Peberspray

Vil lovliggørelse af peberspray opruste kriminelle?

Regeringen bakker op om lovliggørelse af peberspray under bestemte restriktioner. Politiet mener, at det vil opruste kriminelle og tvinge politiet til at trække tjenestepistolerne oftere. Venstre mener, at lovliggørelsen vil give tryghed til lovlyde borgere. Vil lovlig peberspray skabe tryghed eller mere frygt?

ARKIVFOTO af peberspray- - Se RB 13/9 2016 06.49. Minister vil lade fængselsbetjente bruge peberspray. Fængselsbetjente skal have de bedste muligheder for at løse konflikter, mener justitsministeren. (Foto: Claus Fisker/Scanpix 2016)

Hvad er forslaget?

Det konkrete forslag lyder, at danske statsborgere over 18 år kan få tilladelse til at anskaffe, besidde og anvende en peberspray i selvforsvar inden for rammerne af straffelovens bestemmelser om lovligt nødværge i eget hjem.

Venstre afviste i 2016 Dansk Folkepartis beslutningsforslag om at lovliggøre peberspray inden for de samme rammer, men nu lyder der andre toner fra partiet. Venstre er klar til en modereret lovliggørelsen af peberspray, så udsatte grupper kan bruge sprayen til selvforsvar.

Forslaget kommer på baggrund af ”et stort ønske i befolkningen”, lyder det fra retsordfører Preben Bang Henriksen (V), der forklarer, at peberspray sagtens kan føre til en falsk tryghedsfornemmelse: ”Jeg tror desværre, at man er blevet overfaldet, inden man har fået pebersprayen op af tasken. Men vi er nødt til at indse, at rigtig mange mennesker ønsker muligheden for at erhverve en peberspray som forsvarsvåben. Det vil vi ikke stille os hindrende i vejen for, hvis det kan ske under regulerede forhold.”

Foto: Scanpix/Claus Fisker

Sagen er igen til debat, fordi en undersøgelse, som Megafon har foretaget for TV 2, har vist, at mange danske kvinder er utrygge, når de går alene. De frygter, at de kan blive overfaldet, og 5 ud af 100 kvinder angiver, at de har haft et forsvarsvåben på sig – blandt andet peberspray.

Det er i dag tilladt at bruge eksempelvis et baseballbat i selvforsvar mod hjemmerøvere, mens brug af peberspray vil udløse en bøde for brud på våbenloven. Peberspray er tilladt i blandt andet Sverige, Tyskland og Finland, mens dansk politi har anvendt peberspray siden 2008. Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) vil og er i gang med at undersøge, hvad man har gjort i udlandet i forhold til lovliggørelse af peberspray, inden han kommer med et endeligt svar.

Bedste argument imod

Den liberale våbenlovgivning i USA har ført til stribevis af skoleskyderier. Hver gang har Obama talt for initiativer, der ville begrænse adgangen til våben, men manglende opbakning har fejet initiativerne væk. Vi har lært af USA, at en liberal våbenlovgivning kan føre til hjerteknusende massakrer, og at en sådan lovgivning er tæt på umulig at trække tilbage igen. Derfor skal vi tænke os om, når lovforslag som lovliggørelse af peberspray, som er et våben, bliver fremlagt. Man kan jo spørge sig selv: Er det ikke grundlæggende en forkert vej at gå at lovliggøre våben for at skabe tryghed i samfundet?

Ved flere af de skoleskyderier, vi har set i USA, har våbenbrug været ukontrolleret. Gerningsmændene har ikke altid været klar over, hvad konsekvenserne af våbenbrug var. Det Kriminalpræventive Råd mener, at lovliggørelse af peberspray på samme måde vil komme ud af kontrol: ”Hvis du ender i en situation, hvor du bliver overfaldet og er nødt til at trække din peberspray, så er det i udgangspunktet ukontrollabelt. Det, at du bruger et våben, skaber en situation, hvor der er større risiko for, at du kan komme alvorligt til skade, hvis du ikke får pacificeret din gerningsmand. Vi er meget større tilhængere af at uddanne i konflikthåndtering,” siger Jon Lund Elbek fra Det Kriminalpræventive Råd.

Det Kriminalpræventive Råd mener ikke, at lovlig peberspray vil skabe tryghed. Rådet mener, at det er en dårlig idé at bevæbne den danske befolkning: ”Skærer man helt ind til benet, så handler det om, at vi kan se flere ulemper end fordele ved at lovliggøre peberspray. En peberspray er et våben, og det vil være svært at vide, hvornår det er i orden at bruge den, og hvornår det ikke er,” siger forebyggelseskonsulent Anders Rasmussen.

Da Dansk Folkeparti fremlagde forslaget om lovliggørelse af peberspray i januar sidste år, afviste Venstre blankt: ”Peter Kofod henviser til et øget behov for tryghed. Så vil jeg på min side henvise til, at hvis våben skaber tryghed, så er USA det tryggeste land i hele verden. Jeg synes, man skal slå koldt vand i blodet i den her situation og glæde sig over, at kriminalitet i Danmark falder kraftigt.” siger Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen.

Og kriminaliteten er kraftigt faldende i Danmark. For eksempel har der ikke siden 2007 været så få indbrud i private hjem i januar, februar og marts som i år.

Formand for Politiforbundet, Claus Oxfeldt, mener, at en legalisering af pebersprayen vil skabe mere vold: ”I det øjeblik, de kriminelle finder ud af, at dem, de vil overfalde, højst sandsynligt har en peberspray, er de pludselig nødt til at gardere sig. Det kan betyde, at mange flere gerningsmænd for eksempel vil gå med pistol.”

Socialdemokratiet er ligesom Politiforbundet i kritiske over for, hvilken effekt forslaget vil have i forhold til at skabe tryghed: ”Jeg læner mig op af politiets anbefaling, som jeg er enig i. En hel eller delvis lovliggørelse vil skabe en eskalering af konflikter. Når kriminelle ved, at der potentielt venter dem et våben i et hjem/butik, så vil det ikke nødvendigvis afholde dem fra at begå indbrud/røveri. Det vil betyde, at de tager mere drastiske metoder i brug, hvilket kan få alvorlige konsekvenser for indehaveren af pebersprayen,” siger den socialdemokratiske retsordfører Trine Bramsen.

Bedste argument for

I et åbent samfund vil kriminelle altid kunne anskaffe sig ulovlige våben, og den seneste tids skyderier har vist, at kriminelle er i besiddelse af våben. En undersøgelse fra YouGov viser, at otte procent af den danske befolkning har gjort sig kriminelle ved at anskaffe sig en peberspray for at forsvare sig imod netop kriminelle. Er det rimeligt at lovlydige borgere skal være forsvarsløse over for kriminelle, der bærer både knive og skydevåben? Er det rimeligt, at de borgere, der er så utrygge, at de anskaffer sig peberspray, skal kategoriseres som kriminelle?

Retsordfører for Dansk Folkeparti Peter Kofod Poulsen kan ikke se logikken i sammenligningen med USA’s liberale våbenlovgivning: ”Vi kunne aldrig nogensinde finde på at foreslå en så liberal våbenlovgivning, som man har i USA, hvor folk jo dør som følge af, at der er så let adgang til dødbringende våben. Det, vi foreslår, er bare, at man får en mulighed for, hvis man er utryg, at anskaffe sig en peberspray, der jo ikke giver permanente skader. Så det skal alene ses som en mulighed for, at man kan forsvare sig selv.”

Venstre, som tidligere har afvist forslaget, har fået øjnene op for den tryghed lovliggørelsen af peberspray kan skabe for nogle: ”Vi er nødt til at indse, at rigtig mange mennesker ønsker muligheden for at erhverve en peberspray som forsvarsvåben. Det vil vi ikke stille os hindrende i vejen for, hvis det kan ske under regulerede forhold,” siger retsordfører Preben Bang Henriksen (V).

En løsning, som blandt andet virker i Sverige og Finland, hvor peberspray er lovligt, er, at borgerne kan søge om tilladelse til at bære sprayen, hvis de føler sig utrygge: ”Der findes en lang række lande i Europa, som vi sammenligner os med, hvor peberspray er lovligt, og det fungerer udmærket. Befolkningen ved, hvordan og hvornår man skal bruge den.” siger Peter Kofod Poulsen (DF).

Og konklusionen er?

Forslaget har været til forhandling flere gange og går helt tilbage til 2003, hvor daværende formand for Dansk Folkeparti Pia Kjærsgaard blev idømt 3.000 kr. i bøde for ulovlig våbenbesiddelse. Pia Kjærsgaard fik bøden dengang, fordi hun følte sig så truet af en kvinde, at hun trak en peberspray op af sin taske: ”Det er en umådelig svag justitsminister, der ikke tager sig sammen til at legalisere brugen af peberspray i Danmark,” udtalte Pia Kjærsgaard dengang.

Der er sket meget siden, og det ser ud til, at Pia Kjærsgaard kommer til at kunne anvende sin peberspray lovligt, når hun føler sig truet i fremtiden. For selvom justitsminister Søren Pape Poulsen (K) tøver med sit svar, så er han ”positivt indstillet” og har indledt en undersøgelse af erfaringerne fra andre lande. Undersøgelsen skal give regeringen viden om, hvordan salg af peberspray skal foregå, hvordan skal man købe det, hvor og af hvem: ”Man skal ikke kunne købe det her på tankstationer for eksempel. Der skal være noget kontrol med, hvad der foregår, når vi kommer så langt,” siger justitsministeren.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12