Når det drejer sig om skabe omtale og lave presse i sommerferien, har Dansk Folkeparti i mange år været uovertrufne. Ingen over og ingen ved siden af. Af alle partierne på Christiansborg har DF-toppen i hele partiets levetid været villig til at gå det ekstra skridt og tilbringe en dag eller to mindre under parasollen på sommerhusmatriklen for i stedet at fyre op under et eller andet synspunkt, som de vidste, ville ryge direkte i nyhederne, fordi medierne traditionelt fattes interessant politisk stof i og omkring juli.
Vi ved jo ikke, hvad Dansk Folkeparti har i baghånden i år, men denne sommer har potentiale til at blive helt anderledes. Hvis Venstre fortsætter den stil, som partiet har lagt for dagen i denne uge, så bliver vi vidne til et åbent opgør hen over sommeren. I går morges var der et alvorligt krisemøde i Folketingsgruppen, efter at partiledelsen havde været udsat for en heftig intern kritik. Søren Gade, som tidligere var en kontroversiel forsvarsminister og i en periode direktør for lobbyorganisationen Landbrug & Fødevarer, er i dag partiets gruppeformand, og han har længe følt sig desavoueret af regeringen i større politiske sager. Han er ikke blevet taget med på råd. I sidste uge havde han et debatindlæg i Dagbladet Holstebro-Struer, som han indledte med ordene: ”I går måtte jeg lige tjekke datoen på mit ur, for jeg sad med et stykke papir, som indikerede, at dagen var 1. april, at der var tale om en joke. Det var der desværre ikke. En af regeringens ministre er fremkommet med et forslag om, at staten skal til at drive bank.” Det handlede om, at regeringen har foreslået en indføring af statslån for 180 milliarder kroner til landets 570.000 almene boliger, og i Søren Gades liberale hjerne svarer det til at ”føre socialistisk politik og stjæle markeder fra private aktører”.
Under alle omstændigheder havde han ikke hørt tale om forslaget før, og hans debatindlæg i hjemegnens avis førte til en vred mailkorrespondance i Venstres folketingsgruppe, som Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af. Det er særligt de menige folketingsmedlemmer Hans Chr. Schmidt, Jan E. Jørgensen, Kristian Pihl Lorentzen, Peter Juel Jensen, Erling Bonnesen og Jakob Engel-Schmidt, som er utilfredse med forslaget og den foregående proces – det vil sige den manglende information. Jan E. Jørgensen skriver for eksempel, at ”selv om det virker voldsomt med en offentlig afstandtagen på denne måde, så er det måske den slags, der skal til, før vi tages alvorligt som folketingsgruppe”.
Ifølge Berlingskes rekonstruktion af krisemødet i går morges (som er baseret på anonyme kilder), lagde Venstres næstformand, finansminister Kristian Jensen, sig ”fladt ned” og erkendte og beklagede det lave informationsniveau.
Og så lige i forhold til, hvad der skal stå på den politiske spiseseddel resten af sommeren: Ekstra Bladets politiske kommentator Hans Engell, der vel at mærke godt kan lide dramatik i den borgerlige lejr, hvor han engang selv var en vægtig aktør, skriver i sin analyse af sagen, at Gade ”lugter blod”, og at formandskrigen er blusset op igen. Engell, der ligesom Søren Gade har været forsvarsminister, beskriver Gade som ”ikke nogen ringe kriger og tilmed en god skytte”. Måske vil Søren Gade forsøge at vippe Kristian Jensen af pinden i kampen om at blive Venstres næste formand.
Det kan nu godt være, at Kristian Jensen ligner en konfirmand, men han sad nok ikke, hvor han gjorde, hvis ikke han også var en udmærket skytte – for at blive i den tåbelige terminologi.