Nyhedsanalysen
Ø-kongernes forbrødring
Efter måneders debat og forberedelser er dagen endelig kommet: I dag byder den ekstravagante guvernør Kenneth Mapp velkommen til markeringen af 100-året for salget af jomfruøerne fra Danmark til USA. Her kan Lars Løkke sole sig i både tropevarmen og spotlyset fra gårsdagens succesfulde besøg hos Donald Trump.
Personer, der tilhører forfulgte befolkningsgrupper, har ofte en spontan samhørighed, når de møder hinanden. Selv om de aldrig har set hinanden før. Jøder og bøsser siger således selv, at de som regel fornemmer et uudtalt slægtsskab. Sådan er det i hvert fald for udskældte magtmænd: Toppolitikere, der i årevis har prøvet at blive trukket gennem skandaler og personhetz, har ofte let ved at knytte personlige bånd. Upopularitet er et skæbnefællesskab.
Umiddelbart er rollerne dog byttet rundt, når statsminister Lars Løkke Rasmussen i dag er æresgæst hos guvernør Kenneth Mapp på de amerikanske jomfruøer i forbindelse med markeringen af 100-året for salget. I løbet af 24 timer er Danmarks førstemand i bogstaveligste forstand blevet forvandlet fra en lille og ydmyg småstatsmand, der var i audiens hos klodens mægtigste mand, USA’s præsident Donald Trump, til nu at være en well-connected verdensmand – i hvert fald i Danmark, og formentlig for en ganske kort stund.
Men lige netop i dag er Lars Løkke Rasmussen igen den mest betydningsfulde i flokken. For nok er den 61-årige Kenneth Mapp guvernør i territoriet U.S. Virgin Islands, men han har slet ikke samme diplomatiske pondus. Og da slet ikke efter Lars Løkke med et hestehandler-håndtryk i Det Hvide Hus fik markeret over for den danske verdenspresse, at han er på bedre fod med ‘The Donald’ end de fleste. Retfærdigvis har Kenneth Mapp allerede været til møde hos Donald Trump for en en måned siden. Men uden at få det samme faste håndtryk.
Guvernøren har heller ikke så meget at byde på. Jomfruøernes økonomi er kørt i sænk, den offentlige gæld er ude af kontrol og en statsbankerot truer rent faktisk. Guvernør Kenneth Mapp, der oprindeligt var republikaner, men er valgt som uafhængig, kan næppe gøre lukrative forretninger med præsident Trump på øernes vegne – eller blot sikre positiv omtale. Og hvad værre er i en politiks sammenhæng: Mapp regerer efter alt at dømme på lånt tid, da han er voldsomt upopulær blandt brede vælgergrupper på jomfruøerne. Han anklages for at leve dekadent og ekstravagant over evne og dermed på skatteborgernes regning.
Beskyldninger om alt for dyre hotelovernatninger og ødselt pengeforbrug præger den lokale debat på Jomfruøerne. Mapp menes heller ikke at være i stand til at få noget gennemført. Og slet ikke til tiden.
Lyder det bekendt? Ja, det er i hvert fald en kampzone, som Danmarks statsminister kender alt til at befinde sig i. Og derfor skal de to ø-konger nok også finde en god kemi sammen i dag. Og give hinanden et solidt håndtryk. Som skæbnebrødre. Som yderst temperamentsfulde brødre.
Guvernør Kenneth Mapp har en sød tand for det bekvemme liv, og han vil helst ikke have, at politiske debatter bliver for ophidsede, jo mindre de altså lige handler om hans eget skørlevned. Til hverdag bor han således i en suite på luksushotellet Ritz-Carlton, når han vel at mærke overhovedet er i hovedbyen Charlotte Amalie. Den officielle guvernørbolig, Catharinenberg, som ligger højt hævet over havnebyen som et mondænt plantageejer-palæ, ønsker Kenneth Mapp ikke at benytte sig af. Hotelsuiten er ”mere sikker”, siger hans talsmand.
Præcis ligesom Lars Løkke Rasmussen, der har oplevet en kronisk nedtur i popularitetsmålingerne siden de seneste bilagsager om bl.a. indkøb af underbukser på andres regning og i denne uge nåede et nyt lavpunkt, er Kenneth Mapp udsat for en vedvarende kritik. Men dét har han tydeligvis svært ved at håndtere. Da en borger for en god måneds tid siden satte spørgsmålstegn ved både hotelovernatningerne og indkøb af en hel række limousiner eksploderede han i raseri og endte med at kalde den kritiske kvinde for en ”rolie polie”, som bedst kan oversættes til ‘fede kælling’.
Ved dagens festivitas skal man dog ikke forvente, at han hidser sig op. Tværtimod har han i den seneste tid gjort meget for at nedtone spændingerne, fordi som han affærdigende og kortfattet sagde til mig forleden: ”Der er ingen grund til at politisere fortiden.” Når Lars Løkke undlader at undskylde officielt i dag, vil han derfor møde fuld forståelse fra guvernøren. Ingen grund til ubehageligheder. Hellere bare have det sjovt. Så længe det varer for dem begge.