Kære læser

Danske Bank under bordet

Det moralske kollaps for Danmarks største bank, Danske Bank, gennemløber lige nu sorgens fire klassiske stadier – simultant. Her til morgen afslørede Berlingske, at Danske Bank har medvirket til at kanalisere milliarder af kroner fra regimet i Aserbajdsjan til bestikkelse af vesteuropæiske politikere og mediefolk. Enhver tvivl er dermed renset væk: Danske Banks forretningsmoral er mere estisk end etisk; mere bandit end habit.

Toneangivende politikere, meningsdannere og forretningsfolk tumler imidlertid stadig forvirrede rundt og forsøger at fordøje tragedien. For alle godtroende samfundsborgere er det nemlig rædselsfuldt at skulle kapere, at Danske Bank reelt opererer som en mafiafamilie i en bananstat. Men tragedien er virkelig: Så længe milliarderne bare ruller forbi, spørger Danske Bank åbenbart ikke til noget eller nogen.

Berlingske opsummerer selv således: ”Fra de fire konti – som alle er placeret hos Danske Bank i Estland – er pengene blandt andet blevet overført til magtfulde politikere, højtstående embedsmænd og mediefolk i hele verden. De er altså blevet brugt til at fremme Aserbajdsjans omdømme internationalt. Blandt andet har en tysk valgobservatør modtaget 450.000 euro, efter han roste valgprocessen i diktaturstaten. Det ligner afgjort bestikkelse, siger blandt andet Lars Koch, international chef i organisation Oxfam Ibis.”

Fakta står ikke længere til diskussion – Dansk Bank har i årevis tjent styrtende på kriminelle forretninger – men alligevel spænder reaktionerne fra benægtelse over vrede til forhandling og accept:

Benægtelse

Erhvervsminister Brian Mikkelsen virker til fortsat at befinde sig i sorgens benægtelses-fase, også kendt som chok-fasen: ”Jeg kommer med et nyt politisk budskab om at omfavne bankerne. Nu skal mobningen af bankerne stoppe. Bankerne er afgørende for samfundet, så nu er det dagsordenen for mig at gøre livet lettere for bankerne med deregulering,” lød det, da han tiltrådte.

Budskabet lyder måske optimistisk, men tilstanden er ikke sjov at befinde sig i. Den psykologiske litteratur fortæller om, at chokfasen kan være præget af bl.a. ​​ændret tidsopfattelse, reduceret logisk tankevirksomhed, ”det er som en film”, benægtelse og stressreaktioner såsom tørhed i munden, gråd og magtesløshed. For nåja, så er det vel heller ikke værre, for dét vidste vi jo godt: Danske Bank er før blevet afsløret i medvirken til milliardsvindel og bestikkelse, og i øvrigt er reglerne i mellemtiden blevet strammet op: ”Heldigvis har vi gennemført en lang række initiativer siden hen for at styrke indsatsen mod hvidvask,” som Brian Mikkelsen udtaler her til formiddag.

Vrede

Oppositionen er hurtigt rykket videre til sorgens andet stadium, vreden. Enhedslistens politiske leder Pernille Skipper var allerede i går aftes ude på Twitter og udtrykke sin uforbeholdne forargelse: ”Vanvittigt af Danske Bank. Har åbenbart ladet Aserbajdsjan sende milliarder i bestikkelse helt uhindret. Føj”. Hun har allerede udløst det mest voldsomme våben, som venstrefløjen i Danmark råder over, nemlig et samråd i Folketinget. Uha-da-da.

Men heller ikke denne tilstand af vrede er på nogen måde forløsende. Som Netdoktor.dk nøgternt skriver: ”Den varer måske nogle uger, måske nogle måneder. Grænser kan ikke sættes. Du kan nu erkende det, der sket. Du er ulykkelig, afmægtig og tynget af sorg og fortvivlelse. Eller du føler vrede og meningsløshed. Du har erkendt, at noget frygteligt er hændt i dit liv og du prøver måske på at finde forklaringer og skyld. Din krop reagerer måske med smerter og muskelspænding. Søvnløshed er almindeligt.”

Forhandling

Sorgens tredje fase kaldes for bearbejdningsfasen. Her begynder Socialdemokratiet altid. Intet chok, ingen vrede, men altid med en ukuelig pragmatisk tilgang til tragedien: ”Jeg vil tage det op i Europa-Parlamentets skattesnydsudvalg, så vi kan få alle kortene på bordet, og vi kan sætte ind med lovgivning, der kan forhindre, at det kan lade sig gøre,” lyder det resolut fra Jeppe Kofod, medlem af EU-Parlamentet for Socialdemokratiet og ordfører for det særlige skattesnydsudvalg. Nu skal det gamle Mickey Mouse-parlament for alvor træde i karakter og lade retfærdigheden ske fyldest.

Men virkeligheden kan også ramme tilbage her i bearbejdningsfasen. Som Psykologisk Klinik i Hellerup forklarer: ”Skamfølelsen kan også melde sig og vanskeliggøre bearbejdningen af sorgen. Man kan få fysiske reaktioner, som f.eks. smerter i kroppen, tunghedsfornemmelse, fordøjelsesproblemer og søvnløshed. Nogle vil opleve, at selvværdet påvirkes, fordi man ikke kan magte at stå alene med opgaverne og derfor føler, at man ikke slår til mere. Atter andre bliver depressive.”

Accept

Aktiemarkederne er sprunget næsten direkte til sorgens fjerde fase,  nyorienteringsfasen, som ellers normalt først indfinder sig efter et år. Lige da Børsen i København åbnede kl. 9 tog Danske Bank-aktien ganske vist en lille rutsjetur nedad, men allerede kl. 10 var værdierne genoprettet. Den absolut eneste offentlighed, den virtuelle aktie-offentlighed, som topledelsen i Danske Bank respekterer og reagerer efter, ser ud til at være komplet ligeglad med hvidvaskningen via Estland.

Nyorienteringen på markederne er allerede i fuld gang: ”Intet bliver som før, men du har lært at leve med det, som skete, og du kan nu som regel tale om det neutralt og afklaret. Alligevel vil der altid kunne opstå situationer, hvor dine følelser bliver trigget, men hvor du har lært at beherske dem og sætte dem på plads”. Næste gang et kritisk medie afslører Danske Bank i ulovligheder vil det heller ikke længere komme som en overraskelse. Det er den nye normal, ‘New Normal – New Standards’.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12