Interview

Den tidligere bykonge: Tolerancetærsklen er nok højere andre steder

I vores liflige sommerresumé af Føljeton-serien ‘Bøsser i Hirtshals’ fra 2016 er vi nået frem til interviewet med Knud Størup, som var borgmester i byen 1978-2006. Der er klart blevet højere til loftet i det lille samfund, mener han. Men på spørgsmålet om, hvorvidt det er blevet så højt, at man kunne lave en pride-parade gennem hovedgaden, må han le: ”Det er nok lige i overkanten.”

Interviewet med Hirtshals’ tidligere borgmester og bykonge åbnede døre i serien ‘Bøsser i Hirtshals’. Føljeton var på det tidspunkt et lille, nyt medie, og seriens vinkel – om der var problemer med tolerancen i det lille samfund – var nem at affeje som søgt, så det var ikke let at få relevante politikere i Hjørrings Byråd i tale. Men da først den politiske legende Knud Størup havde medvirket og luftet en holdning, stod byrådsmedlemmerne klar lige fra den nuværende borgmester og nedefter.

I interviewet siger Størup, at hvis man var homoseksuel i Hirtshals før i tiden, så holdt man det nok for sig selv, fordi ”snakken hurtigt kunne gå i sådan et samfund som vores, og det ville sige, at de mennesker kunne få det ganske, ganske forfærdeligt”. På spørgsmålet om, hvorvidt Hirtshals mon er nået dertil, hvor byen er klar til en decideret homoparade med glinsende muskuløse overkroppe ned gennem hovedgaden – i stil med Copenhagen Pride – svarer han, at det er lige i overkanten og henviser til, at tolerancetærsklen ”måske er større i de større byer, end den er ude i de små bysamfund”.

Det var i forbindelse med interviewet, at ideen om at forsøge at stable en Copenhagen Pride-prolog i Hirtshals på benene.

Nå, men her har vi Knud Størup:

Fra 1. januar 2007 ophørte Hirtshals med at eksistere som selvstændig kommune. Med kommunalreformen blev det lille forblæste nordjyske samfund lagt ind under Hjørring Kommune, og en æra var slut – i hvert fald for Knud Størup, som havde siddet på borgmesterposten i Hirtshals i 28 år. Føljeton har talt i telefon med den gamle bykonge og diskuteret et emne med ham, som han siger aldrig har været oppe at vende i byrådet i hans tid: Homoseksualitet i Hirtshals. En lettere beskåret udgave af samtalen er gengivet herunder.

Dronning Margrethe måtte holde på hatten ved ankomsten til Hirtshals torsdag d. 12. juni 2003. Regentparret besøger torsdag både Hirtshals og Pandrup som forste stop på sommerens togter. Yderst til venstre ses Hirtshals borgmester, Knud Størup.
Knud Størup (yderst til venstre) tog imod Dronning Margrethe II af Danmark og Prins Henrik, da kongeskibet lagde vejen forbi det lille samfund på Jyllands nakke i 2003. Foto: Scanpix

Føljeton: Hvis du skal beskrive Hirtshals gennem årene, hvad er det så for en by, du bliver borgmester for i 1978, og hvad er det for en by i dag?

Knud Størup: ”Jamen, da jeg bliver borgmester i 1978, er fiskeriet fortsat det største erhverv. I og med at fiskeriet jo gik ind i en tilbagegang – nogle mener, at det er EU’s skyld, det er jeg nu ikke sikker på – så ændrer Hirtshals sig fra at være en fiskerihavn til at være en gods- og færgehavn og så videre. Byen har ændret sig ganske betydeligt siden 1978, og der er ingen tvivl om, at den vil fortsætte med at ændre sig. Hirtshals er så til gengæld ikke blevet større. I øjeblikket er det en by på cirka 6.000 indbyggere, og indbyggertallet er på tilbagegang. Det vil sige, at der flytter flere herfra, end der kommer hertil.”

Knud Størup taler videre under faktaboksen.

Fakta: Knud Størup

Født i Hirtshals i 1939. Tidligere sparekassedirektør. Blev valgt ind i Hirtshals sogneråd som 26-årig i 1966. I 1978 afløste han Jacob Olsen som byens borgmester, og den post sad han på, indtil Hirtshals Kommune blev nedlagt 31. december 2006 og lagt ind under Hjørring Kommune. Hans parti, Lokallisten, var det største i det nye byråd, og umiddelbart så det ud til, at han kunne fortsætte som borgmester. Men tre partier gik uden om ham og pegede på en socialdemokrat.

Vi kom hinanden ved

”Nu har jeg boet her i Hirtshals siden 1946, så jeg kender jo byen på godt og ondt. Det er et lille samfund, hvor næsten alle kender hinanden. Mens jeg var borgmester, var det sådan, at folk kom dér, hvor jeg nu havde mit kontor nede på Hirtshals Rådhus. Jeg havde så også en ‘åben dør-politik’, forstået på den måde, at hvis folk havde noget, de gerne ville snakke med borgmesteren om, så kom de bare på alle tider af døgnet. De kunne såmænd også ringe til mig på alle tider af døgnet, hvis de ville det, og det gjorde de så også. Jeg siger ikke, at der var nogen, der misbrugte det, jeg siger bare, at det, jeg har stået for, er nærdemokrati. Borgerne havde mulighed for at komme i forbindelse med dem, der havde det politiske ansvar for, hvad der skete med byen. Derfor er det et relativt lille samfund, men jeg synes, at det var et samfund, hvor vi kom hinanden ved.”

Men kan man sige, at det nærmest er et grundvilkår for Hirtshals, at byen er under afvikling? Da jeg var i Hirtshals, snakkede jeg med stamgæsterne på værtshuset Jye’s Bagbutik, og det var mit indtryk, at de ikke som sådan var triste over, at butikkerne og livet lukkede ned. De konstaterede bare, at sådan var det i Hirtshals.

”Jeg kan forestille mig, at alle i Jye’s Bagbutik på en eller anden måde direkte eller indirekte har haft noget forbindelse med fiskerierhvervet. Det tror jeg, de har. Og det er klart, at når de kan se, at den fiskeflåde, vi havde i for eksempel 1978, som nok lå på 300 fartøjer, i øjeblikket vel er nede på 80, så virker det helt forfærdeligt. Men der skal man bare huske, at tonnagemæssigt har vi måske nok nogenlunde den samme størrelse, som vi havde dengang. Der er bare sket det, at nogle fartøjer er blevet meget, meget større, og der er kommet det, vi kalder en effektivitet til. Men der er sket en masse andre ting. Hirtshals er vel uden at forklejne andre den største færgehavn, vi har i relation til Norge og Nordatlanten. Således er det et samfund, som hele tiden er i omforandring, det har det altid været, og det vil det også være i fremtiden, det er der slet ikke nogen tvivl om.”

HIRTSHALS-REPORTAGE. BORGMESTER KNUD STØRUP FORAN EN BUNKER VED HIRTSHALS
En lidt yngre Knud Størup, men alligevel borgmester. Det er Hirtshals Fyr, der stikker op i baggrunden. Foto: Scanpix

Jeg har kigget lidt på Hirtshals i populærkulturen. Det virker som om, det gennemgående tema i de fleste romaner, hvor Hirtshals er med, er, at nogen gerne vil ud af den for enhver pris. Byen fremstår som et lidt mistrøstigt sted. Hvordan oplever du Hirtshals?

”Jeg skal lige sige dig, at for nogle år siden skrev forfatteren Hans Lyngby Jepsen, som du sikkert kender, en bog om Nordjylland. Dér skrev han, at da han kom til Hirtshals og stod på bakken og kiggede ned på byen, så så han det mest forfærdelige for sine øjne. Og det er klart, at det giver stof til eftertanke ved en borgmester. Fordi du ved godt, når man er i en by hele tiden, så ser man ikke de ting, vel? Jeg ser den ikke som noget mistrøstigt. Men derfor er det jo fint, at der er nogle mennesker udefra, der kommer og gør os opmærksomme på det. Man har selvfølgelig også forsøgt at gøre den kønnere og bedre, og om det er lykkedes eller ej, det skal jeg ikke vurdere…”

En tendens til at være lukkede

Knud Størup holder en lille pause. Det gør han ikke så tit, så jeg fornemmer, at der er noget under opsejling. Det er der også, for nu skifter han rute.

”Men det, vi skal være opmærksomme på i en by som Hirtshals, er, at det godt kan virke som lidt af et lukket samfund. Og når jeg siger det på den måde, så er det fordi, det kan være svært for folk, der kommer udefra, som måske ikke har været bosat her i lang tid, og som måske ikke har nogen nærkontakter; det kan være meget svært at komme i forbindelse med lokalbefolkningen. Og det er derfor, at mange, der kommer hertil, måske nok siger til sig selv: ‘Det er ikke til at være her, vi kan jo ikke komme i kontakt med de her mennesker!’ Og det må jeg så sige: Jeg tror, at det er blevet bedre, men der er altså nok en tendens til, at vi er noget lukkede.”

Illustration: Oliver Stilling

Er det godt eller dårligt?

”Det er faktisk dårligt! Forstået på den måde, at det viser, at vi ikke har den åbenhed, og det er måske også derfor, at det kan være meget svært at få folk fra andre steder til at flytte til Hirtshals, hvis ikke lige der er en helt speciel grund til det. Så kan man godt føle sig lidt ensom, vil jeg tro. Det er nok en af vores dårligdomme, det må jeg nok erkende.”

Ud over Hirtshals som by undersøger jeg også… ja, nu er det så tilfældigvis homoseksualitets vilkår i byen. Men det er mere for at tage temperaturen på mangfoldigheden og få en fornemmelse af, hvor højt der er til loftet i sådan et lidt mindre samfund. Og da jeg så var ude at snakke med forfatteren Mads Nygaard, sagde han, at han måtte indrømme, at han aldrig nogensinde havde mødt en homoseksuel i Hirtshals. Men det kan jo ikke passe rent statistisk?

”Det er der den forklaring på, at for det første er der sket et generelt – heldigvis! – holdningsskred blandt borgerne. Man bliver ikke sat i bås, om man så er homoseksuel eller lesbisk, eller hvad man er, og det synes jeg er rigtigt fint. Men dengang som nu har der selvfølgelig også været nogen i Hirtshals, der har haft det gen at være homoseksuel. Men det var ikke noget, der kom frem, for de pågældende mennesker ville ikke risikere på nogen måde at blive hængt ud. Og du ved jo også, at snakken hurtigt kunne gå i sådan et samfund som vores, og det ville sige, at de mennesker kunne få det ganske, ganske forfærdeligt.”

Er homoseksualitet noget I har haft fokus på politisk i byrådet?

”Nej. Nej. Nej. Nej. Det har aldrig være politisk på dagsordenen. Men det er min personlige opfattelse, at der jo er sket en gevaldig moderering på det område i samfundet gennem årene – og heldigvis for det.”

Men burde I have haft fokus på sådan noget som mangfoldighed og seksualitet?

”Det tør jeg ikke svare dig på, men jeg tror det ikke. Det er ikke noget, der nogensinde er blevet drøftet i de politiske kredse, jeg er kommet i. Og heller aldrig når jeg har mødt borgerne i nærdemokratiets navn. Det kan jeg sige: Det er aldrig blevet nævnt, og det har aldrig været på dagsordenen.”

Men du siger så, at det er blevet meget bedre, så det ville være nemmere at være åben homoseksuel i Hirtshals i dag?

”Ja, ja. Det tror jeg bestemt. Jamen, det er jeg overbevist om. Jeg betragter det som ganske naturligt. Som borgmester har jeg da også skullet vie homoseksuelle. Mænd kunne jo blive gift på rådhuset, og jeg har da viet op til flere. For mig har det ikke været noget specielt. Det var måske nok specielt i forhold til, hvad jeg gjorde normalt, men jeg har betragtet det som en helt naturlig ting. Det er en ret, de enkelte mennesker har. Jeg er kun tilfreds med den udvikling, der har været. Men der har også været mennesker før i tiden, der havde de tendenser, selvfølgelig var der det, de gik bare med det i det skjulte, for hvis det kom frem, så risikerede man at blive sådan en paria, og så kunne man ikke være her længere.”

Tolerancetærskelen er nok større andre steder

Tror du, at Hirtshals så er nået dertil, hvor der godt kunne være en parade gennem byen med homoseksuelle ligesom Copenhagen Pride?

”Nej, det er nok lige i overkanten. Haha.”

Hahaha.

”Det er nok lige i overkanten. Det kan foregå i København, og det kan foregå i de større byer, for dér har de mennesker nok større mulighed for at agere. Men vi må nok sige, at tolerancetærsklen – hvis vi skal sige det sådan – måske er større i de større byer, end den er ude i de små bysamfund.”

Det er skægt at tænke på, at de her spørgsmål nok var blevet taget op politisk i større byer, men der er ingen, som har bragt det på banen her…

”Nej. Men at gå og bilde sig ind, at der ikke fandtes homoseksuelle i Hirtshals, også før i tiden, det er ikke rigtigt. Det tror jeg ikke på. For hvorfor skulle der ikke det? Når det kommer frem nu, er det, fordi vores tolerance er blevet helt anderledes fra den øvrige del af befolkningen, og ja, altså for mig at se er folk, uanset om de er homoseksuelle eller lesbiske, eller hvad de er, det er sådan set ligegyldigt, de er jo borgere i dette land, og de er jo også borgere i den kommune, de bor i, uanset hvad, og jeg tror så også, at de mennesker er blevet mere robuste, end de var før.”

Ja, det er de nok.

Forsideillustration: Oliver Stilling

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12