Fænomenet har et navn: ‘Take out the Trash Day’. Sådan en dag var det i går, hvor regeringen på opsigtsvækkende vis forsøgte at overdynge offentligheden med en myriade af beslutninger, ikke-beslutninger, forlig og ikke-forlig.
Metoden fik sit navn i 13. episode af 1. sæson (2000) af den politiske tv-serie The West Wing, som på dansk fik den mere bøvede titel Præsidentens mænd. I episoden ‘Take out the Trash Day’ er det nemlig den kvindelige pressechef i Det Hvide Hus, C.J. alias Claudia Jean Cregg, som spilles af Allison Janney, der vælger at lancere et festfyrværkeri af nyheder – for at aflede opmærksomheden fra detaljerne og dermed drukne dårlige historier i mængden af nye informationer.
Liberal Alliance har netop tømt papirkurvene for cigaretskodder, junkfood og dækningsløse checks – og lommerne for bøjede femøre, rusten ståltråd og gamle korkpropper. Sjældent har man i dansk politik set så mange møgsager, nederlag og pinagtigheder blive udrullet på så kort tid. Heldigvis for det lille, genstridige regeringsparti – og langt fra tilfældigt – faldt de dog næsten lige oven i hinanden.
Tirsdag 6. februar blev ‘Tøm-skraldespanden-for-alle-møgsager-tirsdag’ for VLAK-regeringen. Oprydningen begyndte lige efter frokost i går, hvor justitsminister Søren Pape (K) først annoncerede, at det nye maskeringsforbud alligevel ikke vil medføre fængselsstraf for at gå rundt i burka, men at man til gengæld vil få en bøde for at være iført skæg og blå briller i gadebilledet.
To timer senere kundgjorde finansminister Kristian Jensen (V), at de borgerlige partier pludselig var blevet enige om et historisk lille skatteforlig. Efter flere års feberagtige falbelader endte skatteforliget med at være så ubetydeligt, at selv ministrene helst vil glemme det hurtigst muligt. Liberal Alliance har absolut intet opnået, og da slet ikke skattelettelser til de allerrigeste.
Alligevel kom den skarpeste kritik fra modsat kant: Meddelelsen var knap nok rundsendt, før Ældre Sagen var ude at kritisere pakken, fordi den i forvejen ekstremt tekniske justering af reglerne for pensionsindbetaling ikke ser ud til at ville kunne løse de såkaldte samspilsproblemer for de lavest lønnede. Normalt formår Dansk Folkeparti ellers at tilfredse pensionisternes lobbyorganisation, og når det ikke sker, bør alarmlamperne blinke.
Upopulære lappeløsninger
De fire borgerlige partier har reelt begået et kunststykke: De er blevet enige om danmarkshistoriens første pakke af skattelettelser, som absolut ingen er glade for. Ingen jubler – og alle brokker sig over de fem mia. kr. I praksis er der da også kun tale om en skatteomlægning, som betyder, at f.eks. en kassedame m/k fremover vil få 154 kroner ekstra om måneden, eller nogenlunde hvad buspriserne kommer til at stige med.
Bagefter var det beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsens (V) tur til at fremlægge en teknisk justering af førtidspensionen, som næppe vil forandre hverdagen afgørende for de tusindvis af syge mennesker, der i dag er fanget i meningsløse ressourceforløb i jobcentrene. Efter måneder med protester anført af den nye sociale modstandsbevægelse ‘Jobcentrenes Ofre’ har forligskredsen bag den tidligere ‘føp-fleks’-ordning – ja, det kaldes førtidspension- og fleksjobreformen altså – valgt en lille lappeløsning, som betyder, at selv terminalt syge borgere fortsat skal arbejdsprøves, til de segner.
Dernæst blev Liberal Alliances medlemmer hen ad aftensmadstid fritstillet i sagen om maskeringsforbuddet: ”Der er forskellige hensyn og principper på spil, som mange har stærke holdninger til. På den baggrund har vi besluttet at fritstille vores Folketingsgruppe,” udtalte Liberal Alliances politiske ordfører Christina Egelund. En optælling viste senere, at det kun er partiets ministre (plus Henrik Dahl), som vil stemme for regeringens eget forslag, og dermed har den borgerlige blok slet ikke flertal for forbuddet mod bl.a. burkaer.
Begyndelsen på enden
En regering i mindretal? Så begynder festen på Christiansborg. Lige før sengetid meddelte Socialdemokratiet da også, at partiet nu ikke længere vil garantere at stemme for og dermed agere redningsplanke for regeringens tildækningsforbud. Dansk Folkepartis mærkesag om religiøst betingede forbud risikerer dermed at falde, nøjagtig som Liberal Alliances mærkesag om at sænke skatterne mærkbart faldt tidligere på dagen.
Tirdagens sidste ‘chokhistorie’ blev, at Venstre-politikeren Jakob Engel-Schmidt er blevet anholdt af politiet, da han – med kokain i blodet – kørte rundt i en bil på Lyngbyvej i København. Heldigvis for Liberal Alliance røg denne personhistorie om en ung mands eskapader på forsiden her i dag.
Både burkaballaden og kokainkørslen skygger bekvemt for, at tirsdag 6. februar blev et historisk nederlag for både Liberal Alliances leder Anders Samuelsen og statsminister Lars Løkke Rasmussen. Siden sidste valgkamp har begge partiledere hævdet, at de ville kæmpe for lavere skatter, men de evnede ikke at levere, da det kom til stykket. Og efter et martrende forløb internt i Venstre, hvor folketingsgruppen har været sprængt i spørgsmålet om at ville forbyde klædningsgenstande, kan gårsdagens fremlagte lovforslag ende med at blive opgivet. Stor ståhej for ingenting. Kun bitterheden er tilbage.
De efterhånden tårnhøje bunker af skrald, gammelt avispapir og fordærvet valgflæsk er efterhånden det eneste, der står i vejen for denne stadig mere åbenlyse erkendelse: Regeringen Lars Løkke Rasmussen III er nået til vejs ende. /Lars Trier Mogensen