Opdatering: Løkkefondens direktør oplyser torsdag eftermiddag til Radio24syv, at pengene – der omtales neden for i ‘Kære Læser’, og som blev publiceret kl. 12:00 – vil blive betalt tilbage.
Korruption i Danmark findes. Bestikkelsen af offentlige myndighedspersoner er tilsyneladende mere vidtforgrenet, end tidligere antaget – opad, helt op til samfundets top: Selv Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen synes at være viklet ind i Danmarkshistoriens største bestikkelsessag.
Denne gang handler mistankerne om politisk smørelse ikke om hverken fiskekvoter eller underbukser, men dog om lån af sommerhuse – endnu engang – og ulovlige gaver, gourmetmiddage, plus skummelt finansierede luksusrejser.
I går faldt der dom i Atea-sagen, hvor alle otte tiltalte blev kendt skyldige i anklagerne om bestikkelse, herunder den tidligere koncernchef i Atea og medstifter af 3A-it, Claus True Hougesen, som blev idømt 10 måneders fængsel. Konkret er han ”fundet skyldig i at have ydet bestikkelse for ca. 255.000 kr. og begået underslæb, til dels medvirken til underslæb, for ca. 203.000 kr”.
Tilbage i foråret 2015 rejste Lars Løkke Rasmussen med ned til Claus True Hougesens luksusvilla i Port d’Andratx på Mallorca. Villaen har været ejet af bl.a. Morten Kirk Johansen fra Lego-familien, og beskrives som mere end ekstravagant mondæn.
I sus og dus cyklede Venstres formand rundt på Mallorca med den nu bestikkelses-dømte direktør. Forinden havde Claus True Hougesens nye firma 3A-it doneret kr. 34.590,- til Lars Løkke Rasmussens private velgørenhedsprojekt, LøkkeFonden.
Ved et torskegilde på Restaurant Julian fik den snarlige statsminister overrakt den store check af manden, som nu er dømt for bestikkelse af i sagen, hvor Atea-cheferne bl.a. inviterede it-driftschefen fra Region Sjælland og ikke mindst it-direktøren fra Rigspolitiet med til Formel 1-løb i Dubai.
Det hårde spørgsmål
I 2016 blev Lars Løkke Rasmussen direkte spurgt til relationen til direktøren fra 3A-it, men afviste at svare med henvisning til ‘Håndbog i Folketingsarbejdet’, der skærmer politikernes privatliv, men tilføjede dog: ”Jeg kan dog helt generelt oplyse , at ATEA/3A-IT eller personer med tilknytning til ATEA/3A-IT – som tidligere omtalt i pressen
– har doneret penge til LøkkeFonden på et tidspunkt, hvor jeg var bestyrelsesformand for fonden”. Forbindelsen er kort sagt reel.
Direkte konfronteret med donationen fra den nu bestikkelsesdømte it-direktør afviste Lars Løkke Rasmussen dengang, at forbindelsen på nogen måde var suspekt. Ekstra Bladets journalist spurgte: ”I januar til dit torskegilde modtog du en check fra to erhvervsfolk, hvoraf mindst den ene er central i den store it-bestikkelsessag. Hvad har de fået til gengæld for de penge?,” hvortil Venstres formand svarede:
”Det er måske en hård måde at stille spørgsmålet på. Det er helt rigtigt, at LøkkeFonden fik en donation fra et firma i januar. Og jeg er nu også orienteret om, at det firma er i kikkerten i forhold til en korruptionssag. Om der er noget i den sag, ved hverken du eller jeg. Ingen er skyldige, før de er dømt. Det siger sig selv, at LøkkeFonden ikke kan acceptere at få penge fra firmaer, der har gjort noget ulovligt. Så hvis der er noget i den sag, så bliver pengene returneret”.
Det oplagte spørgsmål
Det er jo et ganske håndfast løfte: ”Hvis der er noget i den sag, så bliver pengene returneret”. I dag kan det konstateres, at der mildest talt var noget i denne sag, som er Bagmandspolitiets hidtil suverænt største optrevling af forsøg på at påvirke offentlige myndighedspersoner med gaver, middage og rejser.
Sammen med Peter Trans (tidl. koncerndirektør i Atea), Carsten Ritzau (tidl. salgsdirektør i Atea), Per Juul Andersen (tidl. salgschef i Atea), René Clausen (tidl. IT-driftschef i Region Sjælland), Michael Steen Hansen (tidl. IT-direktør i Region Sjælland), Michael Mølkær Jensen (tidl. IT-udviklingschef i Region Sjælland) er Lars Løkkes rejsekammerat og private sponsor, Claus True Hougesen, blevet dømt historisk hårde straffe.
Et oplagt spørgsmål presser sig nu på: Har LøkkeFonden returneret de 34.590,- kr.? Er pengene betalt tilbage?
Beløbet kan måske virke ubetydeligt, men set i sammenhæng med, at en enig domsmandsret ved Retten i Glostrup netop har vurderet, at selv mindre donationer tælles med i bestikkelsessagen, er der tale om et principielt spørgsmål: Vil Lars Løkke i dag stå ved sin klare garanti om at betale pengene tilbage, nu hvor dommen har afgjort, at der rent faktisk er tale om, at direktøren fra 3A-it har været involveret i politisk bestikkelse? /Lars Trier Mogensen