Analyse

Med henblik på midlertidigt ophold

Dansk Folkepartis krav om nye stramninger af udlændingereglerne – som en pris for at stemme for nye skattelettelser – er et frontalopgør med VLAK-regeringens asylpolitik. Kravene kan derfor være fremlagt som en provokation og alene for at komplicere de i forvejen spegede forhandlinger, der her til formiddag er rykket over i Statsministeriet.

Finansminister Kristian Jensen har foreløbigt ikke haft held med sit forsøg på et ‘Grand Bargain’. Her til morgen overtog statsminister Lars Løkke Rasmussen styringen af de allerede historisk langstrakte forløb, og DF-formand Kristian Thulesen Dahl var fræk nok til at udtale: ”Jeg kan ikke afvise, at der er noget stædighed, som lige skal behandles i kroppen, og sådan er det jo en gang imellem. Men når man så får sovet på det, så tror jeg godt, man kan se, at det, Dansk Folkeparti foreslår, er det rigtige at gøre.”

Dansk Folkeparti vil have de mange forhandlingsforløb filtret ud af hinanden, så der kan landes en finanslov i løbet af få dage, og så et eventuelt skatteforlig kan vente til foråret. Men VLAK-regeringen har endnu ikke erkendt det bebudede nederlag.

Ambitionen var fra begyndelsen – helt tilbage fra august – at kombinere en finanslov for 2018 med et længe ventet skatteforlig, som Liberal Alliances Anders Samuelsen på forhånd har lovet vil rumme ”historisk store skattelettelser”. Indtil videre er der dog ikke meget, som tyder på, at regeringen får held med missionen. Tværtimod.

Undervejs er skattelettelserne blevet forhandlet ned i størrelse, og det udspil, som VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti faktisk ikke skulle være så langt fra at kunne enes om, er også blevet mindre socialt skævvridende. Finansminister Kristian Jensen har været nødt til at acceptere, at VLAK-regeringens støtteparti Dansk Folkeparti ikke kan eller vil acceptere at lægge stemmer til slet skjulte topskattelettelser.

Men indrømmelserne til Kristian Thulesen Dahl på skatteområdet har ikke været nok. Slet ikke nok. Dansk Folkeparti vil også have spektakulære stramninger i udlændingepolitikken.

Isoleres i statscentre

Her i de seneste dage har DF’erne så meldt nogle nye ekstra-krav ud som selve forudsætningen for at ville stemme for det allerede modererede skatteforlig. Helt konkret kræver DF’erne en mere bogstavelig fortolkning af udlændingelovens §7 stk. 3 – som udlændingeordfører Martin Henriksen ydermere har præciseret i fire krav, som vil kunne føre til en vidtgående ændring af dansk asyl- og integrationspolitik.

I direkte strid med VLAK-regeringens integrationspolitik vil Dansk Folkeparti have oprettet statslige flygtningecentre, hvor flygtninge uden permanent ophold skal bo i stedet for at bo ude i samfundet. Derudover skal flygtninge ikke have danskundervisning, men undervises i deres modersmål. Flygtningebørn skal ikke længere undervises i folkeskolen, men i stedet undervises på flygtningecentre. Og som hovedregel skal flygtninge heller ikke kunne arbejde eller modtage uddannelse under deres ophold.

I sit ugebrev skrev Kristian Thulesen Dahl i går aftes – først med en indledende besværgelse: ”På denne tid af året plejer næste års finanslov for længst at være forhandlet på plads. Det er dog ikke tilfældet i år, fordi regeringen har insisteret på, at vi på samme tid skulle forhandle regeringens store skattereform. Dansk Folkeparti har så til gengæld bragt et ønske om en afgørende ændring af asylpolitikken ind i forhandlingerne. Og sådan er forhandlingerne blevet fastlåst,” og fortsatte dernæst mere håndfast:

”Men vi ønsker faktisk, at midlertidigt ophold til flygtninge i Danmark rent faktisk er midlertidigt. Man skal vende retur til hjemlandet, når forholdene er til det. I stedet for som i dag, hvor en midlertidig opholdstilladelse nærmest pr. automatik bliver til permanent ophold i Danmark. Den automatik skal vi gøre op med.”

Opgør med Løkkes linje

Dansk Folkeparti skærer dybt og på tværs af statsminister Lars Løkke Rasmussens linje i integrationsdebatten: I de senere år har Venstre satset stærkt på at få flere flygtninge i arbejde. Og resultaterne er ikke udeblevet. Lars Løkke har bl.a. fået skabt en trepartsaftale med LO og DA, som netop fokuserer på at få flere flygtninge ud af centrene og helt ud på arbejdsmarkedet:

”Alle, der kan, skal forsørge sig selv. Hvis hver anden flygtning kommer i arbejde – og det er ikke prangende – ville vi spare 2,5 milliarder,” udtalte statsminister Lars Løkke. Og sidste år indførte regeringen sågar såkaldte ‘Løkke-poser’ til kommuner, der kunne få flygtninge i job:

”Vi vil gerne give en yderligere tilskyndelse til at sætte damp på det her. For hver ekstra flygtning, en hvilken som helst kommune får i arbejde i 2016 og 2017, vil staten give en ekstrapræmie på 25.000 kr., som kommunerne kan bruge på serviceområdet,” lød det dengang fra Venstres statsminister.

Satsningen har ubetinget været en succes. Næsten hver tredje flygtning, der har været i Danmark i tre år, har nu et job. Flygtningene har særligt fundet job inden for hotel- og restaurationsbranchen, rengøringsbranchen og andre serviceerhverv. Og det går stadig fremad, godt hjulpet på vej af gunstige økonomiske konjunkturer. Men nu skal det være slut. Dansk Folkeparti vil have flygtninge ind i centre, som tilmed skal drives af staten.

Kræver ikke lovændring

Dansk Folkeparti er drevne i forhandlinger og efterhånden teknisk dygtige. De fire konkrete forslag kræver derfor ikke engang en lovændring, blot en ny fortolkning af de gældende regler. Ifølge udlændingelovens §7 kan opholdstilladelse gives, hvis ”udlændingen er omfattet af flygtningekonventionen af 28. juli 1951” og lever op til en række bestemmelser – her konkret stk. 3, der lyder således:

”Stk. 3. I tilfælde omfattet af stk. 2, hvor risikoen for dødsstraf eller for at blive underkastet tortur eller umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf har baggrund i en særlig alvorlig situation i hjemlandet præget af vilkårlig voldsudøvelse og overgreb på civile, gives der efter ansøgning  opholdstilladelse med henblik på midlertidigt ophold.

Det er de sidste to ord, som her er fremhævet i fed, der er de afgørende: ”midlertidigt ophold”. Dansk Folkeparti påpeger, at hvis man forvalter udlændingeloven korrekt, skal den gruppe af flygtninge – som ikke kan vende hjem på grund af kaos og ”en særlig alvorlig situation i hjemlandet præget af vilkårlig voldsudøvelse og overgreb på civile” – ikke længere tilbydes muligheder, der kan gøre deres ophold i Danmark mere permanent, herunder at deres børn får mulighed for at gå i skole med jævnaldrende danske børn.

Kristian Thulesen Dahl har spændt konfrontationen med Lars Løkke op til det maksimale og dermed mindet statsministeren om, at også han kun har midlertidigt ophold i Prins Jørgens Gård.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12