Nyhedsanalysen
300 frivillige til 109 beboere
Center Kongelunden, der siden 1984 har været hjem for ekstra sårbare asylansøgere, skal lukkes permanent på grund af skimmelsvamp. Centret ligger tre kvarter i bus fra Rådhuspladsen og har stort set alt, hvad et lille samfund behøver – fra daginstitutioner og sundhedsplejersker til egen psykolog, genbrugsbutik og bibliotek. Derudover har Kongelunden 300 aktive frivillige tilknyttet. Føljeton har talt med nogle af dem.
Kongelundens bibliotek fungerer som samlingspunkt for asylcenterets frivillige. Hvis man medregner alle, tæller det omkring 300 mennesker. Det er her, Føljeton møder Stig Tønnesen. Han er frivillighedskoordinator på stedet og ansat af Røde Kors. Han valgte biblioteket som mødested, fordi han mente, rummet ville skabe ”en god ramme” for samtalen.
Lokalet ligger i en af de få af centerets 33 år gamle barakker, der ikke er hårdere ramt af skimmelsvamp, end at man stadig kan opholde sig i den uden at blive påvirket af de sundhedsskadelige sporer, svampene frigiver. Der er lavt til loftet, reoler langs væggene og et stort bord i midten af lokalet. I sig selv ikke en bemærkelsesværdig konstellation. Alligevel forstår man straks, hvorfor lige netop bibliotekets inventar er blandt de få ting, både ansatte, beboere og frivillige kæmper for at få flyttet med, når centerets beboere rykkes 250 km. fra Kongelunden på Amager til Thyregod i Midtjylland.
Alle møbler er bygget i et samarbejde mellem beboere og frivillige. Både borde, stole og reoler er konstrueret i træ. Hvert møbel har samme personlige præg og elegante fremtoning, som de bordskånere og hylder alle danske børn på et eller andet tidspunkt slæber med hjem fra sløjdundervisningen i folkeskolen. Den enorme bordplade, der flyder med papirer, bøger og småkager, er dekoreret med alt fra palmer, flag og navne til en kæmpe drage på midten.
”Det hele er jo bygget her i lokalet, så det er spændende, hvad vi overhovedet kan få ud gennem døren, men bordet – det skal vi nok få med,” siger Stig Tønnesen og kører håndfladen frem og tilbage på bordpladen.
Flere frivillige end alle andre steder
Center Kongelunden er det asylcenter i Danmark med flest frivillige. Centeret, der har 109 beboere, har over 200 frivillige i systemet, mens endnu 100 er tilknyttet gennem Røde Kors som eksempelvis ledsagere for børn, der er kommet til Danmark uden forældre.
”Nogle af de frivillige er her ugentligt, andre månedligt, men de er alle sammen aktive,” fortæller Stig Tønnesen.
På Kongelunden er der hver dag aktiviteter drevet af frivillige. Blandt andet Eventyrsøndag, biblioteksklub om torsdagen og fodbold for både mænd og kvinder.
”Da jeg startede som frivillighedskoordinator tilbage i 2013, var det første, jeg gjorde, at forsøge at skabe nogle aktiviteter for beboerne. Jeg tænkte, at mænd, de vil gerne spille fodbold, og kvinder, de vil så nok gerne strikke,” fortæller Stig og ser ud til at more sig betragteligt ved tanken.
”Men det var jo helt åndssvagt,” siger han så og fortsætter: ”For kvinderne gad på ingen måde strikke. Så jeg prøvede alle mulige ting af, før vi endelig oprettede et fodboldhold for dem også – og det var først der, det fungerede.”
Han tænker lidt, før han siger:
”Men det er jo netop den slags erfaringer, man gør sig, når man har drevet den slags i mange år. Det er noget, man lærer undervejs.”
Overførsel til Thyregod
Stig Tønnesen skal være med til at videreføre frivilligtraditionen, når centret rykkes til Midtjylland.
”Jeg er allerede nu i kontakt med Thyregods frivillighedskoordinator og skal holde møde med hende i næste uge,” fortæller han.
Vil I prøve at videreformidle den viden, I har opbygget her, til det nye sted?
”Ja, det er tanken, og der er også ting, der kan føres videre, men vi har en ret unik frivilliggruppe her, og jeg kan være bekymret for, hvor meget, der kan overføres til det nye sted,” siger han.
Hvad vil det sige?
”Dels er der den viden, vi har opbygget gennem så mange år på Kongelunden. Det kommer af mange års erfaring og kan ikke nødvendigvis bare videreformidles. Men der er helt sikkert også gode frivilligkræfter det nye sted. Jelling Røde Kors, der driver Center Thyregod, har drevet asylcentre i mange år, så det vil være arrogant at tro, de ikke har tjek på det, for de ved virkelig godt, hvad de laver. Men demografien er anderledes der. For det første er der generelt meget færre mennesker i Thyregod end i København, og for det andet har vi mange unge studerende her, som nok ikke findes i samme omfang i Thyregod,” fortæller han.
Børnegruppen afrundes
Amalie Hyllested er 27 år og studerer til daglig Statskundskab på Københavns Universitet. Derudover har hun været frivillig på Kongelunden i 2,5 år.
”Jeg er med i børnegruppen, der er for alle børn mellem 4 og 10 år. Vores primære opgave er at lave sjove ting med børnene. Nogle gange tager vi i svømmehallen, andre gange spiller vi rundbold. Det er meget forskelligt,” fortæller hun.
Gruppen mødes hver mandag og består sædvanligvis af omkring 10 til 15 børn og seks frivillige.
”Selv om vi bruger meget energi på at give børnene sjove oplevelser, taler vi også med dem og lærer dem godt at kende. Vi har desuden et tæt samarbejde med pædagogerne, hvor vi videreformidler til dem, hvis et barn har haft en dårlig oplevelse eller lignende – og det går også den anden vej. På den måde hjælper vi hinanden med at skabe de bedste rammer for børnene,” fortæller hun.
Og nu er det slut. Hvad tænker du om det?
”Det er jeg helt vildt ked af. Både personligt, men især for børnene, der jo i mange tilfælde har oplevet mange tab og svigt i forvejen. Så det er da virkelig hårdt at tænke på, at de nu skal igennem det igen,” siger hun.
Amalie Hyllested skal ligesom Stig Tønnesen være med til at videreføre frivilligtraditionen i Thyregod.
”Jeg skal med derover og fortælle, hvordan vi har gjort tingene, og give ideer til, hvad man kan lave. Men relationer kan man jo ikke bare give videre. Selvfølgelig kan vi fortælle om børnene, men det er jo ikke det samme,” fortæller hun.
Børnegruppen planlægger desuden at besøge Thyregod samlet, når alle beboere er kommet på plads.
”Men vi skal nok passe på med at blande os alt for meget. De skal jo også have lov til at finde deres egen måde at gøre tingene det nye sted,” siger hun.
Hvad skal der så ske den sidste tid?
”Det er selvfølgelig lidt anderledes nu, fordi det hele handler om at afslutte alting. Men vi prøver bare at give børnene de bedste oplevelser overhovedet og lave alt det, de bedst kan lide. Så vi er ret enige om, at nu skal der bare være flødeboller hver gang,” siger hun.
Mouaze Mahamat
Undervejs i samtalen med Stig Tønnesen er en ung fyr stødt til. Han hedder Mouaze Mahamat, har været i Danmark i fem år og kommer fra Tchad. Han sidder i en af de hjemmelavede træstole ved det store bord og følger med i samtalen – indtil videre uden at deltage. Men da Stig Tønnesens telefon ringer, byder han ind. Han deltager i både fodboldtræningen og onsdagscafeen – noget, han sætter meget pris på, fortæller han.
I mellemtiden har Stig Tønnesen afsluttet sin telefonsamtale, så han bryder ind i Mouaze Mahamats fortælling:
”Hold da op, Mouaze, du skal da fortælle, du også selv er frivillig,” siger han.
Mouaze Mahamat smiler og piller ved sin telefon.
”Mouaze har været på kursus i Røde Kors og er blevet registreret aktivitetsleder. Som den første beboer nogensinde,” fortsætter Stig Tønnesen, mens Mouaze Mahamat nikker.
”Og det kan du jo, Mouaze, fordi du er så klog og har stor social forståelse.” Stig Tønnesen kigger på Mouaze Mahamat, mens han taler.
Hvad laver du så som aktivitetsleder?
Mouaze Mahamat viser en video på sin telefon. Den er optaget i Crossfit Copenhagen på Amagerbrogade, hvor han træner med et lille hold en gang om ugen.
”Og det er jo en kæde,” siger Stig Tønnesen stadig henvendt til Mouaze Mahamat, ”som også ligger i Jylland. Så der vil faktisk være god mulighed for at videreføre dit hold der, Mouaze.”
Mouaze Mahamat, der ellers ikke er meget for at skulle rykke til Thyregod, må alligevel give Stig Tønnesen ret.
”Ja, det er rigtigt. Mit hold vil kunne fortsætte i Thyregod,” siger han.