Fortrydelse er et sikkert tegn på visdom, og fem af de såkaldt ‘ansvarlige’ partier i Folketinget er derfor netop rykket et lille trin op og fremad i livets skole. Beslutningen om at droppe det hårde uddannelsesloft, som ellers ville have forhindret unge og ældre i at supplere deres første uddannelse med en ny uddannelse, er et ærefuldt nederlag for partierne bag den oprindelige og forkætrede aftale: Venstre, Konservative, Liberal Alliance – og Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet. De fem partier er kommet til besindelse. Og reeksamen.
Det er aldrig forkert at omgøre og fortryde uigennemtænkte beslutninger. Tværtimod er det en dyd at give folk, som har fejlet, en ny chance. Uanset om det gælder politikere, unge, der vil videre eller studerende, som dumpede første gang. Formiddagens ændring af det kontroversielle uddannelsesloft, så alle fremover kan tage en ny uddannelse – nu efter seks år – er samtidig et opløftende tegn på, at det samarbejdende folkestyre i Danmark virker og påvirkelig af velorganiseret kritik og bedre argumenter.
De 2.200 studerende, som ellers årligt ville være blevet ramt af forbuddet mod dobbeltuddannelse, kan nu igen begynde at drømme. En stor del har f.eks. været pædagoger, som har videreuddannet sig til socialrådgivere. Mange andre har været bl.a. bygningskonstruktører, som er blevet bygningsingeniører.
I det nye kompromis er der ganske vist ikke helt frit lejde for alle, da politikerne – stik mod idéen om hurtigere gennemførelser af uddannelser, i øvrigt – vil indføre en periode på seks år, før man kan påbegynde en ny uddannelse. Undtagelserne er dog 24 særligt udvalgte uddannelser, hvor unge må begynde straks, fordi embedsmændene vurderer, at der her er akut brug for ekstra arbejdskraft. Det gælder bl.a. supernørd-uddannelser som astronomi og forsikringsmatematik. Ikke just de mest populære ekstra-uddannelser. Den fundamentale er imidlertid, at principperne om fri uddannelse og plads til at blive klogere er blevet holdt i live.
Samlet set er den nye aftale et klart skridt fremad for uddannelsessystemet i almindelighed – og folkestyret i særdeleshed. Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) gør da også selv en dyd ud af, at man har lyttet til den folkelige vrede. Alle ordførerne bag den nye aftale fremhævede her på pressemødet kl. 10:50, at de har lyttet til folkeviljen.
Op til vedtagelsen af det første uddannelsesloft skrev over 80.000 studerende under på en protest, og rundt om i hele landet rumlede vreden. Og sådan sker det ganske ofte. Tankevækkende kom ingen aftalepartierne til undsætning. Som i absolut ingen. Ingen kunne se fornuften i at begrænse folks uddannelsesdrift, heller ikke vælgere uden lange uddannelser. Regeringens topfolk og Socialdemokratiet på Christiansborg endte dermed med at stå helt alene i skudlinjen. Og så begynder politikerne at lytte til kritikerne.
Men der skal mere og andet end vrede unge til at bremse flertallet i Folketinget. Den vigtigste og udslagsgivende faktor i fortrydelsesprocessen synes at have været et Facebook-indlæg fra en prominent Venstre-kvinde fra Sønderjylland. Hun skrev: ”Vores vigtigste råstof i Danmark er uddannelse. Vi har ikke brug for, at danskerne uddanner sig mindre. Tværtimod skal de uddanne sig mere. Og det bliver kun vigtigere i de kommende år. Tilbage står, at vi med denne begrænsning i det danske uddannelsessystem sender et underligt signal til de unge, der med rette er bekymrede for, om de får valgt rigtigt første gang.”
Venstre-kvinden er, selvfølgelig, Eva Kjer Hansen, som sluttede af med en opfordring: ”Mit store politiske ønske for 2017 vil være, at vi tør indrømme, at vi laver fejl, og at vi vil have modet til at rette op på det.” Hendes drøm er gået i opfyldelse, og Danmark er her til formiddag blevet klogere.