Nyhedsanalysen

Hvem tjener penge på gasrør i dansk farvand

Vladimir Putins rigmandsvenner Arkadij Rotenberg og Gennadij Timchenko fik beslaglagt store værdier, da EU indførte sanktioner over for Rusland i forbindelse med krigen i Ukraine. Men de to entreprenører skovler penge ind, når Gazprom anlægger gasforbindelser, og deres formuer kan blive endnu større, hvis Nord Stream 2 realiseres.

RB plus. Putin holder Ruslands valg i kort snor Efter en tam og kontrolleret valgkamp er der søndag parlamentsvalg i Rusland. Det er første valg, siden Rusland annekterede Krim-halvøen fra Ukraine. Russian President Vladimir Putin (2nd R), Prime Minister Dmitry Medvedev (2nd L) and businessman Arkady Rotenberg (L) listen to explanations as they visit the site of the construction of a bridge across the Kerch Strait in Kerch, Crimea, September 15, 2016. Sputnik/Pool/Alexander Astafyev via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY.

Ruslands macholeder Vladimir Putin er at dømme efter talrige russiske pressebilleder en haj til alt fra jagt, fiskeri, dykning, ridning til ishockey og judo. I russiske judokredse er præsidenten da også berømt for sit harai-goshi, som er et slagkraftigt kast, der sender modstanderen i gulvet ved hoften med et ordentligt klask. Et kast, præsidenten sikkert har forfinet i duel med Arkadij Rotenberg, som har været hans sparringspartner i judo tilbage fra barndomsårene i Skt. Petersborg. Foruden at være medlem af komiteen for det internationale judoforbund ejer Arkadij Rotenberg og hans bror Boris virksomheden SMG Group, der er Ruslands største entreprenørselskab for gasledninger.

Når Rusland og Gazprom skal have lagt gasledninger under jorden, står Rotenberg først i køen til at modtage ordren. Men for at gassen skal nå frem, kræver det transport og redskaber til infrastruktur. Her er der så hjælp at hente blandt Putins venner i ishockeymiljøet.

I 2015 fejrede præsidenten sin 63 års fødselsdag med en opvisningskamp, hvor Putin var flankeret af en håndfuld tidligere NHL-stjerner. Undervejs i kampen hamrede fødselaren pucken i mål syv gange, hvilket ikke overraskende sikrede hans hold sejren. På det tabende hold var højtstående kollegaer fra Kreml og betroede oligarker – blandt dem en anden af Putins barndomsvenner, milliardæren Gennadij Timchenko, der er præsident i ishockeyklubben SKA Saint Petersburg. Gennadij Timchenkos formue er ifølge Forbes Magazine på mere end 15 milliarder dollars, som han blandt andet har tjent ved at levere infrastruktur til gasledninger.

Ifølge Mikhail Korchemkin, der er direktør i East European Gas Analysis (EEGA), er Gazprom en guldgrube for de to entreprenører.

”Rotenberg og Timchenko blev milliardærer 4-5 år, efter at Putin kom til magten. De var ukendte før det. Hvis du kigger på Gazproms portfolio, dominerer de milliardkontrakterne,” siger han til Føljeton.

Nord Stream 2 vil kræve konstruktioner af nye gasledninger for milliarder af euro, og de kontrakter vil formentlig gå til Rotenberg og Timchenko, mener Mikhail Korchemkin. Modsat flere eksperter mener Korchemkin, at økonomisk berigelse er vigtigere end det politisk formål med Nord Stream 2.

”Jeg går stærkt ud fra, at hovedårsagen til at bygge den nye gasledning er at berige Putins venner: entreprenørerne. Investeringen kommer ikke til at øge Gazproms profit, men spreder blot den samme mængde gas til nye korridorer.”

Mikhail Korchemkin fortæller, at Gazproms rørledninger i Rusland har været tre gange så dyre at implementere som lignende projekter placeret i lande, hvor Gazprom har samarbejdet med udenlandske partnere.

”Gazprom har ikke interesse i at samarbejde med entreprenørfirmaer fra udlandet, da virksomheden ikke vil have, at andre partnere skal se deres regnskaber,” mener direktøren fra EEGA.

Stolte patrioter

Da Rusland annekterede Krim-halvøen i 2014, afstod amerikanske og europæiske regeringsledere fra at involvere sig militært. I stedet valgte man at pålægge en række russiske oligarker med forretninger i Europa økonomiske sanktioner ved blandt andet at beslaglægge ejendomme, da man mente, at oligarkerne havde en finger med i spillet i at finansiere præsident Putin og Ruslands handlinger i Ukraine. I 2014 indledte USA’s myndigheder en undersøgelse af Gennadij Timchenko for hvidvaskning af penge gennem amerikanske banker, og ifølge det amerikanske finansministerium er Putins fingeraftryk at finde hos Timchenkos virksomhed Gunvor Group – det samme skulle være tilfældet for brødrene Rotenbergs entreprenørfirma, som fik tildelt overdrevne milliardkontrakter i forbindelse med Vinter-OL i Sochi i 2014.

Den russiske oligark og ven af præsident Putin Gennadij Timchenko. Foto: Scanpix/AFP/Sergej Karpukhin

Under Skt. Petersborg International Economic Forum samme år leverede den russiske præsident en bandbulle mod de vestlige myndigheder oven på sanktionerne:

”Se, hvem de har valgt at straffe. To jøder (Rotenberg-brødrene er af jødisk afstamning, red.) og en ukrainer. Laver de sjov? Disse personer er mine venner, og det er jeg stolt af. De er sande patrioter. Har sanktionerne skadet dem? Hvis jeg skal være ærlig, så ja, men de er erfarne entreprenører, så vi bør ikke bekymre os for meget på deres vegne,” sagde Vladimir Putin i et panel bestående af russiske politikere og forretningsmænd.

Entreprenørerne lader heller ikke til at skulle gå fra hus og hjem foreløbig. Oven på sanktionerne indførte det russiske parlament den såkaldte ‘Rotenberg-lov’, der fritager russere for at betale skat i hjemlandet, hvis de som Rotenberg og Timchenko har været underlagt skattekrav i udlandet.

Rotenbergs firma SMG Group har desuden fået tildelt en kontrakt på tre milliarder dollars fra den russiske stat til at bygge en 19 kilometer lang bro, der skal forbinde Rusland med Krim-halvøen.

Når Mikhail Korchemkin når frem til, at Nord Stream 2 handler om berigelse af Putins entreprenørvenner, kigger han på argumenterne fra Gazproms side for at anlægge nye gasforbindelser.

”Gazproms projekter bliver retfærdiggjort ved hjælp af overdrevne forudsigelser om fremtidens gaseksport. I 2010 eksporterede virksomheden cirka 140 milliarder kubikmeter gas. Alexej Miller (Gazproms direktør, red.) har sagt, at behovet for russisk gas kan stige med 200 milliarder kubikmeter gas i 2021. Det er 340 milliarder kubikmeter gas om året! Gazprom eksporterede omkring 180 milliarder kubikmeter gas i 2016,” forklarer han.

Mikhail Korchemkin fortæller, at Gazprom i forvejen ikke udnytter den fulde kapacitet på de eksisterende rørledninger i Europa.

”Gazprom manipulerer med fakta”

Hos Gazprom kalder man Nord Stream 2 for en kommerciel aftale, der skal levere gas til Europa billigere og kortere end via Ukraine. Men tilbage i 2002 forelå der allerede planer hos Gazprom om en billigere vej uden om Ukraine, som gik fra gasfeltet Bovanenkovo i det nordlige Rusland gennem Slovakiet og Hviderusland til Østrig, men de planer blev droppet kort efter Putins håndplukkede direktør Alexej Miller blev sat i firmastolen.

Mikhail Korchemkin mener, at Gazprom manipulerer med tallene, når de fremlægger de økonomiske bevæggrunde for Nord Stream 2.

”Gazprom sammenligner prisen for russisk gas til Greifswald (i Tyskland, red.) med prisen for gas til den vestlige grænse i Ukraine. Men det er ikke en korrekt sammenligning, for Nord Stream kommer til at erstatte rørledninger, der leverer gas i forvejen til Baumgarten i Østrig. Lige nu går rørledninger gennem Ukraine, Slovakiet og derfra til Baumgarten lige ved grænsen mellem Slovakiet og Østrig. Regner man på ruten gennem Nord Stream 2, så vil den gå gennem Tyskland, Tjekkiet og Slovakiet. Så hele ruten er dyrere.”

I december 2016 foretog EEGA desuden en analyse, der viste, at gas-forbindelsen gennem Ukraine er mere stabil og fleksibel end den første Nord Stream.

I 2007 fremlagde Gazprom planer for South Stream – en gasforbindelse, der skulle gå fra Rusland via Sortehavet gennem Serbien, Ungarn og Slovenien til Østrig. Projektet blev skrinlagt, da EU mente, at vilkårene for gasforbindelsen var i strid med EU’s konkurrenceregler. Men ifølge Mikhail Korchemkin fortsatte Gazprom konstruktionen af projektet, efter at aftalen var blevet droppet – til gavn for Rotenberg og Timchenko.

”Gazprom er dygtige til at bygge dyre gasforbindelser, der aldrig kommer i brug. Det er et problem, men først og fremmest for den russiske stat og befolkning, der mister milliarder,” siger han.

Gazprom

· Verdens største udvinder af naturgas(1989), voksede ud af Sovjetunionens gasministerium

· 50,01 procent ejet af den russiske stat

· Står for cirka 8 procent af Ruslands BNP

· Eksporterede 180 mia kubikmeter gas i 2016

· 35 procent af europæisk gasimport er fra Gazprom

· Har de senere år mistet markedsandele til konkurrenter i hjemlandet, men har stadig monopol på eksport til andre lande – angiveligt fordi Vladimir Putin ikke er interesseret i at nationale virksomheder konkurrerer om prisen i udlandet.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12