Portræt

Amerikansk politiks nye røde unge superstar

Natten til onsdag dansk tid fik  Repræsentanternes Hus i den amerikanske Kongres et overraskende nyt demokratisk medlem: i primærvalget i New Yorks 14. kongresdistrikt slog den blot 28-årige venstreorienterede Alexandria Ocasio-Cortez sin dobbelt så gamle partifælle Joseph Crowley, som ellers har været urørlig i hen ved 20 år. Han havde rejst millioner af dollars hos lobbyister og virksomheder; hun ville ikke røre corporate money med en ildtang. Siden har de sociale medier glødet over nyheden. Oliver Stilling tegner et portræt af Demokraternes nye unge håb – hvis sejr også viser, at partiet er i krise.

NEW YORK, NY - JUNE 26: Progressive challenger Alexandria Ocasio-Cortez celebrartes with supporters at a victory party in the Bronx after upsetting incumbent Democratic Representative Joseph Crowly on June 26, 2018 in New York City. Scott Heins/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==

Et kamera fra en lokal amerikansk tv-kanal befandt sig natten til onsdag (dansk tid) rette sted på rette tidspunkt. Den blot 28-årige Alexandria Ocasio-Cortez var opstillet som kandidat i Demokraternes primærvalg i New Yorks 14. kongresdistrikt, men det var langt fra oplagt, at hun ville kunne gå hen og kunne vinde over sin modstander, en ældre herre, som har siddet tungt på bydelen Queens, siden han blev håndplukket af sin forgænger i 1998, og som ikke ikke har haft nogen regulær modstander i primærvalget i 14 år.

Men kameraet rullede, det var live-tv, og Ocasio-Cortez var på billedet, da de 27.000 afgivne stemmer var blevet talt op, og resultatet blev offentliggjort på en skærm i nærheden. Hun så glad ud – glad og virkelig, virkelig overrasket. Hendes hænder ryster, da hun tager dem op til munden, og man kan se, at hun udbryder ”Oh my god!” Billederne blev siden delt flittigt på Twitter, og hele dagen i går tog hun hele turen rundt i de amerikanske medier.

Det er en crazy præstation. For bare et år siden arbejdede Alexandria Ocasio-Cortez som bartender og tjener på den mexicanske taco- og tequila-bar Flats Fix nær Flatiron-bygningen på Manhattan, og i toppen af dens hjemmeside er der stadig et lidt utydeligt baggrundsbillede, hvor man kan se hende mikse drinks.

Baggrundsbilledet på hjemmesiden til den restaurant, hvor Alexandria Ocasio-Cortez arbejdede for et år siden.

Politik er dog ikke nyt for hende. I 2016 arbejdede hun som community organizer for Bernie Sanders’ præsidentkampagne – en relativt ydmyg jobtitel, som blev populariseret af Barack Obama, der havde arbejdet som en sådan tilbage i sine yngre dage i Chicago. The New Yorker skriver, at hendes modkandidat, den 56-årige kongresmand Joseph Crowley, for en måned siden følte sig så sejrssikker, at han ikke selv gad møde op til en debat med hende, men sendte en stedfortræder i stedet. Crowley har siddet tungt på 14. kongresdistrikt, som indbefatter det østlige Bronx og den centrale og nordlige del af Queens. Men der er sket meget med områdets demografi i de seneste i de seneste år, og han har muligvis mistet følingen med sine vælgere. I Queens og Bronx tilhører vælgerne overvejende arbejderklassen, det er der ikke noget nyt i, men i dag er halvdelen hispanics og kun en femtedel hvide. Crowley var på tale som en, der i nær fremtid kunne blive Demokraternes talsmand i Repræsentanternes Hus. Men ikke mere.

Efter sejren. Foto: Scott Heins/Getty Images/AFP

Hvad var det så, Alexandria Ocasio-Cortez gjorde rigtigt? Hun udspringer af den venstreorienterede Bernie Sanders’ præsidentkampagne. Det er der flere yngre amerikanske politikere in spe, som har gjort før hende, uden at det har ført til nogen politiske resultater. Men hun har brugt energi på at påpege, at der også i hendes eget parti er et element af råddenskab. For eksempel når politikere tager imod kæmpe valgkampsbidrag fra lobbyister og store virksomheder. Da hendes rival Joseph Crowley kom frem som politiker, var det fagforeningerne, der støttede ham, men siden har det i stigende grad været penge fra Wall Street, som holdt ham kørende. Det amerikanske medie The Intercept har fundet et tåkrummende citat frem fra New York Daily News i 2008, hvor Crowley forklarer sig med, at han er ”modnedes” som politiker, og at ”mange mennesker her i Washington opfatter mig som en vigtig figur”. Til sin nu overståede valgkamp lykkedes det ham at rejse omkring tre millioner dollars.

Samtidig har Alexandria Ocasio-Cortez nægtet at tage imod corporate money; i maj havde hun angiveligt samlet 200.000 dollars sammen, men som hun udtalte på det tidspunkt: ”Man kan ikke rigtig vinde over big money med flere penge.” I stedet skulle man ”vinde på en helt anden bane”. For overhovedet at komme på stemmesedlen skulle hun først skaffe 1.250 underskrifter, og selv om det skulle lykkes for hende, var vejen til valgkampen brolagt med problemer, for New Yorks specielle stemmesystem gør, at en underskrift let kan blive diskvalificeret på grund af teknikaliteter. Men Ocasio-Cortez fik hurtigt 5.000 underskrifter inden deadlinen, som var 12. april.

Men hvem er hun? Alexandria Ocasio-Cortez’ forældre kom til USA som indvandrere fra Puerto Rico og tilhører arbejderklassen. Hendes far døde i 2008, og moren har gjort rent og kørt bus. Det år faren døde, gik Alexandria Ocasio-Cortez på Boston University, hvor hun blandt andet læste økonomi. Faren havde imidlertid ikke lavet noget testamente, og i de følgende år røg familien ind i en lang, sej, bureaukratisk kamp med Westchester County Surrogate’s Court for at beholde Ocasio-Cortez’ barndomshjem. Her så hun på nært hold, hvordan advokater, som er udpeget af den lokale domstol til at administrere ejendomme, tjener kassen på bekostning af arbejderklassefamilier som hendes egen, og hvis en social indignation ikke allerede var vakt, blev den det nu. Hun går ind for gratis universitetsuddannelse, social sikkerhed og gratis sygesikring for alle og en meget lempeligere indvandrerpolitik. Det har gjort indtryk på de lokale vælgere, men ifølge flere amerikanske medier også udstillet, at Det Demokratiske Parti er lige så skrøbeligt i disse år som Republikanerne. Som magasinet The New Yorkers Benjamin Wallace-Wells formulerer det i sin analyse: ”Hendes sejr beviste endnu engang den grundlæggende indsigt fra Sanders’ præsidentkampagne: At det demokratiske establishment er lige så svagt, som det republikanske, der faldt så nemt sammen, mens Obama var præsident, under presset fra outsidere fra højrefløjen. Crowley lænede sig op ad sit parti med en forventning om rygstøtte. Men der var ikke noget robust der.”

Det er således det samme mønster, der gør sig gældende her – Alexandria Ocasio-Cortez er bare outsideren fra venstrefløjen.

I Vanity Fair mener T.A. Frank, at den ”mærkeligste” effekt af hendes valgsejr kan vise sig at være, at den får de fleste andre demokrater til at tage sig gamle ud. ”Det er ikke, fordi hun er 28, selv om det ikke skader, eller fordi hun er latina, selv om det heller ikke skader. Det er, fordi hun kom og tilbød en klarhed omkring formål og endemål, som så mange store navne på venstrefløjen ikke har kunnet levere.”

Alexandria Ocasio-Cortez kan nu gå hen og blive det yngste kongresmedlem i Repræsentanternes Hus, hvis hun bliver valgt ind ved det forestående midtvejsvalg.

Joseph Crowley fremstod i øvrigt ikke som en dårlig taber. Da valgresultatet stod klart, spillede han Bruce Springsteens ‘Born to Run’ på guitar og dedikerede sangen til Ocasio-Cortez.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12