
TOPSHOT - Activists stage a demonstration to call upon European member states to protect the bees by voting a full ban on bee-killing pesticides, in front of the European Commission in Brussels on April 27, 2018. European member states were set to vote on April 27, 2018 to decide or not on a full ban of neonicotinoids pesticides, after a partial ban was introduced five years ago / AFP PHOTO / Emmanuel DUNAND
”Verden er fuld af mirakler/ Flere står lige på spring/ Hvis dine drømme vakler/ Så se dig godt omkring.”
Keld og Hilda Heick, Melodi Grandprix, 1986
Goddavs. De danske overenskomstforhandlinger er så godt som forbi for denne omgang, og lockouts og storstrejker lader til at være afværget; Sydkorea og Nordkorea har formelt afsluttet 65 års krig, og de to landes ledere synes enige om, at den koreanske halvø skal være atomvåbenfri zone; Frankrigs præsident Macron har været på statsbesøg i USA og lave voodoo på Donald Trump, så han kan træffe en beslutning om USA’s fremtidige deltagelse i den internationale atomaftale med Iran på et (for ham) oplyst grundlag; Myanmars leder Aung San Suu Kyi har givet tilladelse til, at særlige udsendinge fra FN’s udviklings- og menneskerettighedsorganisationer kan rejse ind i hendes land med henblik på at gøde jorden for en storstilet aktion, der skal hjælpe rohingya-folket tilbage til delstaten Rakhine, som de i stor skala blev fordrevet fra i august sidste år; Agnetha, Benny, Björn og Anni-Frid har fundet sammen i studiet og indspillet to nye ABBA-låtar – deres første sange i 35 år. ”Det var som att tiden stått still och att vi bara varit iväg på en kortare semester,” sagde bandet i en pressemeddelelse.
Det har på flere niveauer været en forunderlig uge, og minsandten om ikke Føljeton nærmest har det hele med i dagens nyhedsbrev. Hvad er der overhovedet mere at skrive om, hvis man udelukkende ønsker at beskæftige sig med mirakler? Jo, der er faktisk en god nyhed mere. Den kommer nede fra EU og handler om, at EU’s lande netop har forbudt brugen af nogle verdens mest benyttede insektbekæmpelsesmidler. Hvorfor? Fordi de udgør en alvorlig trussel mod biernes eksistens.
Tidligere i år konkluderede en stor rapport fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (Efsa), at udendørs brug af bekæmpelsesmidlerne forurener både jord og vand og dermed både honningbier og vilde biers livsgrundlag, og det er ikke første gang, der er blevet slået alarm. I 2016 udsendte IPBES (den internationale FN-associerede organisation, ”der har til formål at tilvejebringe fagligt funderede vurderinger og anbefalinger til politikere og andre beslutningstagere om biodiversitet, økosystemer og økosystemydelser”) for eksempel en undersøgelse, der viste et tydeligt fald i forekomsten af vilde bier, sommerfugle og andre arter, som spiller en vigtig rolle for verdens fødevareproduktion. Anden forskning har dokumenteret, at 75% af Tysklands flyvende insekter er forsvundet, og sidste år var udtrykket ”økologisk armageddon” pludselig oppe at vende i offentligheden.
Armageddon er slet ikke afværget. Men ifølge en professor Nigel Raine fra det canadiske University of Guelph, som The Guardian har talt med, kan EU’s beslutning brede sig som ringe i vandet på globalt plan. ”Politikere andre steder i verden vil være opmærksomme på denne beslutning. Vi er afhængige af både landmænd og bestøvere, hvad angår den mad, vi spiser. Bekæmpelse af pesticider er en balanceakt mellem utilsigtede konsekvenser af deres anvendelse på organismer, som de er ikke rettet mod, herunder bestøvere, og at give landmændene de redskaber, de skal bruge for at bekæmpe skadedyr.”
Det var et langt og tørt citat med livrem og seler, men vi kan klare det. I denne uge kan verden gå på vandet. /Oliver Stilling