Kære læser

Spionage er booming business

Statsministeriet/Ritzau Scanpix

Hybridkrigen er en realitet. Selv den danske regeringstop stadig omtaler USA som Danmarks tætteste allierede, og planen fortsat er at købe det væsentligste militære isenkram hos amerikanske våbenproducenter, er der nu ikke længere tvivl om, at Trump-regeringen bruger offensive angrebsmetoder mod Rigsfællesskabet på samme måde som bl.a. Kina og Rusland.

USA er gået flere og ildevarslende skridt længere i retning af en fjendtlig overtagelse af Grønland. Hvis nogen havde troet, at Trumps erobringstogt ville gå i sig selv efter Kong Frederiks charmeoffensiv i sidste uge, kan de godt begynde at gnide øjne og ører igen.

Forleden kunne erhvervsavisen Wall Street Journal afsløre, at USA’s nationale efterretningsdirektør Tulsi Gabbard netop har udsendt en notits, en såkaldt “collection emphasis message”, som instruerer alle USA’s efterretningstjenester til “at indsamle mere information om Grønlands uafhængighedsbevægelse og holdninger til amerikansk ressourceudvinding.”

I et skriftligt svar bekræfter Tulsi Gabbard indirekte, at historien er sand, at USA rent faktisk er gået i gang med at indsamle og bearbejde hemmelige oplysninger, at hverve informanter og måske også påvirkningsagenter og i det hele taget modarbejde Kongeriget Danmark indefra.

Gabbard skriver nemlig i et selvafslørende svar til avisen: “The Wall Street Journal burde skamme sig over at hjælpe de embedsmænd fra den dybe stat, som ønsker at undergrave præsidenten ved at politisere og lække klassificerede oplysninger. De bryder loven og undergraver vores nations sikkerhed og demokrati.”

Spionage står og falder nemlig med diskretion. Hvis forsøg på infiltration og overvågning pludselig afsløres i offentligheden, er de fordækte operationer ikke længere så meget værd. Så virker skæg og blå briller ikke rigtig længere – og samtidig er det jo oplagt pinligt, når det tilmed bliver afsløret, at spionagen ofte foregår mellem venner og officielle allierede.

Det opsigtsvækkende nybrud er, at tilliden mellem USA og Danmark er brudt – nu i fuld offentlighed – og at udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) har følt sig nødsaget til at indkalde den amerikanske ambassadør til en samtale i Udenrigsministeriet.

Et uhørt skridt i det årelange samarbejde mellem Amerika og kongeriget.

 

Klandestin operation

Ambassadør Kenneth Howery er dog endnu ikke formelt godkendt, og derfor bliver det i praksis den amerikanske chargé d’affaires Jennifer Hall Godfrey, som skal mødes med en direktør fra Udenrigsministeriet. Men diplomatisk set er pointen den samme:

“Jeg har læst artiklen, og den bekymrer mig meget. For vi spionerer ikke mellem venner,” siger Lars Løkke til DR og tilføjer: “Jeg kan jo ikke vide, om det sker, fordi det står i en avis. Men det er jo ikke særlig stærkt gendrevet af dem, der udtaler sig.”

Spionage forsvandt langt fra med ophøret af Den Kolde Krig. Skønt rivaliseringen mellem USA og Sovjetunionen naturligvis stoppede i sin klassiske form, er der sidenhen sket en vid forgrening af stadig mere højteknologiske former for overvågning, påvirkning og sløringsforsøg. Spionage er en booming business og har formentlig allerede været mere omfattende.

Fra dansk side har efterretningstjenesterne i årevis advaret om, at både Danmark, Grønland og Færøerne er under stigende pres fra fremmede magter, som forsøger at opsnappe alt fra industrihemmeligheder til sårbarheder i den kritiske infrastruktur. Udadtil har hverken Forsvarets eller Politiets Efterretningstjeneste dog nævnt USA, og det skyldes, paradoksalt nok, at amerikanerne faktisk kan siges at have haft lov til at gøre, hvad de ville i Grønland. Deres jagtbeføjelser er ubegrænsede.

Med Grønlandstraktaten, også kendt som Forsvarsaftalen af 1951, fik USA reelt frit lejde til at gøre, hvad de end fandt nødvendigt i Grønland, også uden at skulle få tilladelse fra den danske regering i København, endsige den senere grønlandske regering i Nuuk. Amerikanerne har allerede fuld rygdækning til at måtte “indsamle mere information om Grønlands uafhængighedsbevægelse og holdninger til amerikansk ressourceudvinding”.

I godt tre generationer har amerikanerne således kunnet agere uden formelle begrænsninger i Grønland, og alene derfor er der et element af hykleri, når Lars Løkke Rasmussen nu spiller forarget og bestyrtet. For han ved udmærket, at amerikanerne selv bestemmer, hvad der i øvrigt også er årsag til, at man i København har svært ved at forstå og acceptere Trumps påstande om, at Arktis skulle ligge svagt og ubeskyttet hen. Rent militært har Grønland i realpolitisk forstand tilhørt USA siden 1951.

Den offentlige opmærksomhed ændrer imidlertid dynamikkerne. Ganske enkelt fordi det fremstår pinligt for Danmark, og ikke mindst for regeringstoppen, at amerikanerne har sat en klandestin operation i gang i Grønland.

 

Den nye fjende

I en opdateret trusselsvurdering hæver Politiets Efterretningstjeneste da også nu det aktuelle trusselsniveau og udpeger, nok så afgørende, også for første gang USA som en direkte risiko:

“Det er PET’s vurdering, at der på baggrund af den amerikanske interesse og det øgede internationale fokus på Grønland generelt er en skærpet spionagetrussel og trussel fra påvirkning fra fremmede stater mod såvel Danmark som Grønland.”

Blottelsen af spionagekomplottet mod kongeriget Danmark skaber ubekvemme problemer i både København og Washington. På samme måde som efterretningschef Tulsi Gabbard primært beklager, at spionageaktiviteten er blevet afsløret, lyder det også fra ekspert i påvirkningskampagner på Forsvarsakademiet Dorthe Bach Nyemann, at hemmelige operationer bør forblive i mørket:

“I virkeligheden er det her verdens mindste nyhed. Men når det kommer frem i offentligheden, så bliver det svært at håndtere. I virkeligheden ville det være bedst, hvis det her slet ikke kom frem,” siger hun til Berlingske.

Men sket er sket, og dermed er det ikke længere muligt at påstå, at USA blot har fredelige intentioner i Grønland. De seneste døgn har bekræftet, at amerikanerne bruger de samme undergravende metoder, som Rusland og Kina hidtil er blevet beskyldt for, og dermed tvinges det også indirekte frem, at Danmark fremover vil være nødt til at beskytte sig mod fjendtlig infiltration fra vest.

Den penible status er, at de danske efterretningstjenester nok ikke engang behøver at omskrive deres analyser, i hvert fald ikke i væsentlig grad.

I den seneste ‘Vurdering af spionagetruslen mod Danmark, Færøerne og Grønland’ hedder det gruopvækkende: “De fleste af de stater, der udøver efterretningsvirksomhed i Danmark, er autoritære stater, hvor efterretningstjenesterne har meget vide beføjelser”. Og det passer jo efterhånden meget godt på USA.

Kongeriget Danmark har selv inviteret amerikanerne ind ad fordøren, dengang Donald Trump kun var fem år gammel, og nu er det ikke længere muligt at benægte, at hans regering bruger USA’s frie adgang til at så øget splittelse og underminere Rigsfællesskabet. Den eneste trøst er, at det vil blive vanskeligere for MAGA-spionerne at operere i det skjulte, nu hvor de er blevet taget med bukserne nede. /Lars Trier Mogensen

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12