Hvem kan man efterhånden stole på? Heldigvis er det ikke YouSee, som styrer de danske valgsteder – og lykkeligvis er stemmesedlerne heller ikke blevet gjort elektroniske. Endnu. For så ville efterretningstjenesternes advarsler om risiko for hacking af danske valg nemlig være reel. Til gengæld menes årets valg i Tyskland og Frankrig at være i farezonen.
Dagen i dag, fredag 6. januar 2016, er præget af to begivenheder, som kan ændre vores syn på digital sabotage og cyberkrig: En 51-årig mand er netop blevet løsladt ved Københavns Byret, men er forsat mistænkt for at have forstyrret tv-signalet nytårsaften som en bevidst skadelig handling. Og senere i eftermiddag, dansk tid, vil den nyvalgte præsident Donald Trump modtage en udførlig afrapportering fra USA’s hele 17 forskellige efterretningstjenester om Ruslands cybersabotage mod præsidentvalget.
Episoden med den forbitrede, midaldrende mand, der ifølge politiet ville ødelægge nytårsaften for alle andre festglade borgere i Danmark, viser på den ene side, hvor skrøbelig den digitale infrastruktur er over for målrettet hærværk. Og det langstrakte og prekære spil om Ruslands indblanding i den amerikanske valgkamp udstiller på den anden side, hvor stærke globale kræfter, der bag kulisserne er på spil i kampen om sandhederne.
I går fortalte topfolkene i USA’s efterretningsvæsen til en høring i Kongressen, at Rusland systematisk har forsøgt at påvirke og manipulere udfaldet af præsidentvalget ved dels at hacke partikontorer og dels sprede falske historier, såkaldte ‘fake news’. Ret beset er der dog ikke så meget nyt i vidneudsagnene, da også USA selv gør aggressivt brug af hacking- og påvirkning. Eksempelvis aflyttede amerikanerne Bella Center i København under klimatopmødet COP15.
Men forløbet er dog enestående opsigtsvækkende af én simpel grund: USA’s nyvalgte præsident Donald Trump tror ikke på de officielle efterretningstjenester! Tværtimod afviser han påstandene om, at Rusland skulle have blandet sig i præsidentvalget og således rent praktisk have hjulpet ham selv til magten. Trumps grundlæggende argument er skelsættende: ”Det er de samme mennesker, som påstod, at Saddam Hussein havde masseødelæggelsesvåben.” Bang! Dette vilde argument fra Donald Trump – som på en næsten djævelsk måde jo har et element af sandhed i sig – har vendt totalt rundt på positionerne i den storpolitiske debat.
Som en opdateret version af den gamle magtlogik ‘din fjendes fjende er din ven’, synes et nyt bizart rationale at have vundet udbredelse i dagens verden: Løgnernes løgn er sandhed. Således at forstå, at manipulatorerne pludselig fremstår oprigtige. Konspirationsteorier er ved at blive mainstream, og både overvintrede gammelkommunister og den mest nationalistiske højrefløj er begyndt at falde hinanden om halsen i deres hyldest til Ruslands præsident Vladimir Putin.
De gamle bastioner af myndigheder er i hastigt tempo ved at miste troværdighed og opfattes nu som løgnagtige, hver gang de forsøger at fremlægge fakta, mens skrupelløse magtmænd som Donald Trump og Vladimir Putin i brede kredse opnår troværdighed, når de spøgefuldt leger med virkelighedsopfattelserne.
En 51-årig mand – som nogle nu spekulerer i kan være blandt de fyrede fra den omfattende sparerunde i YouSee i efteråret – formåede fuldstændigt at stjæle billedet nytårsaften. Tænk, hvad fremmede efterretningstjenester så er i stand til? Det er i hvert fald en god idé at bevare stemmesedlerne på papir.