Nyhedsanalysen
Man lukker et asylcenter
Før påske fik Røde Kors’ personale på asylcentret Kongelunden på Amager uden for København besked om, at centret skal lukke. Der er skimmelsvamp, og hovedbygningen står ikke til at redde. 61 medarbejdere er blevet afskediget, og mere end 100 beboere skal rykkes op med rode og flyttes til Center Thyregod i Midtjylland. Nyheden om lukningen har ikke fyldt alverden i medierne. I denne uges føljeton ser vi på, hvilke omkostninger og implikationer beslutningen har for beboere og medarbejdere på Kongelunden.
Ingen med forstanden i behold ønsker at havne i en situation, som gør, at de skal tilbringe hverken en kortere eller længere periode i et asylcenter. Men hvis man nu var nyankommen flygtning ”fra en verden i kaos og krig”, som Steffen Brandt synger på nummeret ‘Samfundets skyld’, og man selv kunne vælge asylcenter, så lyder Kongelunden ikke som noget dårligt sted – i hvert fald ikke sådan som det stadigvæk bliver præsenteret på Røde Kors’ hjemmeside.
Her kan man læse, at Kongelunden i Dragør ”tæt på København” er et ”omsorgscenter for særligt sårbare asylansøgere med for eksempel fysiske eller psykiske handicap, ofre for tortur, familier med andre alvorlige problemer samt uledsagede børn, der søger asyl med en anden voksen end deres forældre.”
Det fremgår videre, at Kongelunden har mere end hundrede beboere fra 27 forskellige lande, som får hjælp af 212 frivillige og et højt normeret personale ”med sundhedsfaglig, pædagogisk og psykologisk ekspertise”, der sikrer, at stedets ”særlige gruppe af asylansøgere får den mest kvalificerede hjælp og støtte”. Kongelunden har en sundhedsklinik med ”erfarne sygeplejersker og sundhedsplejersker” og psykologer og læger og ”en fast medarbejder, der støtter” beboerne. Centret råder desuden over vuggestue og børnehaver ”med rare møbler i børnestørrelse og tegninger på væggene” og pædagoger, der ”arbejder efter særlige pædagogiske principper med fokus på trygge, genkendelige rammer”, for det har børn brug for ”efter en tid med stor uforudsigelighed og ofte barske oplevelser”.
Af samme grund – det med de trygge, genkendelige rammer – må man sige, at det er ærgerligt, at Center Kongelunden nu skal lukke efter næsten 33 års funktion, og ikke mindst at beboerne skal sendes til Midtjylland. Årsagen er noget så banalt som skimmelsvamp. Første gang der var meldinger om et sundhedsskadeligt svampeangreb i Kongelunden, var i 2014. Ligesom i dag var det hovedbygningen, som var angrebet, og 140 beboere måtte flyttes. Dengang lykkedes det at finde en midlertidig lappeløsning ved at flytte beboerne til andre af centrets bygninger, selv om der for så vidt var plads på asylcentre i andre sjællandske kommuner. Men som centerleder Gitte Nielsen udtalte til Amager Bladet dengang: ”Vi har troet, at vi havde fundet løsninger i asylcentre i andre kommuner, men så er der gået politik i den.” Centerlederen refererede til en verserende politisk diskussion om, at kommunerne krævede økonomisk kompensation for det ekstra arbejde, som asylcentrene gav deres forvaltninger – ”og det har gjort, at de ikke kan tage imod vores beboere der,” som hun formulerede det i 2014.
Det er bemærkelsesværdigt, at skimmelsvampangrebet i 2014 fik mere omtale i pressen end historien om, at Udlændingestyrelsen nu har besluttet at lukke Kongelunden helt. De menneskelige konsekvenser er ret omfattende, og det er svært at forestille sig, at man ville byde danske borgere noget lignende. Et overvejende flertal af centrets beboere – efter alt at dømme 109 ud af 120 – skal rives op med rode og sendes til Center Thyregod i Midtjylland. Hvis man først og fremmest tænker på børnene, lyder beslutningen som det modsatte af ”fokus på trygge, genkendelige rammer”.
Anne La Cour, der er asylchef hos Røde Kors, siger til Føljeton, at ”vi er rigtig kede af, at Kongelunden skal lukkes. Men jeg vil samtidig sige, at Thyregod er et rigtig godt sted. Det ligger tæt på Jelling og ikke så langt fra Vejle. Børnene vil have tyve minutter i bus til skole, og infrastrukturen er god”.
Asylchefen fortæller, at Røde Kors, der driver de fleste af landets asylcentre, sammen med Udlændingestyrelsen har gennemgået alle sjællandske centre for at se, om det kunne give mening at placere beboerne fra Kongelunden dér, ”og det har det ikke. Det er vi enige med Udlændingestyrelsen om”.
Ifølge Føljetons oplysninger har Udlændingestyrelsen valgt at lukke Kongelunden, fordi det er blevet vurderet, at prisen for at udbedre svampeskaderne i hovedbygningen ifølge en byggeteknisk rådgivers beregninger vil beløbe sig til 60-100 millioner kroner.
Udover at de fleste beboere skal flyttes til Midtjylland, er hele personalet i Kongelunden blevet fyret. Mange har arbejdet på asylcentret i mange år, og de kender beboerne godt. Anne La Cour siger, at Røde Kors netop nu ser på, hvordan man kan undgå, at den viden personalet ligger inde med går tabt. ”Forhåbentlig er der medarbejdere fra Kongelunden, der vil lade sig udstationere i en periode i Thyregod. Jeg forestiller mig, at nogle frivillige fra Kongelunden vil komme over til Thyregod i en periode og hjælpe,” siger hun.
I de kommende dage ser vi på, hvilke konsekvenser beslutningen om at lukke Kongelunden har for beboerne og personalet. Det forlyder, at beboerne er kede af at skulle flytte.