Somalia

Hvor ilde stedt er Somalia?

Trods den voldsomme terrorbombe i Mogadishu lørdag går det langsomt fremad for Somalia. Det er to år siden, at FN tog landet af listen over ”fejlslagne stater”, og sidste år lykkedes det at gennemføre et demokratisk valg. Men sikkerheden er stadig alt, alt for dårlig.

People wear headbands as a sign of anger as they protest against the deadly bomb attack in Mogadishu on October 15, 2017, after a truck bomb exploded outside of the Safari Hotel on a busy road junction, levelling buildings and leaving many vehicles in flames. The death toll from a massive weekend truck bomb in a busy shopping district of Mogadishu surged to at least 137, police said today, warning it could rise further after one of the worst-ever attacks to hit war-torn Somalia. / AFP PHOTO / Mohamed ABDIWAHAB

Somalia, Afrikas østligst beliggende stat, plages jævnligt af bombesprængninger og ballade relateret til den radikale terrororganisation Al-Shabab. Men det er sjældent, at landet rydder forsiderne i den internationale nyhedsdækning. Bombeeksplosionen i et tæt befolket området centralt i hovedstaden Mogadishu lørdag eftermiddag krævede imidlertid så mange ofre, at der ikke var tale om business as usual – ikke engang efter somaliske standarder.

Tæt på 280 meldes dræbt, og adskillige hundrede er såret. Lørdag og søndag har de lokale hospitaler kæmpet for at redde menneskeliv, og ifølge The Guardians korrespondent stod tusindvis af somaliere i kø for at donere blod. Somalias præsident, Mohamed Abdullahi Mohamed Farmaajo, gav selv blod søndag og beordrede tre dages landesorg over angrebet.

Borgere i Mogadishu protesterede over volden i Somalia efter terrorbomben lørdag. Foto: Scanpix / AFP PHOTO / Mohamed ABDIWAHAB

”Hvad der skete i går, er ufatteligt,” sagde dr. Mohamed Yusuf Hassan, direktøren for Madina-hospitalet i Mogadishu. ”Jeg har aldrig tidligere set noget lignende. Det er umuligt at gøre antallet af ofre op. Ligene var brændt til ukendelighed, og ingen kunne identificere dem.”

Mandag formiddag havde Al-Shabab endnu ikke taget ansvaret for angrebet. Men den militante islamistiske gruppe har en historik for ikke at gøre det, når deres handlinger går ud over for mange civile, fordi de kommer til at støde befolkningen fra sig. Det er dårlig PR.

Det var en lastbil angiveligt fyldt med flere hundrede kilo militære og hjemmelavede sprængstoffer, som eksploderede, kort efter at den var blevet forsøgt stoppet ved en kontrolpost. Men det lykkedes chaufføren at køre videre og sprænge den i luften ikke langt fra det somaliske udenrigsministerium og nær et hotel, Safari, som nærmest blev jævnet med jorden.

Problemet var, at der holdt en fyldt tankbil i nærheden, hvis indhold blev antændt ved eksplosionen, hvorved der blev skabt en altødelæggende ildkugle. Direktøren for Mogadishus ambulanceservice, Abdulkadir Abdirahman, siger til Al Jazeera, at der mødte ambulancefolkene et syn af død og ødelæggelse, da de kom frem.

Foto: Scanpix / AFP PHOTO / Mohamed ABDIWAHAB

”Det var en normal dag. Meget stille og ikke meget at lave. Jeg sad bag mit skrivebord på arbejdet. Vores kontor ligger cirka en kilometer fra der, hvor eksplosionen skete. Pludselig hørte jeg et meget højt brag. Jeg har aldrig hørt noget så højt før. Alt rystede. I løbet af få minutter var himlen dækket af mørk røg, som ligefrem skærmede for solen,” siger han.

Da han og hans folk nåede frem til stedet, lå der døde overalt. ”Lige meget hvor man kiggede hen, var der sårede, som skreg om hjælp. Jeg havde aldrig forestillet mig, at jeg ville se sådan et syn. Store bygninger var fuldstændig ødelagt. Bygningerne var smuldret. Køretøjer var vendt på hovedet og i brand. Asfalten var dækket af kød, blod og iturevet tøj. Vores land har aldrig set noget, der minder om det her. I en af de udbrændte minibusser var der unge studerende, som var kommet fra skole. Det eneste, der var tilbage af dem, var forkullede rester. Jeg vil aldrig glemme det. Vores 10 ambulancer var ikke nok til at køre de døde og sårede til hospitalet.”

The Guardian citerer en ”vestlig ekspert”, som arbejder for den somaliske regering for, at bomben formentlig var rettet mod Udenrigsministeriet, men at Al-Shabab næppe havde forestillet sig, at den ville skabe så meget ødelæggelse.

”At den eksploderede ved siden af en tankvogn var bare meget, meget uheldigt,” siger han.

Al-Shabab har i de seneste måneder skruet op for deres aktiviteter i Somalia i et forsøg på at destabilisere præsident Mohamed Abdullahi Mohamed Farmaajos regering. Det amerikanske militær har under præsident Donald Trump intensiveret droneangrebene mod Al-Shabab.

En somalisk kvinde sørger ved gerningsstedet på KM4 Street i Houdan-kvarteret i Mogadishu. Foto: Scanpix / REUTERS/Feisal Omar

Overordnet går det stille og roligt den rigtige vej for Somalia. Sidste år blev der med møje og besvær gennemført valg i landet, men dengang som nu var det store problem den ringe sikkerhed. Kort efter at datoerne for valget blev offentliggjort i august 2016, kastede nogen en håndgranat ind i ungdomsministerens bil. Han slap dog med livet i behold. Nogle måneder forinden var landets miljøminister og 14 andre blevet dræbt af en selvmordsbombe. I maj i år blev Somalias yngste minister, 31-årige Abbas Abdullahi Sheikh Siraji, skudt – muligvis ved et uheld. Han var ellers somalisk politiks store lysende håb. Det er et farligt job at være politiker i Somalia. Som New York Times formulerer det, har landet befundet sig i ”forskellige stadier af kaos”, siden USA opgav sin militære tilstedeværelse i 1993.

Hvis man flyver ind i Somalia fra Europa, kan man læse foldere, der præsenterer landet som en turistdestination. Men den anbefaling skal man nok indtil videre tage med et gran salt, selv om rigtig mange ekspatrierede somaliere er vendt tilbage for at forsøge at bygge landet op igen.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12