Lad os i dag indlede med en lille leg. En såkaldt ‘hvem-sagde-hvad’-quiz. Her følger to citater, og så gælder det om at gætte, hvilket et der kommer fra den kinesisk-kommunistiske diktator-præsident, Xi Jinping, og hvilket der er fra alle børnenes yndlingsbjørn, Peter Plys.
På spørgsmålet om hvordan kærlighed staves: ”Du skal ikke stave til det. Du skal føle det.”
På et spørgsmål vedrørende Taiwans selvstændighed: ”Vi vil aldrig tillade nogen, hverken en organisation eller et politisk parti i nogen form eller på noget tidspunkt, at separere kinesisk territorium fra Kina.”
Ja, den er jo ikke helt nem, så lad os bare afsløre svaret med det samme: Det første citat er af Peter Plys, og det andet er af Xi Jinping.
Ok, indrømmet, måske var den ikke så svær alligevel, og hvorfor er vi overhovedet gået i gang med at sammenligne Plys og Xi? Det er der flere grunde til. Den primære er, at vi her på Føljeton gerne vil slå et slag for at pisse Xi Jinping af.
Ingen Plys i Kina
Så hvorfor skulle det pisse en af verdens mægtigste mænd af at sammenligne ham med Peter Plys? Her bliver vi jer grundlæggende svar skyldig, men det gør det altså. Den hårde kinesiske censur har sat sine kløer i en ny live action-film, der blandt andet har Peter Plys og bjørnens ejer, Jakob, i hovedrollerne (se i øvrigt traileren her. Det kan godt være, det er en børnefilm, men det ser da for uhyggeligt ud. Måske er det derfor, nogen har følt sig inspireret til at lave en gyserversion).
Xi Jinping er sur, fordi folk på internettet den seneste tid har samlet en række billeder, hvor Xi og Plys ligner hinanden. En forholdsvis godhjertet vittighed, kunne man sige. Den danske statsminister vil da fx nok mene, at det er mere ondskabsfuldt at blive sammenlignet med Jens Okking eller Sebastian, men os bekendt kan man endnu ikke komme i fængsel i Danmark for at se Okking-filmen Skytten. Ikke desto mindre synes Xi absolut ikke, det er sjovt, og således gik det til, at Hundredemeterskoven blev forbudt i Folkerepublikken.
You say you want a revolution, Plys
Nu er 100.000 kroner-spørgsmålet så, hvorvidt det faktisk er fair at sammenligne den kinesiske magtmand med hans vamsede påståede modstykke. Deres staturer er ganske rigtig meget ens, men som den lille indledende gætteleg viste, interesserer Plys og Xi sig for lidt forskellige ting. Vi har stadig til gode at se Plys kuppe Hundredemeterskovens forfatning for at gøre sig til livsvarig leder.
Plys og alle hans venner siges i øvrigt at repræsentere hver deres psykiske sygdom. Plys selv lider efter sigende af en spiseforstyrrelse (han spiser for meget honning), samtidig med at han har galopperende adhd. Måske føler Xi, at han bliver uretfærdigt fjerndiagnosticeret ved at blive sammenlignet med den koncentrationsbesværede og honningmisbrugende bjørn. Det er da også irriterende.
Uanset hvad har Peter Plys vist sig som en overraskende gnist til oprør og systemkritik i Kina. Og hvorfor egentlig ikke? Revolutioner har haft mere mærkværdige symboler at samle sig om. I Portugal var det en Melodi Grand Prix-sang, der satte det hele i gang i 1974, samtidig med at nelliken blev revolutionssymbolet. I overgangen fra Sovjetunionen til Rusland var det den spritstive Boris Jeltsin, der personificerede revolutionen. Så fandme hellere Plys. Han har også allerede budskabet på plads: ”Kærlighed er at tage et par skridt tilbage, måske flere, så man kan give plads til den, man elsker.” /Andreas Terp