Nyhedsanalysen
Danmarks glemte krigere
Da IS i 2014 væltede Mosul og pludselig stod ved dørtrinnet til den irakiske hovedstad Bagdad, valgte en række dansk-irakere i hemmelighed at tilslutte sig kampen mod terrorbevægelsen. Journalist Florian Elabdi fortæller i denne uges føljeton historien om Danmarks ukendte fremmedkrigere.
Siden 2011 er mindst 135 danskere rejst til Syrien eller Irak for at gribe til våben for syriske oprørsgrupper eller IS. På den anden side af skyttegraven tilsluttede en mindre gruppe danskkurdere sig kampen mod IS. Bestseller-bøger, dokumentarfilm, podcasts og et hav af avisartikler i danske medier vidner om den massive opmærksomhed, som emnet med rette har fået.
Alligevel har en gruppe dansk-irakiske fremmedkrigere stort set formået at undvige medierne og myndighedernes radar. Siden IS indtog Irak, er en række dansk-irakere nemlig rejst frem og tilbage mellem Danmark og Irak for at deltage i kampene mod terrorbevægelsen. De kæmper for forskellige grupperinger under Iraks paramilitære hær, al-Hashd al-Shaabi (Folkets Mobiliseringshær, red.), i Vesten bedre kendt som ”shiamilitserne”.
Politiets Efterretningstjenestes Center for Terroranalyse vurderede i en rapport 18. marts 2015, ”at et mindre antal personer, herunder kurdere og shiamuslimer, er rejst fra Danmark til konfliktzonen for at bekæmpe militant islamistiske grupper eller andre væbnede oppositionsgrupper”.
Med andre ord er der ingen officielle tal for, hvor mange krigere det drejer sig om. Føljeton har det seneste år været i kontakt med syv dansk-irakiske krigere, hvoraf seks i dag er vendt midlertidigt eller permanent tilbage til Danmark.
”Jeg kender over 20 personer, som er rejst ned for at kæmpe,” udtaler en anonym kriger under dæknavnet Hassan. Han har kæmpet i både Irak og Syrien, og han har samtidig modtaget militærtræning i Iran og Libanon. Men hvem er disse krigere? Hvad kæmper de for? Og hvorfor?
På baggrund af interviews med personer i miljøet og eksperter på området, vil vi i denne artikelserie sætte fænomenet Iraks danske krigere i perspektiv. Vi vil også portrættere krigerne Ali Gafoor og Mustafa al-Saadi, som har valgt at stå åbent frem. Ali kæmper stadig i Irak, mens Mustafa i dag er vendt hjem til Danmark. På lørdag er den store finale, hvor vi udkommer med en kort dokumentar om ‘Iraks danske krigere’, som er optaget i Danmark og Irak.