig.” Eller de mange eksperter, der løbende har advaret om hans kognitive nedgang. Endda Trump selv, der under sin første præsidentperiode gentagne gange blærede sig med sin “store, store hjerne”.
Ud af den “meget, meget” store hjerne (biologisk set er det forresten ikke en god ting at have en stor hjerne) strømmer der i disse dage mange, mange dårlige idéer – desværre ofte – i form af præsidentielle dekreter og andre officielle udmeldinger. Da Trump onsdag meddelte, at USA vil ombygge et såkaldt detentionscenter i Guantánamobugten med plads til 30.000 migranter, virkede det mest af alt som resultatet af en brainstorm, der blæser fuldkommen på fornuften.
For det er selvfølgelig umuligt at sige Guantánamo uden at tankerne henledes på militærfængslet, der blev åbnet i 2002 på den amerikanske flådestation i Cuba og siden har lagt celler til “uophørlige krænkelser af menneskerettighederne”. Det er nok også det, som Trump, i sit forsøg på at skabe både forvirring og frygt, gerne vil have alle til at tænke på.
“De fleste kender ikke engang til det,” som Trump selv sagde om centeret, der allerede findes.
Sidste år afslørede The New York Times, at migranter, der er blevet samlet op af den amerikanske kystvagt, i få tilfælde bliver transporteret til Guantánamo, hvor de opholder sig i en form for juridisk limbo.
Ngo’en International Refugee Assistance Project beskriver i en rapport “den faldefærdige bygning med skimmelsvamp og kloakproblemer, hvor familier med små børn er indkvarteret sammen med enlige voksne.” Ifølge ngo’en blev flygtninge nægtet fortrolige telefonsamtaler, også med deres advokater, og selvom der var tilbageholdt traumatiserede børn, var der ingen pædagogisk eller psykiatrisk pleje.
“Det er et svært sted at komme væk fra,” konkluderede Trump selv.
Ifølge Cubas udenrigsminister Bruno Rodríguez Parrilla viser “USA’s regerings beslutning om at fængsle migranter på flådebasen Guantánamo, i en enklave, hvor de oprettede torturcentre og tilbageholdelse på ubestemt tid”, foragt for international lov. Cubas præsident Miguel Díaz-Canel mener, at det er en “brutal handling”, og de cubanske myndigheder bakkes op af flere menneskerettighedsorganisationer.
Europæiske tilstande
Mens Trump taler i vage, omend bekymrende vendinger, er Europa allerede godt i gang.
“Brutalitet mod migranter og flygtninge er i stigende grad blevet normaliseret ved Europas grænser. Eksempelvis passivitet over for folk, der drukner i Middelhavet, vold og overgreb i Grækenland og Kroatien samt outsourcing af kontrol til autoritære regimer og militser i Nordafrika. På den måde er Europa længere fremme end Trump med en hardliner migrationspolitik,” siger Hans Lucht, antropolog og seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, til Dagbladet Information.
Tirsdag morgen lagde et italiensk skib med 49 migranter til i havnen i Shengjin, Albanien. Efter to mislykkede forsøg håber Italiens regering tilsyneladende, at tredje gang bliver lykkens gang, når det kommer til at deportere migranter til et modtagecenter i Albanien.
I efteråret måtte to skibe med migranter om bord sejle tilbage til Italien, da en italiensk domstol med henvisning til en afgørelse fra EU-domstolen blokerede for, at migranterne kunne afleveres i Albanien.
Siden da har modtagecentrene ifølge Politico været en tom spøgelsesby, og det italienske politi har brugt månederne på at solbade og gå i sauna. Den hollandske europaparlamentariker Anna Strolenberg fra gruppen De Grønne/Den Europæiske Fri Alliance har besøgt centrene og fortæller, at faciliteterne er ved at falde fra hinanden: “På hospitalet kunne man allerede se vandet dryppe ned fra væggene.”
Den italienske aftale med Albanien er både før, under og efter opførelsen af modtagecentrene blevet kritiseret af FN og menneskerettighedsorganisationer. “Det er skammeligt, at den italienske regering har besluttet at gå videre med denne aftale på trods af al den kritik og bekymring, som menneskerettighedsorganisationerne har givet udtryk for. Planen er ikke bare utrolig skadelig, den er også ulovlig,” udtalte Amnesty Internationals europæiske direktør Eve Geddie i sommer.
Det republikanske medlem af Repræsentanternes Hus Chip Roy mener, at Trumps idé om at sende migranter til Guantánamo er både “kreativ” og “innovativ”, mens EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen har rost Italien for at tænke “ud af boksen.” Men når det nu er menneskerettighederne, som er boksen, skal vi så ikke lige forsøge at blive indenfor den? /Emilie Ewald