Nyhedsanalysen
Fra Amager til Fallujah
I dagens afsnit af ‘Iraks danske krigere’ er journalist Florian Elabdi taget til Irak for at møde krigeren Ali Gafoor, som er rejst fra Danmark for at kæmpe mod IS. Da terrorbevægelsen truede med at vælte Bagdad, så han det som en naturlig konsekvens at tilslutte sig kampene.
Det er sommeren 2016, og under den stegende sol uden for Basras lufthavns ankomstterminal venter vi spændt på Ali Gafoor. En hvid pickup-truck med et gulsort militærlogo kører op foran os, og ud stiger en høj fyr med solbriller, en frisk frisure og camouflagefarvede bukser.
”Velkommen til Irak – har I ventet i lang tid?” siger Ali Gafoor med en frisk københavneraccent.
Gafoor er 31 år og opvokset på Amager. Hans venner og bekendte i København kender ham bedst som Ali WT – kampsporten wing chun fyldte nemlig en stor del af Alis fritid hjemme i Danmark. I 2011 mødte Ali Gafoor sin kommende kone i forældrenes hjemland, og han valgte derefter at flytte til Basra, hvor han har fået arbejde i et af regionens mange olieselskaber. I dag har parret en 4-årig søn.
I modsætning til mange andre steder i Irak er Basra og de sydlige provinser præget af en relativ høj sikkerhed og stabilitet. Men da IS i sommeren 2014 rykker mod Bagdad, spreder frygten sig for, at Sydirak er det næste stop i terrorbevægelsens stormløb.
”Vi begynder at træne frivillige i Basra, så de er klar til at forsvare sig mod IS. I alt har vi trænet 800 elever op i basale militære færdigheder, og det er alt fra universitetsstuderende til offentligt ansatte,” forklarer Ali Gafoor, der tilhører den bevæbnede gruppe Muaskar al-Mukhtar under Iraks paramilitære hær al-Hashd al-Shaabi (Folkets Mobiliseringshær, red.).
Senere har Ali Gafoors gruppe også leveret forsyninger og logistisk støtte til de professionelle soldater ved frontlinjen. Vi er kommet for at følge ham under en af disse missioner ved slaget om Fallujah. Om natten kører vi 600 km gennem ørkenen fra gruppens tilholdssted i Basra til Fallujah, der ligger vest for Bagdad. Alis gruppe bærer våben under hele missionen, fordi der konstant er fare for bagholdsangreb. Med jævne mellemrum bliver hovedvejene i Irak angrebet af IS-soldater, der gemmer sig i de omgivende ørkenområder.
”Jeg vil helst ikke dø, men du mærker ikke døden. Det tager kun nogle få sekunder. Jeg tænker mest på min familie, hvis det skulle ske,” siger Ali Gafoor.
Det handler ikke (altid) om religion
I Fallujah indlogeres vi på en militærbase med omtrent 200 soldater fra al-Hashd al-Shaabi. Alis dag står på logistisk arbejde med fordeling af forsyningerne, der er doneret af civile i Basra. Hans gruppe assisterer også de professionelle soldater på fronten ved at give dækild bag sandbarrieren, når kampstyrker forsøger at rykke frem i kampene mod IS, som foregår i udkanten af byen.
”Problemet er, at IS holder de civile som gidsler og ikke vil lade dem gå ud af byen. Ellers er opgaven i Fallujah ikke så svær. Det er mere civile, vi tænker på,” forklarer Ali Gafoor, mens vi sidder på ladet af en pickup-truck på vej mod fronten.
Efter et par dage er endnu en mission overstået, og det er tid til at vende hjem til Basra. Ligesom tusindvis af unge irakiske mænd, meldte Ali Gafoor sig som frivillig, da Iraks religiøse overhoved Ayatollah Ali al-Sistani udstedte en fatwa om at gribe til våben mod IS. Alligevel er religion ikke hovedårsagen til, at han valgte at tilslutte sig kampen:
”De fleste kommer her af religiøse årsager, men for mig handler det ikke om religion. Det er en menneskelig ting at gøre. Jeg er ligeglad, om folk vil være jøder, kristne eller muslimer, eller om de overhovedet tror på Gud,” forklarer Ali.
Den irakiske hær befriede Fallujah 26. juni 2016. Ali Gafoor har siden også deltaget i kampen om Mosul.