I Danmark er der omkring 1.419 øer på mere end 100 m². 72 af dem er beboede. På Orø ved Holbæk bor der en mand, som er søn af den toneangivende jazzkapelmester, altsaxofonist og klarinettist Kai Ewans, der emigrerede til USA i 1950’erne og senere drev en restaurant i Beverly Hills. Ewans fik også en datter, Bonnie, som altså er halvsøster til ham, der bor på Orø. Bonnie, der havde en lillebitte filmrolle i det danske lystspil Pigen og millionæren (1965), er mor til Vanessa, der som voksen blev gift med Donald Trump Jr., som er søn af den amerikanske præsident. I maj var Vanessa på et småhemmeligt besøg på Orø for at besøge sin mors halvbror, og fordi hun er præsidentens svigerdatter, var der et vist sikkerhedsopbud omkring hende. Da hun også besøgte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på Marienborg Slot, blev der straks gættet på, om hun mon kunne være i spil til posten som USA’s ambassadør i Danmark.
Folk, der har brugt tid på at sætte sig ind i ovenstående familierelationer og måske endda fundet anledning til at kippe med Dannebrog over dem, har stort set spildt den (tiden), for præsident Trumps nominering til ny ambassadør i Danmark er netop blevet offentliggjort: Hun hedder Carla Sands, er 55 år, uddannet kiropraktor og formand for investeringsfirmaet Vintage Capital Group, LLC, som hun har grundlagt med sin mand, Fred, der døde i 2015. Hun sidder også i præsidentens økonomiske råd, formentlig til sin egen overraskelse, for i et interview med The Jewish Journal i 2015 kaldte hendes mand ham ”en joke”. [RETTELSE: I det nyhedsbrev, vi har sendt ud på e-mail, har vi skrevet, at det er Carla Sands (og ikke hendes mand), som sagde dette. Det er en fejl. Vi beklager.]
Posten som USA’s ambassadør i Danmark er i et vist omfang også en joke. Traditionelt er det ikke folk fra toppen af diplomathylden, som flytter ind i den store, statelige ambassadørvilla Rydhave i Hellerup. Den seneste amerikanske ambassadør, Rufus Gifford, som Obama sendte herover i 2013, var ikke ligefrem nogen Richard Holbrooke eller Madeleine Albright, men han blev dog et hit hos danskerne takket være sit humør og sin brede appel. Mens han var her, blev han gift med sin dyrlægemand, Stephen, og han havde næsten offentligheden med i badekarret gennem to sæsoner af dokumentarserien Jeg er ambassadøren fra Amerika på DR3. Ligesom det er tilfældet med hans afløser Carla Sands havde Gifford så godt som ingen erfaringer som diplomat, da han ankom, men lavstatusambassadørjobbet i Danmark kan meget vel have katapulteret ham videre ud i en politisk karriere i sit hjemland. Han har i hvert fald sagt, at han vil stille op til guvernørvalget i sin hjemstat Massachusetts i 2018.
Carla Sands har alle forudsætninger for at levere sine ambassadørreplikker med samme træfsikkerhed som Rufus Gifford – og måske endda bedre. Hun har faktisk været b-skuespiller. I 1987 var hun med i ni afsnit af soap-tv-serien Glamour, og året efter spillede hun under sit pigenavn Carla Herd den smukke prinsesse Carissa i filmen Deathstalker III – The Warriors from Hell.
Der er bare en lille detalje. Hvor sympatisk Carla Sands end fremstår som menneske, er hun Donald Trumps repræsentant i Danmark. Det er hans politik, hun skal fremme. Og som Hans Henrik Holm, professor på Danmark Medie- og Journalisthøjskole, var inde på i et indlæg i Jyllands-Posten tidligere i år, er der en lang række samtaleemner, som en amerikansk ambassadør ikke bør tage op med danskerne, fordi vi mentalt og politisk befinder os på en helt anden galej end Trump: Miljøaftalen i Paris, USA’s handelspolitik, dødsstraf, Guantánamo-lejren, Nato, global opvarmning… listen er alenlang. Rusland! Og Trump, for guds skyld.
Det handler vel bare om at gå lidt stille med dørene. Men de underspillede roller er jo ofte de sværeste.