Fodbold

Ronaldos trakasserier

Cristiano Ronaldo, verdens bedste fodboldspiller, er kommet i fedtefadet. Den 31-årige Real Madrid-stjerne snyder helt uhæmmet i skat. Eller også har han bare lært af Apple og alle de andre multinationale selskaber. Vi ruller sagen op.

Football Soccer - Real Madrid v Borussia Dortmund - UEFA Champions League - Santiago Bernabeu stadium, Madrid, Spain - 7/12/16 Real Madrid's Cristiano Ronaldo reacts during the match. REUTERS/Juan Medina

På mandag bliver Cristiano Ronaldo med stor sandsynlighed kåret som verdens bedste fodboldspiller. Igen. Men ifølge et konsortium af europæiske aviser, herunder El Mundo og Der Spiegel, bør den portugisiske stjernespiller have en helt anden pris: Han er nemlig en mester i disciplinen skatteunddragelse.

Spiegel hævder at have modtaget 1,9 terabyte økonomiske data fra sitet Football Leaks. Sammen med en europæisk sammenslutning, der kalder sig European Investigative Collaboration, har journalister fra Spiegel og en række andre aviser gransket de mange data i månedsvis, og resultatet er ikke godt nyt for koryfæer som Ronaldo, Mesut Özil og José Mourinho. Således menes Ronaldo i 2014 at have solgt for 75 millioner euro imagerettigheder til to offshore-selskaber på De Britiske Jomfruøer. Mindst 63,5 millioner euro af det beløb har ‘CR7’ undladt at betale skat for, og rygterne siger, at de mange penge lige nu ligger lunt gemt i schweiziske bankkonti.

Beckham-loven

Det samlede beløb på 150 millioner euro stammer fra Ronaldos marketingrettigheder i perioden 2009 til 2020. Indtil 2014 var han dækket ind af den såkaldte Beckham-lov, som lod udenlandske sportsfolk slippe billigere i skat. Loven betød, at hovedrige fodboldspillere med masser af reklameindtægter, der arbejdede i Spanien, men oprindeligt kom fra et andet land, frit kunne vælge, om deres ‘verdens-indtægter’ skulle beskattes i eller uden for Spanien. Til gengæld for de lukrative skatteforhold, hvor trækprocenten reelt kunne gå i nul, var man forpligtet til at betale mindst 24,75 procents ‘flad’ skat i Spanien, når indtægterne var specifikt indenlandske.

Beckham-loven er fuldstændig ligegyldig for lønmodtagere med almindelige indtægter. Men ikke for mangemillionærer som Beckham og Ronaldo. Regnestykket er lidt kompliceret. Ronaldo kan tjene mere rundt om i verden og få det takseret til en lav trækprocent end det, han ellers ville få ud af at trække diverse fradrag fra i den såkaldt ‘progressive’ skat. Derfor er loven skræddersyet til fodboldstjerner. De betaler en høj, men stabil skat på en lille sjat af pengene hjemme i Spanien. Modsat os andre dødelige får de ingen fradrag for huslån, kørsel og velgørenhed. Men til gengæld indkasserer de enorme summer på den mest lukrative business af dem alle: marketing- og imagerettigheder.

(FILES) This file photo taken on June 14, 2016 shows Portugal's forward Cristiano Ronaldo during a warm up prior to the start of the Euro 2016 group F football match between Portugal and Iceland at the Geoffroy-Guichard stadium in Saint-Etienne. Spanish tax authorities are investigating reports that Real Madrid star Cristiano Ronaldo hid 150 million euros ($160 million) from image rights in tax havens. / AFP PHOTO / FRANCISCO LEONG
Cristiano Ronaldo med svævende bold. Foto: Scanpix/AFP/Francisco Leong

Farvel Beckham-lov

Beckham-loven blev dog nedlagt ved udgangen af 2014, fordi de spanske myndigheder fandt den konkurrenceforvridende. Herefter solgte Ronaldo sine rettigheder frem til 2020 for 75 millioner euro.

Efter de omfattende afsløringer har Ronaldos bagland fremlagt beviser på, at der er betalt 9 millioner euro til de spanske myndigheder i januar 2015 for perioderne 2009 til 2014 og 2015 til 2020. Problemet er, at det er alt, alt for lidt.

De økonomiske tryllekunster er led i en omfattende pengetrafik, som trækker tråde over hele kloden. Centralt i sagen står foruden Ronaldo selv Valencias ejer, Peter Lim, som tidligere har været i mediernes søgelys for sin medvirken i ulovlige tredjepartsinvesteringer, og ikke mindst Cristiano Ronaldos rådgiver, agent og nære ven, Jorge Mendes og dennes firma GestiFute.

Double Irish

Finten handler altså om, at Ronaldo har solgt sine egne imagerettigheder til sit eget selskab, og han har gjort det på en måde, så han får en lav skattemæssig forpligtelse.

I 2012 skrev det irske selskab Multisports Image Management (MIM) under på en royaltyaftale, som tillod det saudiske mobiltelefonselskab Mobily at bruge Ronaldos image i en omfattende reklamekampagne.

Hvorfor Irland? Hvis pengene bor i Spanien, vil Ronaldo falde ind under den progressive skat og dermed risikere at skulle betale op mod 43,5 %. Ved at placere forretningen i Irland opnår Ronaldo tre ting: Han får en skattefordel på over 30 procent, da den irske selskabsskat ligger på 12,5. Han kan nemmere transportere pengene videre til offshore-selskaber med et skattetryk på under 1 %. Og endelig slipper han for at betale skat af momsindtægter, eftersom han kan hævde, at det irske ben af forretningen ikke er en momspligtig driftsvirksomhed, men derimod et holdingselskab (som ikke opererer med moms).

Det viser sig nemlig, at profitten fra Ronaldos imagerettigheder, som MIM har administreret, ikke blot er blevet kanaliseret videre til oversøiske skuffeselskaber, men ydermere er blevet udbetalt som dividende til selskabet Start SGPS SA. Sidstnævnte er et holdingselskab, som fungerer som en regulær hvidvaskningsmaskine for aktionærer i det ligeledes irsk placerede GestiFute International Limited, ejet af Jorge Mendes, Ronaldos agent. Sluttelig er det værd at notere sig, at Start SGPS er en associeret del af Jorge Mendes’ imperium og har bopæl – hvor ellers – i Irland.

Samlet kaldes taktikken en ”Double Irish”. Ronaldo betaler reelt ikke irsk selskabsskat på 12,5 %. I stedet bliver indtægterne skubbet videre til firmaet Tollin Associates på De Britiske Jomfruøer. Tollin Associates fungerer på den måde som en pengetank for Ronaldos indtægter, nærmere bestemt 63,5 millioner euro, som så bliver placeret på schweiziske konti.

Football Soccer - Real Madrid v Borussia Dortmund - UEFA Champions League - Santiago Bernabeu stadium, Madrid, Spain - 7/12/16 Real Madrid's Cristiano Ronaldo before match. REUTERS/Juan Medina
Lækkert smørhår, i hvert fald. Foto: Scanpix/Reuters/Juan Medina

Helle for millionerne

Kigger man nærmere på affæren, viser der sig en række steps:

Først rådfører Ronaldo sig med Peter Lim og sin agent og ven Jorge Mendes fra GestiFute. Planen er, at Ronaldo skal sælge sine imagerettigheder til Tollin Associates på Jomfruøerne. Ikke bare nu, men langt ud i fremtiden. Det sker på et uspecificeret tidspunkt inden udgangen af 2014, da Beckham-loven træder ud af kraft.

Dernæst overfører Tollin rettighederne til to irske forretninger, Polaris Sport og MIM.

Polaris og MIM begynder at forhandle med tredjeparter, det vil sige diverse brands og firmaer, som ønsker at betale for Ronaldos image, for eksempel Mobily.

De irske firmaer sender indtægterne tilbage til Tollin, det oversøiske skattely.

Ved udgangen af 2014 sælger Ronaldo endelig sine interesser i Tollin og flytter pengene til Schweiz. Og dér står de og venter på ham.

fullsizerender-2
Pengevandring tværs over kloden. Fra Spanien og Portugal via Irland til de Britiske Jomfruøer og til Schweiz. Og tilbage til Ronaldo. Visualisering: Bo Kampmann Walther

Hvad nu Ronaldo?

De spanske skattemyndigheder har iværksat en større undersøgelse af sagen. Det sker, selv om den spanske stat af flere omgange har meddelt Cristiano Ronaldo, at han opfylder sine skattemæssige forpligtelser. Det samme siger Jorge Mendes’ agenturfirma, GestiFute, og hævder i samme øjemed at have været offer for ”omfattende cyberangreb”, nærmere bestemt Football Leaks.

I disse dage har medier og fans travlt med at dømme Ronaldo på forhånd. Spiegels Jürgen Dahlkamp foreslår endog, at fodboldspilleren ikke bør tildeles prisen som klodens bedste fodboldspiller i lyset af den amoralske (usportslige?) opførsel. Andre spekulerer i, at Ronaldo bevidst har opereret i velgørenhed af skattemæssige årsager, hvilket dog er noget sludder som beskrevet ovenfor (fordi Beckham-loven jo gør, at han ikke kan trække det fra i den progressive skat).

Men hvordan kan Ronaldo blive dømt? Og kan han overhovedet blive dømt?

Lige som FC Barcelonas Leo Messi kan Ronaldo sagtens risikere at blive dømt for skattesvindel. Men sagen afviger fra Messis i én afgørende forstand:

Anklagemyndigheden kan ikke påberåbe sig en artikel i skattelovgivningen, der handler om ”bevidst fordrejning eller dækken over realiteterne”. Det var præcis dén artikel, som var dikterende i Messis tilfælde og den direkte grund til, at Messi fik en betinget fængselsdom. Ikke desto mindre falder bevidst skatteunddragelse ind under den spanske kriminalret, men i tilfældet Ronaldo vil det med stor sandsynlighed betyde enten et forlig mod partsbetaling eller en bøde.

I mellemtiden har Ronaldos agentur truet Spiegel og en masse andre aviser med sagsanlæg og offentliggjort udtalelser, der skal dokumentere, at Ronaldo er en dydig skatteborger.

Ude i populærkulturen, som jo er os alle sammen, er pengetransaktioner og skattefiflerier blevet det nye doping. Om Ronaldo er kriminel eller bare en sjuft med mafiaagtige venner, skal her være usagt. Men inden folkesuppen klumper fuldstændig sammen til en moraliserende pegefinger, er det værd at huske på, at sportens nerve altid – take it or leave it – har været at presse citronen til det yderste, og at alle de dér penge, uretmæssige eller ej, er den direkte årsag til, at du og jeg kan se Champions League i bredformat på vores kæmpestore fladskærme.

KILDER

Irish Times
Spiegel
Madridista
Independent.ie
Fora

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12