Nyhedsanalysen

Bundeskansleren set gennem Instagram

I modsætning til de fleste top-top-top-toppolitikere har Tysklands kansler Angela Merkel faktisk en spændende Instagram-profil. Eller måske er interessant et bedre ord. Eller fascinerende. Oliver Stilling analyserer 10 af Mutti Merkels Instagram-fotos fra indeværende valgår.

https://www.instagram.com/p/BPKvYPHghKj/?taken-by=bundeskanzlerin

Kunst

Det er ikke til at vide, hvem der tager billederne for Angela Merkel. Hun gør det aldrig selv, og det fotografiske udtryk ville formentlig også blive for prosaisk. Merkel er 1,65 meter høj, så der ville næsten være tale om frøperspektiv. Og hvor skulle hun også have sin telefon? I en snor om halsen? Hendes jakker sidder relativt stramt på hendes kanslertorso, så selv en iPhone 7 ville bulne ud under stoffet.

Mange politikere er ligeglade med kunst og kultur. Det siger dem ikke noget. De er ikke i stand til at skelne mellem godt og dårligt. Det eneste, de ser, er en stakkel, der forsøger at udtrykke et eller andet, og som åbenbart ikke er i stand til at gøre det i en tale. Men når Merkels team har valgt at lægge et billede på Instagram, hvor hun står sammen med Luxembourgs premierminister Xavier Bettel på det luxembourgske kunstmuseum Mudam og kigger på det luxembourgske værk Many spoken words af den luxembourgske kunstner med det kinesisk klingende navn Su-Mei Tse, er det ikke tilfældigt. Hun vil gerne vise, at kunst siger hende noget. At kunst gør hende klogere og udvider hendes om ikke bevidsthed så i hvert fald horisont.

 

https://www.instagram.com/p/BPU-41UAdTr/?taken-by=bundeskanzlerin

Æstetik

Hvad sker der her? Det er fire dage siden, at Merkel  blev fotograferet i Luxembourg, og her er hun tilbage ved Kanslerbygningen i Berlin for at tage imod New Zealands premierminister Bill English. Denne mærkværdige røde, hårde pude går igen på mange officielle billeder af kansleren. Den er så underlig, højden er så speciel, at den er et lille installationsværk i sig. Men her træder de to statschefer synkront op på puden, mens en pikant vind løfter lidt i kanslerens frakke og blotter hendes knæ – der dog er dækket af en buks. Det er et syret billede, og i udvælgelsen af det er der tydeligt lagt vægt på et æstetisk udtryk.

 

https://www.instagram.com/p/BPpwxKvA4HF/?taken-by=bundeskanzlerin

Magi

Noget af det magiske ved kansler Merkel er, at hun virker så almindelig og mild, men dog stålsat uden at fremstå frembrusende eller dominerende. Hun bruger enkle midler. De siger, at hendes tålmodighed er endeløs. Hun kan holde til langt mere end de andre. Nå, men her gør hun tilsyneladende noget, som man sjældent ser hos hende: hun bøjer hovedet for Roman Herzogs kiste. Han var præsident i Tyskland i årene 1994 til 1999. Merkel har næppe stået sådan længe. Det kan være et splitsekund.

 

https://www.instagram.com/p/BQaplSSgLwo/?taken-by=bundeskanzlerin

I godt selskab

Der er en god stemning på det her billede. Kun to personer kigger direkte på kameraet. Den ene er Jochim Löw, som er træner for det tyske herrelandshold i fodbold, de regerende verdensmestre. Den anden er vores kanslerven. Ligesom Angela Merkel trives i operaen – hun elsker Wagner – slår det hende ikke ud af kurs, hvis der sker noget, som ikke står i manuskriptet. Forestil dig Anders Fogh Rasmussen ved siden af den drag queen dér, og så pludselig en hånd på skulderen. Drag’en hedder Olivia Jones og er 2,07 meter høj. Utroligt at det alligevel er Merkel, som stjæler billedet.

 

https://www.instagram.com/p/BQ2nEixF1xF/?taken-by=bundeskanzlerin

Tyskland som spradebasse

Det her karnevalsoptrin har vi ingen kommentarer til. Sådan er Tyskland også.

 

https://www.instagram.com/p/BSjKtZTl-tw/?taken-by=bundeskanzlerin

I fart

På Angela Merkels instagramprofil er der mange fotos af kansleren i bevægelse. Hun optræder ofte i retningsbestemte positurer. Også på dette billede, som på mange måder er intetsigende, hvis ikke hendes Instagram-ansvarlige havde gjort sig den ulejlighed at skrive et par ord om parken, som hun er på vej igennem. Igen noget kultur. UNESCO’s kulturarvsliste, prins Hermann von Pückler-Muskau og bla, bla, bla.

 

https://www.instagram.com/p/BTRamzhFBwi/?taken-by=bundeskanzlerin

Dukke-Merkel

På besøg på Hannover Messe. God reklame for det stærke globale tyske brand Siemens, som de fleste nok forbinder med symaskiner og hårde hvidevarer. Men her ”undersøger” Merkel en ekstremt vellignende miniatureudgave af sig selv frembragt af en 3D printer. Lad os lige se den lidt tættere på.

Jo, Merkels smørrede smil er overført 1:1.

 

https://www.instagram.com/p/BThClhaFgfU/?taken-by=bundeskanzlerin

Merkel af Arabien

Fotografiet er i sig selv grinagtigt. Der sidder den mægtige saudiske konge med sit sortfarvede, velplejede skæg under et billede af sig selv med sortfarvet, velplejet skæg. Set fra denne vinkle ser det ud, som om han har en spids grøn hat på. Men det er kongen, der er til grin. Merkel er bare er Merkelig, som vi kender hende. Billedteksten er også interessant. Kongen – Salman, eller hvad han nu hedder – er ikke omtalt ved navns nævnelse, og der står, at de to talte om klimaforandringer, menneskerettigheder og kvinders rolle – tre emner, som han ellers ikke har nogen interesse i at forholde sig til. Subtilt. Blæret.

 

https://www.instagram.com/p/BTrQVqyFeRo/?taken-by=bundeskanzlerin

Kirkeligt selskab

Merkel er god til at tale med kirkelige overhoveder, og selv om de er flere hoveder højere. Læg mærke til at hun aldrig læner nakken tilbage for at se op på samtalepartnere, der er længere end hende. Hun er aldrig underdanig.

https://www.instagram.com/p/BUMnxHEloov/?taken-by=bundeskanzlerin

Svingom

”Kansler Merkel og Maren Heinzerling viser effekten af centrifugalkraft i et lille eksperiment.” Det er svært at forestille sig andre politikere på Merkels niveau gå med til det her. For de fleste ikke-eliteidrætsudøvere på over 50 med en offentlig profil ville det være en tabersag at deltage i et ”forsøg” af denne karakter. Angela Merkel er 63. Tænk hvis Maren Heinzerling slap grebet. Tænk hvis Merkel blev rundtosset og væltede. Men selv en Grethe Sønck-situation nede på alle fire ville Merkel slippe uskadt fra.

 

https://www.instagram.com/p/BVpWZZIFUpy/?taken-by=bundeskanzlerin

Kissinger

Det kan godt være, at Henry Kissinger, USA’s tidligere udenrigsminister, er 93 år, men ifølge internettet er han 1,75 meter høj. Alligevel er det, som om han skrumper i selskab med kansleren. Det bliver ikke til meget mere end den sammensunken frø-positur, som for eksempel Uffe Elbæk praktiserer, når han er presset i et direkte tv-interview.

 

https://www.instagram.com/p/BVrmafoFeyo/?taken-by=bundeskanzlerin

Yndefuld

Se, her er faktisk en person, som med lidt god vilje kunne have noget af det samme je ne sais quois som Angela Merkel. Litauens præsident, Dalia Grybauskaitė har en herlig fyldighed under frakken, men pludselig går det op for en, at Merkel også har en yndefuld sødme.

 

https://www.instagram.com/p/BWPv1LSFfVy/?taken-by=bundeskanzlerin

Alene

På mange af billederne fremstilles Merkel som en person, der går sine egne veje. Dette setup ligner russiske konstruktivisme.

 

https://www.instagram.com/p/BYLOqIDFagU/?taken-by=bundeskanzlerin

#TBT

På Angela Merkels Instagram-profil bruger de også hashtags og tbt (Throwback thursday). Her står Merkel sammen med Steven Spielberg og Tom Hanks i 2014.

https://www.instagram.com/p/BYnOgtTFtyT/?taken-by=bundeskanzlerin

Skolepige

Billedet taler for sig selv. Her ser det faktisk ud, som om Angela Merkel tænker, ”hvor er det her vildt”.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12