Grønt, grønnere – grønnest: Her til morgen har Dong Energy frasolgt de sidste kulsorte dele af virksomheden og er dermed endelig trådt i karakter som én af verdens stærkeste og mest fremsynede operatører inden for vedvarende energi. Ærligt talt: En imponerende bedrift!
I løbet af de seneste fem år er det lykkedes at gennemføre netop den omvæltende omstilling fra en sort fortid til en grøn fremtid, som en ophedet jordklode skriger mere og mere desperat på. Klokken 07:56 udsendte Dong Energy en meddelelse til Fondsbørsen, hvor den samledede salgspris opgøres til 8,7 mia. kr., herunder separationsanlægget i Fredericia. Olie og gas er fortid!
Formelt skal handlen godkendes af myndighederne, men efter flere års salgsforsøg er Dong Energys såkaldte upstream olie- og gasforretning nu reelt solgt til den britiske kemigigant Ineos, som producerer specialkemikalier og olieprodukter, beskæftiger 18.500 medarbejdere i 105 lande og omsatte i 2016 for 266 mia. kr. Dong Energy har klippet de beskidte forretningsområder fra og satser nu fuldtonet på ikke mindst havvindmølleparker i hele verden.
Siden den fyrede koncernchef Anders Eldrup udviste mod til at ændre strategi, har Dong Energy udviklet sig i grøn retning langt hurtigere end det danske samfund i øvrigt. I dag er det på sin plads at hylde Anders Eldrup og hans tre såkaldte gulddrenge – som alle blev fyret af formanden for Venstres erhvervsklub, Fritz Schur, som i en periode var indsat som bestyrelsesformand – men som inden da nåede at udtænke de grandiose planer, som nu er ført ud i livet. Processen har taget mange år, og netop derfor var bevågenheden stor, da Dong Energy i 2014 blev solgt til en påfaldende lav pris.
Kritik af den tidligere salgsproces til bl.a. Goldman Sachs skal imidlertid ikke skygge for, at Dong Energy er et enestående dansk erhvervseventyr. Ja, faktisk et det netop, fordi Dong Energy har været et så opløftende eksempel til efterfølgelse for andre globale virksomheder, at det har været – og fortsat er – afgørende at holde skarpt øje med forvaltningen af værdierne i selskabet, der jo fortsat primært ejes af den danske stat.
Desværre har politikernes hemmelighedskræmmeri og fyringen af idémanden bag omstillingen, Anders Eldrup, fået lov til at sværte virksomhedens bedrifter. På uretfærdig vis er Dong Energy i mange vælgeres ører blevet synonymt med alle de fordærvede dårligdomme, der karaktereriser investeringsbanken Goldman Sachs, som efter sit fatale medansvar for finanskrisen i 2008 er blevet døbt ‘vampyr-blæksprutten’. Men som selskab repræsenterer Dong Energy på mange måder det stik modsatte, først og fremmest langsigtede investeringer i vedvarende løsninger.
Investeringsbanken Goldman Sachs er da også stort set ude igen, efter at have indløst en gevinst på over 12 mia. kr. Disse uheldige associationer kan være endnu en årsag til, at Dong Energy igen seriøst vil overveje at skifte navn.
Den anden og oprindelige årsag til et numerologisk navneskift lader vi Berlingske forklare: ”For de ikke-indviede kan vi lige så godt komme til det. DONG er på engelsk slang for penis. At selskabet ganske vist hedder DONG Energy har ikke gjort noget godt for latterliggørelsen, snarere tværtimod.” Medarbejderne i det stadig mere internationale selskab er ganske enkelt blevet voksenmobbet med at arbejde for ‘Pik-energi’.
Andre danske virksomheder er lige så hårdt ramt, bl.a. Dansk Indkøbs- og Logistik Forum, som forkorter sig selv ‘Dilf’, der på porno-engelsk står for ‘Dad I would Like to Fuck’. Hvis lummerheden skubbes til side er den vigtigste årsag til, at Dong Energy skulle skifte navn dog, at det oprindelige navn fra 1973, Dansk Olie og Naturgas A/S, ikke længere passer på virkeligheden. For Dong Energy har netop skibet olie- og gassen videre.
Realiseringen af Anders Eldrups gamle skuffeplaner viser vejen for, hvordan der fremover kan skabes værdi med afsæt i Danmark. Dong Energy – eller hvad virksomheden nu bliver omdøbt til – har fortjent bedre, end at ejerne i Finansministeriet har valgt at mørkelægge og desværre derved mistænkeliggøre de senere års håbefulde udvikling. Dong Energy fortjener og tåler dagens lys – for morgendagens lys hvirvler på deres vindmøller.