Nyhedsanalysen
Bedst bag muren
‘Mere sundhed og mindre social velfærd’
Hver dag siden valget i 2015 er der blevet hyret én ekstra læge og én ekstra sygeplejerske. Hver eneste hverdag. Sådan sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen i sin åbningstale tirsdag. Og påstanden er faktuelt rigtig: Ugebrevet Mandag Morgen har været nede i statistikken, som viser, at Løkke har fuldstændig ret. Sundhedssektoren har fået tilført betydeligt flere ressourcer. Men oprustningen er sket på bekostning af det sociale område. Siden 2008 er antallet af ansatte i socialsektoren faldet drastisk. I de seneste ti år er der således også blevet fyret én lærer eller pædagog om dagen, og sammenlagt er op mod 10.000 stillinger blevet nedlagt i den sociale sektor.
Professor i statskundskab ved SDU Asbjørn Sonne Nørgaard udtaler til Mandag Morgen: ”Når politikerne bevilger flere penge til sundhed, får vælgerne, hvad de gerne vil have. I måling efter måling efterspørger vælgere på tværs af de politiske partier mere sundhed”.
Lars Løkkes nye kampagnepåstand om, at velfærden har fået tilført 75 mia. kroner ekstra i perioden fra 2001 til 2017 er også en sandhed med modifikationer. Under Venstre-statsminister Anders Fogh Rasmussen steg det offentlige forbrug med 67,1 mia. kroner, det og steg yderligere med 10 mia. kroner under socialdemokraten Helle Thorning Schmidt. Men under Lars Løkke Rasmussen er det offentlige forbrug ren faktisk blevet sænket med 1,7 mia. kroner. Men nu kommer en ny velfærdssatsning, bebuder statsministeren.
I forslaget til finanslov 2019 budgetterer VLAK-regeringen da også med at ville øge det offentlige forbrug med 0,4 pct. Ifølge de økonomiske vismænd vil det – på grund af et stigende antal ældre – imidlertid kræve en stigning på 1,2 pct. årligt, hvis det eksisterende serviceniveau skal kunne opretholdes og følge med den teknologiske udvikling fremover. Ugebrevet Mandag Morgen konkluderer: ”Den offentlige velfærd udgør en stadig mindre del af den økonomiske samfundskage og har kurs mod det laveste niveau i flere årtier”.

…