Nyhedsanalysen

Stedfortræderkrig i Jylland

Kommunalvalget på tirsdag er Mette Frederiksens første valg som formand for Socialdemokratiet – og dét udnyttes til fulde i en større kampagneoffensiv. Samtidig forsøger statsminister Lars Løkke Rasmussen også at udnytte Venstres momentum i en form for generalprøve på det folketingsvalg, der pludselig kan komme hurtigere end ventet.

SE RB PLUS Lars Løkke og Mette F. afviser reformamok Regeringen fremlægger snart planen, der skal sætte kursen for det næste årti. Hverken regeringen eller oppositionslederen ser grund til omfattende reformer.. (Foto: Søren Bidstrup/Scanpix 2016)

Man skal være yderst varsom med at drage paralleller mellem på den ene side det danske herrelandsholds kvalifikation til VM i går aftes og på den anden side kommunalvalget på tirsdag – ikke desto mindre var dét netop, hvad statsminister Lars Løkke Rasmussen straks gjorde på en live-video på Facebook:

”Der er målinger og alt muligt, men det er jo med valget på tirsdag ligesom med kampen her i aften, at resultatet er der først, når der fløjtes af. Resultatet på tirsdag er der først, når en sidste stemme er lagt i valgurnen, så det gælder om at kæmpe. Og det gjorde drengene, og det gør vi i Venstre, hvor jeg i dag har været i Sønderborg, Aabenraa, Vojens, Esbjerg og Ringkøbing. Alle steder oplever jeg en kampgejst, som godt kan måle drengenes,” lød det fra Venstres formand.

Lars Løkke Rasmussen, der tidligere har fået tilnavnet ‘The Comeback Kid’, efter han fik krabbet sig tilbage først som partiformand ved et dramatisk hovedbestyrelsesmøde i juni 2014 i Odense Congress Center, hvor han på forhånd var ved at give op til næstformand Kristian Jensen, og senere ved folketingsvalget i 2015, hvor han vandt nøglerne til Statsministeriet tilbage efter en yderst kneben valgsejr over Helle Thorning-Schmidt.

Begge sejre er kommet på trods, og har været med til at skabe en fortælling om, at Lars Løkke Rasmussen aldrig skal undervurderes på forhånd. En fortælling, som Venstres formand nu også selv markedsfører med fuld styrke. I den lille live-video fra Videbæk Idræts & Fritidscenter trækker Lars Løkke en slet skjult parallel mellem herrelandsholdets opstigning fra ingenting til nu at være kvalificeret til VM. Efter kampen sagde han med et skælmsk smil: ”Det viser, at man skal tro på det. Drengene troede på det. De har spillet sig op gennem hele turneringen. Måske en lidt skuffende indsats forleden i København, men så skal jeg da lige love for, at de har taget revanche.”

Nyt comeback til Løkke

Revanche er netop, hvad Lars Løkke pønser på allerede på tirsdag. I det tidlige forår – dengang ingen regnede med dansk VM-kvalifikation – var Venstres formand også under intern kritik. De vigende meningsmålinger og udsigterne til et dårligt valg her i november fik bl.a. Venstres borgmester i Frederikssund, John Schmidt Andersen, til at udtale til DR:

”På et eller andet tidspunkt er man som parti – og dem der sidder med ansvaret for partiet – nødt til at kigge på, om vi har den rigtige formand i øjeblikket. Hvis ikke det retter sig op, så er vi nødt til at kigge den vej”. Og videre: ”Lars har en del sager, der klæber til ham. Og han har rigtig svært ved at ryste dem af sig. Det kan faktisk ikke lade sig gøre. Så uanset hvor meget fornuftigt politik, der kommer – og han er faktisk dygtig – så bliver det ikke taget godt imod af vælgerne.”

Dengang konkluderende den besindige og altid afbalancerede analytiker Jens Ringberg, at Lars Løkke ville få en afskrækkelseseffekt på vælgerne her ved kommunalvalget: ”Meningsmålingerne er langt fra prangende, og så kigger man på manden med ansvaret. Der lurer en frygt for en negativ Løkke-effekt, og frygten lurer i dele af Venstres bagland. En negativ effekt, måske allerede ved valgene til efteråret – eksperterne siger at landspolitiske strømninger slår halvt igennem ved lokale valg.”

Men pludselig er stemningen vendt. VLAK-regeringen er efter en længere kolbøttetur ved at komme på benene, og de nationale meningsmålinger begynder at tegne et billede af dødt løb mellem blokkene. Efter en lang periode, hvor oppositionen anført af Mette Frederiksen var klart foran, virker det ikke længere usandsynligt, at Lars Løkke kan blive genvalgt som statsminister.

Ude omkring i landet er stemningen derfor også vendt: Ingen lokale Venstre-kredse har afvist at få besøg af partiformanden. Og dét er faktisk en bedrift for en mand, der hidtil er blevet hængt ud for at være personlig årsag til Venstres vigende vælgeropbakning. Tilbage i 2013 var situationen omvendt højspændt kritisk for den daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt.

I valgkampen op til sidste kommunalvalg i 2013 udtalte den socialdemokratiske borgmester i Hjørring, Arne Boelt: ”Det, vi har brug for heroppe, er ikke hendes stiletter, vi har brug for træsko. Den halve time, hun kommer og deler roser ud, tror jeg ikke hjælper for to kroner.”

I dag er stemningen fundamentalt anderledes omkring Lars Løkke. I dag drager han videre på sin valgturné til bl.a. Struer og Mors.

Test af Frederiksen-effekt

Valgforskningen viser, at landspolitiske strømninger slår halvt igennem ved lokale valg, og i så fald har socialdemokrater for en sjælden gangs skyld grund til at være optimister. Siden Mette Frederiksen overtog formandsposten har Socialdemokratiet gennemsnitligt ligget højt i de landspolitiske meningsmålinger, og som en konsekvens heraf har der heller ikke været nogen form for intern ballade i det gamle arbejderparti.

Den 39-årige Mette Frederiksen – der i øvrigt fylder 40 år to dage før kommunalvalget – har dog aldrig stået i spidsen ved et valg. Hun har ganske vist været med i mange år, også i front og langt oppe i geledderne, men aldrig som formand.

Kommunalvalget er en første og afgørende test af det, som de selv i Socialdemokratiet har døbt ‘Frederiksen-effekten’: Kan hun løfte de lokale partisoldater med op? Partiapparatet har investeret meget i undersøgelser og kampagne-aktiviteter. Socialdemokratiet opfatter nemlig kommunalvalget som en afgørende generalprøve. I dagens Jyllands-Posten skriver politisk redaktør Marchen Neel Gjertsen:

”For selv at blive klogere har partiet gennemført meningsmålinger i de udvalgte byer både før, under og efter formandens besøg. Sammenholdt med målinger på landsplan tyder resultaterne i den interne evaluering på, at der er en stor positiv effekt af at sende hende ud. Det giver god adgang til lokal medieomtale, og partiet fornemmer, at der også er en mund-til-mund-effekt på spil. Hver gang én har mødt Frederiksen og efterfølgende fortæller det videre til kolleger på arbejdspladsen, vokser effekten.”

Mette Frederiksen er i gang med en valgturné, der bringer hende til alle landets 98 kommuner, og denne personlige kampagne kommer tilmed efter en indledende runde, hvor Socialdemokratiets sommergruppemøde blev afholdt i Randers, og Frederiksen dernæst kørte rundt med en bus i 21 kommuner. Socialdemokratiet har således også sat fuldt tryk på Jylland, hvor den tidligere Aalborg-pige Mette Frederiksen markedsføres som den balancerede kvinde, der nøjsomt og snusfornuftigt er parat til at lede landet frem mod bedre tider.

Udfordringen for Mette Frederiksen er, at Socialdemokratiet faktisk fik et hæderligt kommunalvalg i 2013 med opbakningen fra 29,5% af vælgerne. Et resultat, der på den ene side var dårligere end i 2009, men på den anden side bedre end partiet har fået på landsplan i mange år.

Det store spørgsmål er om Mette Frederiksen kan løfte Socialdemokratiet op over den magiske grænse på 30% på tirsdag. For hvis dét sker vil ‘Frederiksen-effekten’ have bestået virkelighedstesten, og Lars Løkke vil udskyde enhver strøtanke om et lynvalg. Omvendt vil et svagt valg for Socialdemokratiet – og blot et acceptabelt valg til Venstre – få valgtrommerne til at buldre på Borgen.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12