
Goddag, solen skinner, så nu må forhandlingsparterne i Forligsinstitutionen gerne snart lande en overenskomstaftale. De offentlige ansatte kan ikke vente. Ingen kan være tjent med at vente. Og vi gider ikke lockout og strejker; vil vil arbejde.
Vi havde egentlig forstået det sådan, at forligsmand Mette Christensen havde bedt forhandlerne møde op fredag med soveposer og tandbørster og blive, indtil knasterne var høvlet af vejen, men sent i aftes forlod flere af dem alligevel matriklen. Formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo skulle ”hjem og ramme en madras og et bad”, og formand for fagforbundet FOA Dennis Kristensen ville ‘nuppe’ ”en rigtig seng” og sige ”hej” til sin kone.
Men mens forhandlingerne har stået på, har Nordkorea og USA forhandlet et topmøde mellem Kim Jong-un og Donald Trump på plads, og Nordkorea har med øjeblikkelig virkning suspenderet sit atomtestprogram. Diplomati på det det niveau må da gøre indtryk på de danske overenskomstforhandlere?
Næste gang bør de køres langt væk fra hovedstaden, og deres mobiltelefoner skal tages fra dem. Der er for mange fristelser. Måske kunne man sende dem i busser til Skåne – simpelthen følge FN’s Sikkerhedsråds eksempel og indlogere dem i Dag Hammarskjölds idylliska gamle firlængede gård, Backåkra, i Österlen, som det er tilfældet med sikkerhedsrådet her i weekenden.
Dag Hammarskjöld, der stadig i dag står som FN’s største generalsekretær, købte huset fire år før han under mystiske omstændigheder styrtede ned med et svensk passagerfly nær Ndola i det nuværende Zambia i september 1961, mens han arbejdede på at løse Congokrisen. Og nu er FN’s Sikkerhedsråd der for at finde en løsning på konflikten i Syrien. Må lykken tilsmile forhandlingerne og Hammarskjölds ånd våge over dem!
Som The Guardian skriver lørdag, er det en ret lille gård med kun seks vinduer, og det er svært at se, hvordan 15 repræsentanter for Sikkerhedsrådet og 10 embedsfolk fra FN skal kunne være derinde. Inden afrejsen fra New York udtrykte Ruslands FN-ambassadør, Vassilij Nebenzia, bekymring over, hvordan det skal gå, når Rusland, som står på den syriske præsident Bashar al-Assads side, skal klemmes ind på så lidt plads sammen med USA, Frankrig og Storbritannien, som i et koordineret angreb i sidste uge sendte 105 missiler af sted mod den syriske regering som reaktion på det formodede giftgasangreb mod civile i Douma. Mens FN’s Sikkerhedsråd opholder sig i Österlen, skal det også snakke om flygtningestrømmen.
Der er masser at tage fat på, men det er, som om det går den rigtige vej på forhandlingsfronten i 2018. Vi skal lige bare topforhandlerne i København med på vognen. Kom så, tag jer sammen. Just do it. /Oliver Stilling