Nyhedsanalyse

Danske Bank i lommen på Putins gangstere

Det krævede en whistleblower: Danske Banks lyssky aktiviteter i Estland er blevet afsløret – på bagkant – for dels at have været en del af Putin-familiens omfattende hvidvaskning af penge og dels for at have været kendt hele vejen op igennem systemet til den øverste ledelse i København.

Danske Bank står med et skummelt problem, der er helt oppe i samme kaliber som det, der ramte Nordea for to år siden med Panama Papers: Danske Bank virker til i flere år at have ladet sig bruge til at hvidvaske kriminelle penge fra russiske statsgangstere. Østmafiaen har angiveligt brugt Danske Bank som en af deres foretrukne kanaler for sorte penge, der skulle gemmes væk i Vesten.

Hidtil har Danske Bank forsøgt at benægte meddelagtigheden i ulovlighederne til trods for stadig flere afsløringer, der viser det stik modsatte. Og dette forsøg på cover-up er nu pludselig endt med at være mindst lige så suspekt som ulovlighederne i sig selv.

Danske Bank har først medvirket til at hvidvaske betydelige millionbeløb for den russiske præsident Putins fætter, Igor Putin, samt personer fra toppen af arvtageren til den hemmelige efterretningstjeneste KGB, som i dag hedder FSB og står for bl.a. kontraspionage og overvågning.

Berlingske kan i dag afsløre, at Danske Bank har medvirket til omfattende hvidvaskning, og hvad værre er: Topledelsen blev fuldt informeret via en intern whistleblower, en chef i Danske Bank-koncernen, allerede i 2013, hvor en rapport blev sendt til alle relevante topchefer i København.

I whistleblowerrapporten, som Berlingske har haft adgang til, blev direktionen direkte advaret om, at Danske Bank ”formentlig selv havde begået en forbrydelse”, havde ”brudt talrige regler”, havde ”handlet uetisk” og sandsynligvis havde ”assisteret med hvidvask”.

TOPBOSS. Administrerende direktør i Danske Bank Thomas F. Borgen var tidligere ansvarlig for aktiviteterne i Baltikum. Foto: Scanpix

Gennemhullede forklaringer

Topledelsen i Danske Bank, som fortsat er Danmarks største bank, har hidtil benægtet ethvert kendskab. Administrerende direktør Thomas F. Borgen – som tidligere var netop chef for bl.a. de baltiske forretninger – har i flere runder forsøgt at nedtone kendskabet og omfanget af skandalen.

Først ved at påstå, at det var bankens egen ”løbende overvågning af kundernes overførsler”, der havde afsløret ulovlighederne. Og altså ikke en rapport fra en whistleblower allerede i 2013. Dernæst ved at hævde, at problemerne var ”isoleret til Estland”, hvad der har vist sig heller ikke at være sandt. Og endelig ved i lodret strid med fakta at påstå, at ”intet tyder på”, at Danske Banks ansatte havde været vidende om eller hjulpet til med hvidvaskningen.

Alle tre søforklaringer er blevet gennemhullet af Berlingskes grundige graverarbejde, og Danske Banks administrerende direktør, Thomas F. Borgen, står dermed ikke kun tilbage med et juridisk forklaringsproblem men også med at hastigt voksende troværdighedsproblem. En af Danmarks mest feterede erhvervsledere, den norske gulddreng Thomas F. Borgen, er tilsyneladende fedtet dybt ind i en af de største svindelsager i nyere tid.

Ordfører for Europa-Parlamentets særlige skattesnydsudvalg, EU-parlamentariker Jeppe Kofod (S), betragter Danske Bank-sagen som en skandale i international særklasse: ”Sagen afslører et totalt ansvarssvigt både i Danske Bank og hos myndighederne i Danmark, Estland og i EU”.

BAGMANDEN. Præsident Putins fætter Igor Putin er tilsyneladende bagmanden bag hvidvaskning gennem Danske Bank. Foto: Fond-Putin.ru

Hvidvaskning af milliarder

Med Danske Banks filialer i både Estland og Litauen som tilforladelige facader blev de sorte penge fra Rusland kanaliseret ud i verden og er henover årene blevet en del af de enorme, skjulte formuer, som Putin-familien har ophobet på tidligere anslået over 250 mia. kr. Ingen har præcist kunnet opgøre, hvor mange penge Putin har ‘sparet’ op, og officielt hører han og familien kun til i den øverste kategori af superrige i Rusland. Kilder i Kreml fortæller imidlertid, at langt størstedelen af Putins formue ligger gemt i udlandet. Og det er her, Danske Bank har spillet en nøglerolle.

Pengene, der er flydt gennem Danske Bank, kom via skuffeselskabet Lantana Trade LLP (og ca. 20 andre mere eller mindre fiktive firmaer) fra den lille russiske bank Promsberbank, som ganske påfaldende blev styret af Igor Putin, præsidentens fætter. Han havde tætte bånd til toppen af den russiske efterretningstjeneste FSB, og samme personkreds er ifølge Berlingske tidligere blevet forbundet med en stor hvidvaskningssag via Deutsche Bank.

Professor ved Copenhagen Business School Ole Risager vurderer, at det er et ”realistisk og sandsynligt scenario, at pengene stammer fra illegale aktiviteter”. År tilbage har han selv arbejdet i de baltiske lande som seniorøkonom i Den Internationale Valutafond (IMF): ”Pengene kan være stjålet fra statslige virksomheder eller stamme fra bestikkelse eller afpresning. Det kan også være forsøg på at undgå de internationale sanktioner, som Ruslands rige oligarker har været underlagt i en årrække,” siger professor Ole Risager.

Danske Bank hævder at være stoppet ved de fordækte transaktioner. For få uger siden offentliggjorde Dansk Bank et overskud på 20,9 mia. kr. I årsregnskabets beretning hedder det samtidig:

”I løbet af året blev der stillet alvorlige spørgsmål ved begivenheder, der fandt sted i den nu afviklede ‘non-resident’-portefølje i filialen i Estland i perioden fra 2007 til 2015. Det tyder på, at filialen i Estland kan have været misbrugt til hvidvask. Både bestyrelsen og direktionen tager dette meget alvorligt. Derfor har vi i samarbejde med eksterne eksperter igangsat grundige undersøgelser af forholdene,” skriver Thomas Borgen til aktionærerne.

Men sagen synes at fortsætte. Balladen kan måske kun være ved begyndelsen for Dansk Bank? Misbruget synes at være en intern affære. En grim affære.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12