
Hurra, vi klarede os gennem juni. Nogle gange føles livet som ren overlevelse, men det er det jo også. Vi er kommet over på den anden side af sankthansaften, og dagene er – fordømt! – begyndt at aftage igen. Lige forude venter lidt ferie. Ikke fordi vi synes, at ”de varme lande er noget lort”, som Shu-Bi-Dua synger, men vi er jo ikke tyskere eller italienere, der først for alvor går fra i august. Det er nu, det sker: Juli står for døren, og vi minder om, at Danmark er omgivet af vand. Bad, for pokker! – men tag dig i agt for gopler.
Nu vi er ved det, er listen over ting, som vi skal passe på, alenlang. Vores helte, for eksempel, og vi kan jo bare tage sådan en som den nu 35-årige whistleblower Edward Snowden. For en lille måned siden var det præcis fem år siden, at historien om, at den amerikanske sikkerhedstjeneste National Security Agency (NSA) ulovligt og uden offentlighedens vidende indsamlede millioner af data fra amerikaneres private telefonopkald. Det var Snowden, der havde indsamlet dokumentation og lækket oplysningerne til journalisten Glenn Greenwald, som skrev om affæren i britiske The Guardian.
I et stort telefoninterview med samme avis beskrev Snowden for tre uger siden, hvordan han dengang i 2013 var gået i seng på et hotel i Hong Kong, og da han stod op om morgenen, havde historien allerede været ude i flere timer. Han vidste, at hans liv, som han kendte det, var slut: ”Det var skræmmende, men det var befriende,” forklarede han. ”Der var en følelse af endegyldighed. Der var ingen vej tilbage.” Da han selv delte interviewet på Twitter, gjorde han det med ordene: ”Når verden er på vej i en dårlig retning, så husk, at én stemme kan være nok til at ændre det. Lad din stemme blive hørt – og forbliv fri.”
Korrupte Rusland
Som bekendt har Edward Snowden siden 2013 boet i Rusland. Det er det eneste sted, han kan være. Ingen lande vil tage ham uden at udlevere ham, og i USA ville han straks blive retsforfulgt for spionage og formentlig dømt og buret inde i årtier. Men han holder ikke lav profil af den grund – og han er heller ikke blevet nogen hundeagtig Putin-apologet, selv om det sådan set er på den russiske præsidents nåde, at han opholder sig i Rusland. I et nyt interview i det tyske dagblad Süddeutsche Zeitung omtaler Snowden simpelthen den russiske regering som korrupt: ”Den russiske regering er på mange måder korrupt, det er noget, som det russiske folk godt ved. Russerne er varme. De er kloge. Det er et smukt land. Deres regering er problemet, ikke folket.”
16. juli – mens mange danskere ferierer – er der topmøde mellem USA og Rusland på neutral grund i Helsinki i Finland. Det er ikke urisikabelt af Snowden at kritisere den russiske regering lige nu, for tænk hvis USA’s utilregnelige præsident bad Putin om at udlevere Snowden til retsforfølgelse. Som The Guardian skriver, ville Snowdens hoved på et fad være en nem gave. Vi må se, hvordan det går. Det kan godt være, at vi ikke selv er så heltemodige, men heldigvis har vi folk af Snowdens støbning. /Oliver Stilling