Det var en af de varme stole, der sent i aftes, dansk tid, var sat frem i Capitol-bygningen i Washington, D.C. Stolen var dedikeret til den 33-årige Facebook-stifter Mark Zuckerberg, der til lejligheden havde trukket i jakkesættet, fordi han skulle til høring. Over fem timer i Kongressen; 44 senatorer; fem minutters spørgetid hver. Zuckerbergs stol var ikke bare varm, den var også ekstra høj, idet der var placeret en læderpude, ja, vel nærmest et børnesæde, på stolen – måske så han ikke tog sig for lille ud bag det store skrivebord.
De seneste måneder har Zuckerberg haft en shitstorm om ørerne, blandt andet på grund af dataskandalen med analysefirmaet Cambridge Analytica, der har videresolgt 87 millioner brugeres data med deres psykologiske profiler.
Senatorernes spørgsmål var både skarpe og sløve. Nogle af spørgsmålene tydede på, at afsenderen var i tvivl om, hvad sagen egentlig drejede sig om. En af senatorerne kaldte Facebook for ‘The Facebook’, mens en anden senator stillede vrøvlespørgsmål om ”datakategorier”, som Zuckerberg aldrig forstod og derfor ikke kunne svare fyldestgørende på. Det måske dummeste spørgsmål stillede senator Orrin Hatch: ”Hvordan bevarer I en forretningsmodel, hvor brugerne ikke betaler for at bruge jeres service?” ”Senator,” svarede Zuckerberg, ”vi har reklamer.”
Reklamerne er med til at gøre vores data mange penge værd. Det er sådan set det, hele miseren synes at handle om: Bliver vores værdifulde data misbrugt af folk med økonomiske interesser? Og bør staten gribe ind?
Det var generelt ganske problemfrit for Zuckerberg at glide af på spørgsmålene, og når han ikke kunne glide af, kunne han love, at hans hold ville fremskaffe et bedre svar til den næste høring. Han gav os en fornemmelse af, at Facebook er et problematisk sted, selv for ejeren.
Louisianas republikanske senator John Neely Kennedy var mere klar i mælet. Han opsummerede sagen i en nøddeskal: ”En bunke lovforslag om at regulere Facebook vil blive fremsat. Det er op til dig, om de bliver vedtaget eller ej. Du kan tage hjem, bruge ti millioner dollars på lobbyister til at bekæmpe os, eller du kan rejse hjem og hjælpe os med at løse det her problem.”
Hvis man tillægger markedets reaktion en værdi, så klarede Zuckerberg sig godt. Her til morgen var facebookaktien steget, og flere medier hæfter sig ved, at Zuckerberg tilsyneladende erkendte sit ansvar og samtidig lovede en lysere fremtid for os alle sammen. Det er hovedpointerne i analyserne hos både Le Figaro, New York Times og Washington Post.
I dag er der endnu en høring, denne gang i Repræsentanternes Hus, og det kunne godt gå hen og blive mere ophedet, fordi det er nogle mere sultne politikere, der vil profilere sig selv op til midtvejsvalget i november. Men så alligevel: som whistleblowerkongen Edward Snowden tweetede i går, er en række af de politikere, der er med i høringerne, direkte støttet af facebookmedarbejdere – i alt har Facebook sprøjtet 1,1 millioner dollars ind i Repræsentanternes Hus, både til demokrater og republikanere. Det er blot endnu en økonomisk motivation for at lægge låg på debatten. Men lad os håbe, at situationens alvor og relevans overtrumfer, for vi mangler stadig de rigtige svar.
Om Facebook vil fortsætte som hidtil, eller om staten griber ind – og hvor meget – er endnu uvist. Det er skæbnedage for Zuckerberg. De rigtige svar er i hvert fald stadig derude. /Emil Findalen