
Mick Jagger of the Rolling Stones performs during a concert of their "No Filter" European tour at the new U Arena stadium in Nanterre near Paris, France, October 19, 2017. REUTERS/Charles Platiau
Ja, så blev det den dag på ugen; det er lørdag, og vi lukker stille og roligt ned for weekenden, så vi kan møde fuldt restituerede på kontoret mandag morgen og arbejde videre med vores djævelske plan om at overtage verden. Fik vi det hele med? ”All the news that’s fit to print”? Det skulle vi mene.
Hvis vi skal afsløre en af de hemmelige ingredienser i vores særlige Føljeton-mikstur, så er det, at vi ikke er bange for at blande lavkultur og finkultur. Vi forsøger at finde poesien i den lillebitte uanselige nyhed, så vi kan parre den med det ‘store’ og det ‘vigtige’. Vi har det, som om vi er på en bustur med vores læsere i delvist uciviliseret terræn. Eller endnu bedre: vi har bakset os alle sammen – Føljeton og vores næsten 6.000 abonnenter – ind i en trojansk hest, og først når vi er rullet ind midt i nyheden, åbner vi lugerne og lader folk strømme ud. Vi angriber så at sige verden med bukserne nede (altså verdens bukser, ikke vores).
For eksempel er det ikke gået vores næse forbi, at den 31-årige amerikanske ballerina Melanie Hamrick er tilbage på American Ballet Theatre efter fire måneders barselsorlov med sin førstefødte, Deveraux Octavian Basil Jagger. Det angår ikke dig, skulle du til at sige. Men så hæfter dig alligevel ved efternavnet. Melanie fik nemlig ganske rigtigt Devereaux med Rolling Stones’ nu 74-årige forsanger Mick – hans ottende barn siden 1970. Det er rimelig virilt, og der er vist ikke nogen, som har trukket #MeToo-kortet endnu.
Gad vide hvad Jagger selv tænker? I sin fantastiske selvbiografi Mit sidste suk fra 1982 fortæller den spanske filminstruktør Luis Buñuel (1900-83), hvor stor en lettelse det var, da han mistede sin seksuelle drivkraft et sted midt i 70-årsalderen, fordi den havde bragt ham i nogle uheldige og bøvlede situationer gennem årene. Måske burde Mick Jagger gå i nogle strammere bukser.
Men apropos musik og alderstegne herrer. Det kunne være værre. Hørte du om den 87-årige brite Ron Goldspink i byen Hull, som var ved at gå op i limningen på grund af støj fra naboerne? I tre-fire måneder har han måttet lægge øre til nationalsangen ‘God Save the Queen’ op til 1.700 gange om ugen! Og så i en indspilning med et mandligt kor. Til sidst var det ved at drive ham til vanvid, og han havde naturligvis klaget til kommunen. Det viste sig dog, at den engelske nationalsang kun fandtes inde i Goldspinks hoved. Han havde fået lidelsen Musical Ear Syndrome, som giver den ramte musikalske hallucinationer.
Lad os lukke dagens ‘Kære læser’ med ‘God save the Queen’. Det ville være passende. Spids munden og fløjt den gamle sang. Dette er ikke en hallucination.