
Călin Georgescus støttere demonstrerede foran Rumæniens forfatningsdomstol. Daniel Mihailescu/AFP/Ritzau Scanpix
Den yderste højrefløjs seneste martyr dyrker judo og førte valgkamp på TikTok.
Der er intet ved det, der kan overraske nogen, der opholder sig på denne planet, hvor højrepopulistiske, nynazistiske og xenofobiske politikere ofte udtrykker sig besynderligt og tåkrummende på internettet.
Den 63-årige agronom Călin Georgescu red (bogstaveligt talt) ind i det rumænske præsidentvalg på en hvid hest sidste år. I 2022 blev politikeren efterforsket for at have kaldt Ion Antonescu, Rumæniens premierminister under Anden Verdenskrig og dermed den øverste ansvarlige for det rumænske Holocaust, og Corneliu Zelea Codreanu, som grundlagde den fascistiske bevægelse Jerngarden, patriotiske helte og martyrer. Sidste år sagde han i en podcast, at covid-19 ikke findes, og at “den eneste rigtige videnskab er Jesus Kristus.” Han har også udtalt, at han ikke førte en politisk kampagne, men havde et “kald”.
Uagtet gik han fra at ligge lavt i meningsmålingerne til at vinde første runde af Rumæniens præsidentvalg, der fandt sted i november sidste år. Det gjorde han med 22,9 pct. af stemmerne.
Men det gik ikke alligevel. Rumæniens højesteret annullerede første valgrunde af præsidentvalget 48 timer før rumænerne skulle kaste deres stemme i den anden runde af valget på baggrund af efterretninger, som viste russisk indblanding, herunder desinformationskampagner på TikTok og Telegram. I februar blev der så igangsat en efterforskning af Georgescu på grund af mistanke om blandt andet at formidle misinformation og være med til at etablere en organisation med en fascistisk, racistisk eller fremmedfjendsk karakter.
Og for to måneder siden udelukkede Rumæniens centrale valgkommission Georgescu fra at stille op ved (om)valget, der starter søndag, og formentlig vil blive afgjort i anden runde den 18. maj.
Højrefløjen anklager myndighederne for at undergrave Rumæniens demokrati, og tusindvis af rumænere har demonstreret imod annulleringen af valget i Bukarest. “Intet er bevist mod ham. Uretfærdigheden får mig til at græde. Se på mig, jeg køber stearinlys. Vi sørger over demokratiet,” siger den 64-årige rumæner Elena Preda til The Guardian.
Make Rumænien Great Again
Det er lige præcis denne vrede, frustrationer over høje leveomkostninger og landets generelt lave tillid til politikerne, som George Simion håber på at kunne kanalisere til en valgsejr på søndag.
Den 38-årige politiker fra landets næststørste parti Alliance for the Union of Romanians (AUR) er imod militærhjælp til nabolandet Ukraine og kritisk over for EU, mens han i 2018 støttede en mislykket folkeafstemning, der skulle forhindre par af samme køn i at blive gift. Og så har han beskrevet annulleringen af valgrunden i november som et coup d’état.“Det er enkelt: Hvis staten efterlader et tomrum, er folk kun alt for ivrige efter at udfylde det,” siger Ana Dragomir, kommunikationschef i den rumænske NGO Funky Citizens, til The Guardian.
Som en anden martyr har Călin Georgescus politiske dødsdom pustet til Simions popularitet, der ifølge meningsmålinger står til at få omkring 30 pct. af stemmerne. Han fører dermed betydeligt over de to nærmeste rivaler, som ligger tættere mod midten – og i øvrigt begge er positivt stemte over for EU, Nato og Ukraine.
Det er samme effekt, som eksperter spår i Frankrig. Her kan dommen af Marine Le Pen for underslæb, der udelukker hende fra alle politiske embeder i fem år, blive mobiliseret til fordel for Jordan Bardella, som er Rassemblement Nationals leder by day og TikTokker by night. Eller effekten, som vi oplevede ved folketingsvalget i 2022, hvor Inger Støjberg nærmest bar sin fodlænke som en krone.
Valget i EU-medlemslandet har ikke overraskende fået opmærksomhed ovre fra den anden side af Atlanterhavet, hvor den ultimative martyr, der først dodgede domstolene og siden et attentat, som bekendt endte med at blive præsident. Simion siger selv, at hans parti er “i næsten perfekt ideologisk overensstemmelse med MAGA-bevægelsen” og bærer med glæde den djævelske røde hat. Donald Trump Jr. (ham der fik en pludselig indskydelse om at tage på ferie i Grønland midt i en diplomatisk krise) har også netop lagt vejen forbi Bukarest på sin østeuropæiske turné.
Vi tænker vemodigt tilbage til de gode gammeldags martyrer som franske Jeanne d’Arc og amerikanske Martin Luther King.
For hvis man generelt holder af menneskerettigheder, kan det være svært at acceptere folkets vilje, når størstedelen lader til at være villige til at brænde dem på bålet. Men ingen bryder sig om politikere, og folket elsker en martyr. /Emilie Ewald