kvotekonger

Rækker råddenskaben længere op end til embedsmændene?

Et gammelt ordsprog siger: Fisk rådner fra hovedet og ned. Sådan ser det ud til at være sket i den – måske – ulovlige forvaltning af fiskeriloven, som i de senere år har tilgodeset de store fiskere, de såkaldte ‘kvotekonger’. Rigsrevisionen har mistanke om både dokumentfalsk og stråmandsvirksomhed. Det minder faktisk om Skat-skandalen.

Hvad er kritikken?

Skat-skandalen står ikke længere alene. Organiseret fusk og kriminelle forretningstricks ser ud til – igen – at have virket over for myndighederne i Danmark. Denne gang handler det om stanken af fisk.

Rigsrevisionen offentliggør i dag en beretning – som allerede er blevet lækket – om kvotekoncentrationen i dansk fiskeri. Kritikken er helt oppe i den skarpeste ende: ”Rigsrevisionen finder, at Miljø- og Fødevareministeriets forvaltning af kvoteejerskab har været meget kritisabel og ikke har understøttet Folketingets intention om, at kvoterne ikke måtte koncentreres på for få hænder.”

Og videre: ”Rigsrevisionen finder det utilfredsstillende, at ministeriets indsats for at undersøge, om reglerne blev overholdt, har været mangelfuld, og at ministeriet på den baggrund har videregivet forkerte oplysninger
til Folketinget.”

Den basale magtdeling er blevet overskredet: Regeringens adfærd har tilsyneladende været uden for Folketingets kontrol, og hele vores parlamentariske system har reelt været suspenderet på fiskeriområdet. Grundloven sat ud af kraft.

På Rigsrevisionens diplomatsprog er det nemlig mere end voldsomt at skrive, at forvaltningen har været ”meget kritisabel”,  ”ikke har understøttet Folketingets intention”, og at Miljø- og Fødevareministeriet ”har videregivet forkerte oplysninger til Folketinget”.

Men sagen er ikke kun principielt opsigtsvækkende. Rigsrevisionen har også foranlediget politianmeldelser af en række fiskere, som kan have tjent millionbeløb ved at fifle med papirerne:

”Ved gennemgangen af en række transaktioner har Rigsrevisionen konstateret flere eksempler på fiskere, der i deres indberetninger til ministeriet disponerer, som om de ejer fartøjer og kvoter, som de ikke reelt er ejere af. Der er således tale om, at de giver en offentlig myndighed forkerte oplysninger, hvilket er strafbart, både hvis der er tale om forsæt eller grov uagtsomhed.”

Hvem har ansvaret?

I sidste uge blev to ledende embedsmænd fjernet fra deres stilling: Kontrol- og fiskeridirektør i Landbrugs- og Fiskeristyrelsen Anders Munk Jensen og fiskerikontrolchef Mik Jensen blev ofret først, lige inden miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) fik frataget ansvaret for fiskeriet.

Allerede inden dagens offentliggørelse af beretningen om kvotekoncentrationen i dansk fiskeri har uregelmæssighederne altså fået ganske dramatiske konsekvenser. Det hører bestemt ikke til hverdagen på Slotsholmen, at ledende embedsmænd bliver tvangsflyttet – og slet ikke for sager, som viser sig at være kriminalsager. Balladen stopper derfor heller ikke med de to fyringer og ministerrokaden.

Det særligt spegede i kvotesagen er, at den langt fra kun handler om misforvaltning, men i mindst lige så stor udstrækning om mistanker om kammerateri, vennetjeneste, ja, slet og ret mistanker om korruption. En lille gruppe af storfiskere har profiteret direkte og personligt af Miljø- og Fødevareministeriets lemfældige administration.

Disse såkaldte ‘kvotekonger’ har i årevis fået lov til at opkøbe uforholdsmæssigt mange fiskekvoter, og har dermed dels kunne trænge konkurrenter væk fra markedet, og dels øget indtjeningen på uretmæssig vis. Et endnu ukendt antal af ‘kvotekongerne’ er nu blevet politianmeldt, og mistanken retter sig i første omgang mod dokumentfalsk og forkerte underskrifter på centrale papirer. Men omfanget kan være endnu større. Flere af ‘kvotekongerne’ har i de senere år haft omsætninger på den lukrative side af 100 mio. kr.

Endnu er forbindelserne mellem ‘kvotekongerne’ og de centrale embedsmænd ikke kortlagt, og ingen ved endnu om kontakterne har været på niveau med f.eks. møderne mellem skattemedarbejderen Sven og netværket af udbytteskat-svindlere med briten Sanjay Shah i spidsen. I Skat-sagen er der rejst sigtelser om bestikkelse, altså kontant korruption, men så langt er fiskeri-sagen slet ikke nået endnu. Til gengæld har Ekstra Bladet trukket et andet fishy spor frem.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen og finansminister Kristian Jensen har plejet tæt og tilbagevendende kontakt til ‘kvotekongerne’, hvoraf flere nu angiveligt er politianmeldt for bl.a. dokumentfalsk. I forbindelse med Løkkefondens nytårskur i Thyborøn har en række af de storfiskere – som altså på lyssky vis har fået flere kvoter, end de rettelig burde – indbetalt over 800.000 kroner til statsministerens private velgørenhedsprojekt.

Sammenfaldet kan være helt tilfældigt. Statsminister Lars Løkke Rasmussen møder løbende tusindvis af mennesker, og heriblandt vil uundgåeligt være en del brodne kar og anløbne typer. Løkkefonden modtager – heldigvis – også donationer fra andre end folk, der efterfølgende viser sig at profitere på mere eller mindre bevidst misforvaltning under Venstres ledelse.

Indtil det modsatte er bevist, kan fejlene alene ligge hos de nu forflyttede embedsmænd. Måske er det kun dem, der har opført sig råddent?

Hvad sker nu?

Det store spørgsmål bliver nu: Kendte statsminister Lars Løkke Rasmussen og andre topfolk i Venstre til, at Miljø- og Fødevareministeriet ”har videregivet forkerte oplysninger til Folketinget”? Hvor bevidst har vildledningen af Folketinget været gennem årene, herunder under de skiftende ministre fra flere partier?

Rigsrevisionens beretning rækker tilbage til 2002, og ligesom i Skat-skandalerne kan det langt fra udelukkes, at f.eks. den nuværende adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, og tidligere socialdemokratiske fødevareminister Karen Hækkerup, kan blive fanget ind i forviklingerne. Misforvaltningen behøver ikke begrænse sig til perioder med Venstre-folk i spidsen, men kan også være udtryk for mere grundlæggende problemer i forvaltningskulturen på Slotsholmen, således som der har været tegn på i Skat-skandalen – som derfor også nu skal kulegraves af en undersøgelseskommission.

Oppositionen på Christiansborg er godt oppe at køre, og forsøger efter bedste evne at overtrumfe Rigsrevisionens formuleringer: ”Det er da endnu mere alvorligt, at det er noget, der har kunnet foregå over længere tid. Det kunne tyde på, at der er noget, der er fuldstændig bundråddent i det her system,” lyder det fra Enhedslistens fiskeriordfører, Søren Egge Rasmussen, som kalder kritikken i rapporten ”absolut vild”.

Det politiske drama i fiskeri-sagen vil dog blive afgjort af Dansk Folkepartis reaktioner. De kan ikke true med at ville fyre ministeren, for Esben Lunde Larsen er allerede blevet rokeret væk. Men hvis Dansk Folkeparti vil og ikke mindst tør udfordre Venstre-toppen, kan fiskeri-skandalen udvikle sig dødeligt ubekvemt for statsminister Lars Løkke Rasmussen. Ulovligheder og vildledning af Folketinget er ikke just det bedste afsæt for en snarlig valgkamp.

Da sagen ikke kun er politisk, men også en politi-sag, vil den videre dynamik i høj grad blive afgjort af den kriminelle efterforskning. Hvis de velhavende fiskere har begået systematisk svindel, og hvis embedsmænd og/eller politikere har været direkte involveret, kan og skal denne fiskeri-skandale ikke undervurderes.

Ét af de spørgsmål, som vil svirre i luften, og krybe langs panelerne i magtens korridorer er: Hvad er de reelle forbindelser mellem Venstre-toppen og ‘kvotekongerne’?

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12