De foregående år har Everyday Sexism Project’s fokus været på at afholde events på Roskilde Festival samt indsamle personlige oplevelser fra festivalgængerne. Kernen i Everday Sexism Project Denmarks arbejde er fortsat at indsamle beretninger om oplevet sexisme, men afholdelsen af events erstattes af nye initiativer. Føljeton har talt med Maria Vicki Lindbaum, forperson for Everyday Sexism Project’s indsats på Roskilde Festival.
Hvad skal Everyday Sexism lave på Roskilde Festival?
”Vores samarbejde med Roskilde Festival har taget forskellige former fra år til år. Dette år kommer vi til at være ude blandt festivalgængerne for at facilitere en samtale om grænser og god festivalkultur. Vi mener, at det er vigtigt at få sat gang i samtalen. Dels fordi vi har at gøre med et emne, der hos nogle kræver et holdningsskifte, og dels fordi vores erfaring viser, at det betyder enormt meget at skabe et rum, hvor folk kan tale frit om sexisme uden at være bange for at ødelægge den gode stemning – og uden at deres oplevelser bliver negligeret. På den måde kan man sige, at vores arbejde har to sider.”
Hvorfor er det vigtigt?
”Festivalen er jo på en måde en nedkogt version af resten af samfundet, og derfor vil man selvfølgelig også se nogle af samme problemer på Roskilde, som eksisterer på den anden side af hegnet. Samtidig er de sociale normer mere nedbrudte, og man kan tillade sig mere. Det er noget af det, der gør Roskilde Festival helt unik og fantastisk at deltage i, men desværre resulterer det også samtidig i, at nogle festivalgængere opfører sig meget grænseoverskridende. Hvis ens opførsel bliver til gene for andre, tager man andres frihed fra dem. Og så er det ikke længere et frirum for alle, for skal man lægge krop til chikane og overgreb, er festivalen derimod et utrygt sted at færdes. En generel misforståelse omkring arbejdet imod sexisme på festivalen er, at vi kommer med vores løftede pegefinger og forbyder folk at have det sjovt. Men det er jo det stik modsatte. Vi forsøger at opbygge en mere positiv festivalkultur for alle – kønnet uagtet. Det skal blive uncool at opføre sig sexistisk, og der skal blive plads til at sige fra.”
Hvor langt strækker jeres nye samarbejde med festivalen?
”Roskilde Festival har været glade for vores indsats indtil videre, hvorfor den også kører på 3. år, og de er positivt stemte over for fremtidigt samarbejde.”
Personlige oplevelser
Everyday Sexism Project Denmark har lavet en database på nettet, hvor folk kan skrive deres personlige oplevelser med sexisme og dele dem med andre. Nogle er anonyme, andre står frem med navn. Føljeton har scrollet et år tilbage i tiden og fundet nogle af de grænseoverskridende oplevelser, kvindelige festivalgængere oplevede under sidste års Roskilde Festival. Det er hård kost.